07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

Lichtgewicht bomverkenner

Tekst redactie Mediacentrum Defensie
Foto sergeant-majoor Dave de Vaal

Explosieven Opruimingsdienst Defensie zet nieuwe, handzame robot in

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft er een bijzonder hulpje bij. De robot Dragon Runner is zo licht dat ‘ie op de rug meegedragen kan worden. Tijdens de internationale oefening Bold Alligator testten de militaire ruimingexperts de handzame robot in een Amerikaans oefendorp.

Explosieven ruimen is mensenwerk. Zonder het menselijk oog en verstand blijven scherpe munitie, oude oorlogsbommen, mijnen en Improvised Explosive Devices (IED’s) liggen waar ze liggen – tot ze op een ongewenst moment ongewenste schade aanrichten.
Gemiddeld ruim 2000 keer per jaar (in 2014 al 2400 keer)worden de militairen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in binnen- en buitenland ingezet om explosieven te identificeren en ruimen. Daarbij blijven ook zij het liefst zo veel mogelijk op veilige afstand. Het gebruik van robots brengt ze welkome ondersteuning. Twee soorten robots had de EOD voorheen: een grote zware, inzetbaar met een zwaar ruimvoertuig, en eenmiddelzware voor met name expeditionaire opdrachten. Met de Dragon Runner is nu een kleine, draagbare variant aan het materieelpark toegevoegd.

EOD robot

Rugtas

“Erg welkom”, vindt sergeant-majoor Stef Dierick van de maritieme EOD-compagnie. De EOD heeft grondgeboden en maritieme capaciteit verdeeld over twee compagnieën; de Dragon Runner doet bij beide zijn intrede. “In verschillende omgevingen worden verschillende IED’s gevonden. Daar passen weer verschillende hulpmiddelen bij. De Dragon Runner is ideaal in kleine ruimtes zoals een schip, vliegtuig of trein.”
De kleinste telg uit de robotfamilie past, samen met zijn “game console” afstandbediening, in een rugtas. “20 kilo weegt het totaalpakketje dan ongeveer. Je kunt ‘m zo oppakken en meenemen, zo compact is het. Voor de maritieme compagnie erg handig om op schepen mee te nemen, voor de grondgebonden compagnie tijdens uitzendingen.”

Verkenner

Zoals in het Amerikaanse oefendorp tijdens Bold Alligator, wordt Dragon Runner ook bij operationeel ingezet als lichtgewicht verkenner. Dierick: “We rijden de robot naar voren om te kijken naar een verdacht pakketje. Via zijn camera kijken wij mee. Op basis van die informatie kunnen wij op veilige afstand de beslissing nemen wat we met dat pakketje moeten doen. De hulp van een robot maakt het werk een stuk veiliger, maar kan de mens niet vervangen. Als iets niet op afstand door de robot kan worden opgelost, moet de teamleider uiteindelijk toch een bompak aantrekken om hands on het probleem op te lossen.”

EOD robot