Tekst eerste luitenant Wouter Helders
Foto Louis Meulstee

Met trillende benen over een evenwichtsbalk 20 meter boven de grond om vervolgens via een kabel naar beneden te zoeven, een Colt C-7 geweer in je handen gedrukt krijgen en (in een simulator) een oefening draaien of met collega’s in het kader van leiderschapstraining een hindernisbaan bedwingen.

33 managers van Randstad, Unilever en Deloitte gingen de uitdaging aan en ondergingen vol goede moed hun ‘groene doop’. Op uitnodiging van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif woonden zij een ‘bedrijvendag’ bij op het Opleidings- en Trainingscommando in Amersfoort. De Kruif: “Deze dames en heren zijn future influentials, die zich een beter beeld vormen over de landmacht als zij meer ‘beeld en geluid’ bij de organisatie hebben.” De generaal is van mening dat dit kan bijdragen aan meer waardering.

Getuige de reacties van de deelnemers (zie onder) zou De Kruif weleens gelijk kunnen hebben. Zaak blijft natuurlijk dit in de top van het bedrijfsleven geplante ‘zaadje’ te laten uitgroeien tot een flinke boom. Aan de deelnemers zal het niet liggen, dat zijn inmiddels enthousiaste ambassadeurs.

-
De CV-90 gooit hoge ogen bij de deelnemers aan de bedrijvendag. Links C-LAS luitenant-generaal Mart de Kruif, de aanstichter van de dag.
-
Op 20 meter hoogte in de klimtoren liep iedereen tegen zijn eigen grenzen aan; voor de een is de evenwichtsbalk een crime, voor de ander is het tokkelen naar beneden doodeng.

‘Ik ga het leger binnen mijn bedrijf promoten’

Toegeven, Jorrit Bosselaar, HR businesspartner bij Unilever, begon de dag niet geheel onbevooroordeeld. Als ex-lid ‘studentenweerbaarheid’ had het leger al een streepje voor bij hem. Toch heeft de dag hem veel duidelijk gemaakt: “Ik dacht dat de krijgsmacht synoniem was voor ‘stilstaan’ en ‘keurslijf’. Niets is minder waar. De faciliteiten zoals de simulatoren zijn ‘top notch’. Ik had niet gedacht dat Defensie zo vooruitstrevend was. Ik ga het leger binnen mijn bedrijf promoten. Zonder vrede en veiligheid kunnen wij (bedrijfsleven, red.) niet op mondiaal niveau opereren. Ik hoop dat dit soort dagen vaker worden georganiseerd om meer mensen hiervan bewust te maken.”

-

‘Ik moet mijn beeld bijstellen’

Deloitte belastingadviseur Wouter van Berg geeft toe ‘weinig’ van Defensie te hebben geweten voordat hij meedeed aan de bedrijvendag. Het concept van de dag, een kennismaking met de landmacht en veel carrièretijgers uit het bedrijfsleven, spreekt hem erg aan. “Mijn beeld van het leger was dat mensen met een geweer de stormbaan over rennen en kamperen met slecht weer. Dat beeld moet ik grondig bijstellen. Er wordt hier gewerkt met moderne apparatuur, er staan mooie opleidingsfaciliteiten en de manier van coachen en trainen is erg prettig.”

-

‘Wij zouden ook meer onderscheid moeten maken in leiderschapstijlen’

Lizette Beunders is naast sales manager bij Randstad, fervent karpervisser. Outdoor afzien is ze wel gewend. De van activiteiten overlopende bedrijvendag bevalt haar uitstekend en ze heeft goed op de manier van opleiden en instrueren gelet. “Het valt me op dat de instructeurs goed aanvoelen met wat voor personen ze te maken hebben en makkelijk switchen tussen ‘directief’ aanwijzingen geven of mensen bijvoorbeeld meer vrij te laten. Zo krijgt iedereen wat het best bij hem of haar past. Een soort leidinggeven op maat. Dat werkt prettig en dat zouden wij bij Randstad ook meer moeten proberen.”

-

‘De landmacht pakt opleiden professioneel aan’

Hij zweette peentjes op de evenwichtsbalk en vond de geweren een stuk ‘zwaarder’ dan hij had verwacht. Willem Blom, belastingadviseur bij Deloitte, praat enthousiast na over de opgedane ervaringen. “De landmacht pakt opleiden duidelijk professioneel aan. Er wordt gecoacht en opbouwende feedback gegeven tijdens de opdrachten. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten en gecoacht op een manier die bij hem of haar aansluit. Het als groep een leiderschapsoefening doen was erg interessant. De praktijkoefening (hindernisbaan, red.) bracht andere karaktertrekken en leiderschapskwaliteiten naar boven. Bij ons gebeuren dat soort trainingen meer in theorie en op individuele basis.”

-

‘Ook bij ons ben je zelf verantwoordelijk voor je loopbaan’

“Ik had een beeld van hard drillen, veel schreeuwen en veel afzien”, vertelt Laura Konijnenberg. Als accountmanager bij Randstad was ze nog nooit echt met de krijgsmacht in aanraking geweest. “Ik moest wel een drempel over toen we in de simulator op bewegende doelen moesten schieten. Het geweer was ook veel zwaarder dan verwacht. Maar ook hier was, net als op de klimtoren en hindernisbaan de instructie goed. Wat me ook opvalt in de gesprekken en tijdens de rondleiding is dat het bedrijf mensen veel kansen biedt om door te leren en jezelf te ontwikkelen. Maar je bent daar wel zelf verantwoordelijk voor. Dat is bij ons ook zo.”

-
De schietoefeningen in de simulator vielen in goede aarde, al was het moeilijker en zwaarder dan de meesten dachten.