Tekst Redactie Mediacentrum Defensie

Nieuw jasje voor website voor en over veteranen

Het Veteraneninstituut heeft een nieuw online jasje. De vernieuwde website geeft de Nederlandse veteraan meer dan ooit een gezicht.

Het Veteraneninstituut (Vi) lanceerde donderdag 6 november de nieuwe website. Kwamen bezoekers vooral op de oude site terecht voor informatie over bijvoorbeeld de veteranenpas, het (digitale) veteranentijdschrift Checkpoint, kortingsregelingen, activiteiten voor veteranen of veteranennieuws, de nieuwe site biedt meer. “We geven de Nederlandse veteraan een gezicht en laten de bezoekers kennis maken met de missies waaraan ze hebben deelgenomen”, aldus kapitein ter zee buiten dienst Frank Marcus, directeur van het Veteraneninstituut.

650.000 militairen

Sinds 1940 heeft Nederland ruim 650.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Bent u benieuwd waarom, waar en hoeveel Nederlandse militairen sinds de Tweede Wereldoorlog zijn ingezet? De site biedt informatie en sprekende beelden. Een eerste selectie van de missies staat op de site. Elke week worden er nieuwe missies op de site geplaatst. De nieuwe site gaat met de tijd mee. Marcus: “We spelen in op de uitbreiding en verjonging van de groep veteranen en op bezoekers die geen veteraan zijn.” De website van het Veteraneninstituut biedt toegang tot interessante informatie voor een brede doelgroep: kinderen of partners van veteranen, die meer willen weten over een missie, wetenschappers die op zoek zijn naar onderzoeken naar veteranen(zaken) en veteranen, zowel in werkelijke dienst als postactief. 

-

Persoonlijke verhalen

Naast feitelijke informatie is er meer aandacht voor de persoonlijke verhalen van veteranen en hun naaste omgeving. Interviews uit de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen en het educatieve programma Veteraan in de Klas komen zo bijvoorbeeld meer tot hun recht. Ook uw verhaal op de site? Waardevolle toevoegingen in de vorm van fotomateriaal van of verhalen over missies zijn altijd welkom. Mail deze naar webmaster@veteraneninstituut.nl.

Het Veteraneninstituut

Het Veteraneninstituut is uitvoerder van een belangrijk deel van het Nederlandse veteranenbeleid. Het instituut streeft naar een optimale zorg voor en dienstverlening aan Nederlandse veteranen en een gedegen ondersteuning voor hun gezinsleden. Daarnaast speelt het Veteraneninstituut een belangrijke rol in het uitdragen en stimuleren van maatschappelijke waardering voor de prestaties die veteranen in opdracht van politiek en samenleving hebben geleverd en voor de offers die daarbij werden gebracht. Ook verwerft en verspreidt het instituut kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang zijn en bevordert het wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

-