Tekst Leo de Rooij
Foto sergeant-1Joyce Rutjes

Snikkende moeders, huilende baby’s en een heus huwelijksaanzoek via de live videoverbinding met het missiegebied. Combineer emotie met een flinke brok entertainment en je hebt Missie Max, de feestdag voor het thuisfront van militairen op uitzending. Voor de 7de keer was Hangaar 2 op voormalig Vliegkamp Valkenburg omgetoverd tot feestruimte in kerstsfeer voor de opnames van het populaire groetenprogramma van Omroep Max. 

Hoogtepunten op deze feestelijke dag waren natuurlijk de live verbindingen met Afghanistan, Turkije, Mali en de Karel Doorman op weg naar Afrika. Tussendoor trad een keur aan artiesten op die de zaal uitstekend wisten te vermaken. Zo waren Krystl, Waylon en illusionist Christian Farla van de partij.

Speciaal liedje
‘Glitterman’ Gerard Joling had voor Missie Max zelfs een speciaal lied ingestudeerd, dat hij zong samen met een schare kinderen van uitgezonden militairen als achtergrondkoor, de Missie MAX Stars. Dit nummer werd die dag voor het eerst gepresenteerd en is vanaf Kerstmis te downloaden. De opbrengsten komen ten goede aan de Stichting Hulphond.

Missie MAX zal worden uitgezonden op 25 december op NPO 1 en daarna nog diverse keren worden herhaald.

↓ Familie de Jongh (vader, moeder, zus en zwager)

----------------------------------------------------------------------------------------------

Missie Max: Familie de Jongh

“We zijn hier voor onze Rob, die nu in Turkije zit. Hij is van de landmacht en doet daar ‘iets’ met logistiek. Rob is nu zo’n anderhalve maand weg en komt pas in februari terug. Zijn verjaardag op 26 november en de feestdagen gaat ‘ie dus daar vieren, ver weg van ons… Ron blijft daar zelf redelijk nuchter onder, maar wij voelen dat hier toch anders. Het begon allemaal als een vrij rustige missie, maar de wereld is er inmiddels niet rustiger op geworden, met dat IS enzo. We zijn beretrots op Ron, dat hij nu op een echte missie is. Dat wilde hij toch wel erg graag. Maar we tellen ook de dagen af tot Ron weer veilig thuis is. Zijn zus Inge is hier met een speciale boodschap voor Ron. Wat dat is? Dat mag ze straks zelf vertellen op de videoboodschap. Maar hij zal verrast zijn!

↓ Dewi Miegies, Felice en Caelen

----------------------------------------------------------------------------------------------

Missie Max: Dewi Miegies, Felice en Caelen

“Mijn vriend en hun vader Otti is uitgezonden naar Mali. Daar doet hij onderhoud aan de Chinook-helikopters. We zijn nu op de helft, hij komt 25 januari terug. Dit is Otti’s vierde uitzending, maar pas zijn eerste sinds hij vader is. Dat maakt het best wel pittig, niet alleen voor hem maar ook voor ons. De oudste wordt zich er namelijk al bewust van dat papa er niet is, dus ben je dat steeds weer aan het uitleggen. We hebben zojuist de video opgenomen, meer voor het beeld dan voor de boodschap. Want we spreken elkaar dagelijks via de Whatsapp, dus zijn we goed op de hoogte van hoe het daar met hem gaat.

↓ José, Lindy en Maik

----------------------------------------------------------------------------------------------

Missie Max: José, Lindy en Maik

Moeder, vriendin en broer van Joey Leenards, die de verbindingen doet op de Karel Doorman. Hij is met het schip op weg naar Afrika, voor de hulp aan de landen die te kampen hebben met ebola. “We hebben net een filmpje opgenomen, en dat is toch wel heel confronterend hoor. Joey was al eerder op reis, maar nu gaat het om een echte uitzending, zijn eerste. Dat maakt hem wel super gemotiveerd, al mist hij zijn thuisfront wel. En wij hem natuurlijk. Hij komt pas eind januari terug dus dat is best wel een lange tijd. We zijn supertrots op hem, vinden het geweldig dat hij zijn bijdrage kan leveren aan deze humanitaire missie. Want de mensen daar kunnen alle hulp gebruiken.”

↓ Kirsten en schoonvader René

----------------------------------------------------------------------------------------------

Missie Max: Kirsten en schoonvader Ren

“Mijn man Hermando is hondengeleider en loopt samen met zijn hond Teun de wacht bij de F-16’s die worden ingezet boven Irak. Het is al zijn tweede uitzending dit jaar, want van april tot juli was ‘ie ook al uitgezonden naar Mali. Dat maakt het wel zwaar hoor, twee uitzendingen zo kort achter elkaar. Want ook al ben ik zelf militair op vliegbasis Leeuwarden en valt het daardoor iets gemakkelijker te begrijpen, dan blijft het nog steeds niet leuk om de feestdagen gescheiden te moeten doorbrengen. We hebben wel vaak contact via de Whatsapp, en daaruit begrijp ik dat ze nog altijd in tenten moeten slapen en dat het eten erg eenzijdig is. Dal belooft wat voor het Kerstdiner.”

↓ Huib en Anja van der Graaf

----------------------------------------------------------------------------------------------

Missie Max: Huib en Anja van der Graaf

“We komen uit Ridderkerk, maar hebben er maar liefst vier uur over gedaan! Alles stond vast vanwege een ongeluk, we konden niet voor- of achteruit. Maar gelukkig zijn we nog op tijd voor de live-verbinding, dan hopen we dochter Susan te zien. Ze werkt als verpleegkundige, normaal in Ermelo maar nu op haar eerste missie in Mazar-e-Sharif. Vóór Kerstmis komt ze weer terug, dus een videoboodschap had geen zin meer. Fijn hoor, om ze dan weer in de armen te kunnen sluiten. We hebben best vaak contact, ze belt en appt regelmatig. Veel werk heeft ze daar niet, begrijpen we, want de missie bouwt langzaam af. Vervelen doet ze zich echter niet, er zijn veel internationale contacten en daar leert ze veel van.”

↓ Miryam de Groot

----------------------------------------------------------------------------------------------

Missie Max: Miryam de Groot

“Mijn aanstaande man Kevin is doorgunner op de Chinook en zit nu bij het heli-detachement in Mali. Half januari komt ‘ie weer thuis, net op tijd om de kerstboom op te ruimen. Ik 2008 was hij ook al met de feestdagen weg, toen met Luchtmobiel in Afghanistan. Het leven van een militair hè. Ach, zo houd je wel je relatie spannend, anders wordt het zo gauw een sleur. Straks als hij weer thuis is, zijn we weer gewoon verliefd. Tot die tijd behelpen we ons met kus-selfies.”