02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 22

Nieuwsberichten

Hennis bezoekt F16-missie ISIS en Mali

Hoog bezoek voor de Air Taskforce Midden-Oosten afgelopen donderdag. Vicepremier Lodewijk Asscher, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp brachten een bezoek aan het F-16-detachement dat meedoet aan de strijd tegen terreurbeweging ISIS.

Op de luchtmachtbasis spraken de bewindslieden en de generaal met vliegers en grondpersoneel. “De reactietijd om tot inzet te komen was kort. De flexibiliteit en professionaliteit van onze militairen is groot. Ik ben diep onder de indruk”, zei Hennis.

Minister in Mali
Eerder bezochten minister Hennis en generaal Middendorp ook de missie Minusma in Mali. Ze gingen op bezoek bij de Nederlandse militairen in Gao, die met het uitvoeren van verkenningen en het verzamelen van inlichtingen bijdragen aan het herstel van de veiligheid en stabiliteit in het West-Afrikaanse land. Hennis toonde zich ook daar tevreden. “Er zijn hier geen meters, maar kilometers gemaakt”, concludeerde ze. “De basis van de missie staat als een huis en wordt verder uitgebouwd. De vooruitgang die door de Nederlandse bijdrage wordt geboekt, is aanzienlijk.”

x

Ridder Kroon bevorderd tot majoor

Ridder Militaire Willems-Orde Marco Kroon is 3 november in Amersfoort bevorderd tot majoor. In zijn nieuwe functie gaat Kroon zich bezighouden met opleidingen en trainingen voor de pantserinfanterie.

Zijn afdeling is onder meer verantwoordelijk voor het oefenen van eenheden op compagnies-, bataljons- en brigadeniveau. Kroons overstap naar het Land Training Centre markeert het einde van een lange periode bij het Korps Commandotroepen.

-

Luchtmacht heeft eerste F-35 Squadron

De Koninklijke Luchtmacht heeft sinds dinsdag haar eerste F-35 Squadron. De eenheid werkt in de Verenigde Staten. Het is de bedoeling dat de eerste F-35’s vanaf 2019 naar Nederland komen. Defensie schaft er tenminste 37 aan.

Tijdens een ceremonie op Eglin Air Force Base in de Verenigde Staten is de vlag en daarmee het commando van 323 Squadron overgedragen aan de F-35 eenheid.  Het 323 Squadron is voor de introductie van de F-35 verantwoordelijk voor de operationele test- en de evaluatiefase (OT&E). Die start eind dit jaar van op Edwards Air Force Base in Californië. De eenheid legt hiermee de basis voor de inzet van de F-35 door de luchtmacht. Inmiddels zijn er in Florida 3 vliegers voor de F-35 opgeleid.

-

Militair uit 1940 met militaire eer begraven

Korporaal Gijsbert Spandonk uit Lage Zwaluwe is vorige week met militaire eer herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Spandonk sneuvelde op 12 mei 1940 in Dordrecht. Militairen van 103 Verkenningseskadron Huzaren Prins Alexander uit ’t Harde droegen hem naar zijn laatste rustplaats. Daar waren nabestaanden van Spandonk bij.

De destijds 25-jarige korporaal Gijsbert Spandonk had zijn dienstplicht al vervuld en diende tijdens de Duitse inval als vrijwilliger bij het Tweede Regiment Huzaren Motorrijders. Hij sneuvelde op de hoek van de Hugo de Grootlaan en de Weeskinderendijk in Dordrecht, nadat zijn eenheid door Duitse parachutisten onder vuur was genomen.

Spandonk werd 2 dagen later in Dordrecht begraven en in 1948 overgebracht naar zijn woonplaats. Zijn familie uitte de wens bij de Nederlandse Oorlogsgravenstichting (OGS) om de stoffelijke resten van korporaal Spandonk bij te zetten op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) bereidde de overbrenging voor.

x

Nederlandse vlieger leidt luchtaanval op ISIS

Onder leiding van een Nederlandse F-16-vlieger is onlangs met 15 vliegtuigen een luchtaanval op ISIS-doelen uitgevoerd. Op 19 november 1994 leidde een Nederlander voor het laatst een bombardementsmissie.

Vorige week vrijdag vertrokken 4 Nederlandse F-16’s vanaf hun thuisbasis in het Midden-Oosten richting Mosul in Noord-Irak om daar, in samenwerking met 4 coalitiepartners, doelen uit te schakelen. De 15 vliegtuigen, waaronder een Amerikaanse B-1 bommenwerper, bombardeerden onder meer munitieopslagcomplexen en commandocentra. Ook een E-3D AWACS (een vliegend Command and Control Centre) nam deel aan de missie.

Dat een Nederlandse mission commander deze bijzondere missie leidde is onder meer te danken aan de prestaties van 1(NLD) ATF ME-detachement sinds het begin van missie “Operation Inherent Resolve”. Ook is het gebruik van dezelfde tactieken, procedures en wapens bepalend geweest om een Nederlandse vlieger deze missie te laten leiden.

x

Premier verrast infanteriecadetten in het veld

Minister-president Mark Rutte bracht vorige week een bliksembezoek aan infanteristen in opleiding. De cadetten, die midden in hun vaktechnische opleiding zitten, werden verrast tijdens een aanvalsoefening op de Leusderheide.

Samen met Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif keek Rutte geïnteresseerd toe hoe de jonge militairen een bevelsuitgifte kregen en vervolgens een gecoördineerde aanval uitvoerden. Hij was onder de indruk toen de infanteristen het doel, een vijandig voertuig bestormden, veroverden en vervolgens de omgeving beveiligden. Rutte na afloop: “De krijgsmacht maakt, zoals altijd, een extreem professionele en zeer gemotiveerde indruk. Zij vervult een belangrijke rol binnen de maatschappij. Ik wil dan ook alle krijgsmachtsdelen beter leren kennen, maar daar moet ik zeker vaker voor langskomen.”

x