Tekst Redactie Mediacentrum Defensie
Foto sergeant Hille Hillinga
Nederlands marineschip brengt hulpgoederen bestrijding ebola
De Karel Doorman is vertrokken naar West-Afrika. Het Joint Support Ship brengt een grote hoeveelheid hulpgoederen voor de bestrijding van ebola naar de regio. Over ongeveer 2 weken komt het schip aan in de Golf van Guinee. Daar zorgt het voor transporttaken en logistieke ondersteuning van partnerlanden.
Voor de missie ‘Humanitaire noodhulp ebolabestrijding’ bestaat de vaste bemanning van de Karel Doorman uit bijna 140 personen. Daarnaast gaat er een medisch team aan boord, bestaande uit de scheepsarts, een tandarts en 9 landmachtverpleegkundigen met quarantainetraining. Voor het ontladen van materieel en de verkenningen van stranden gaat een landingsvaartuigendetachement mee. Dit bestaat uit 23 mariniers, 2 landingsvaartuigen en 2 Fast Raiding Interception Special Forces Craft (FRISC’s). 32 mariniers van het 13 Raiding Squadron zorgen voor force protection.
Benieuwd wat er allemaal meegaat met de Karel Doorman? Lees ook het volgende artikel
“Elke vierkante meter hier in Den Helder werkt zo’n beetje mee aan deze operatie.” Vanaf de steiger op marinebasis Den Helder ziet luitenant ter zee 2OC Leontien Frielink-de Vrught dat een grote container aan boord van de Karel Doorman wordt gehesen. Het gaat om een mobiel laboratorium van de organisatie Hospitainer. Eigenaar Rolof Mulder kijkt tevreden toe. “Dit is een heel bijzonder moment. Prachtig om te zien dat dit is gelukt.”
Testen in de praktijk
“Het schip is er klaar voor”, stelt projectleider kapitein ter zee Paul de Leeuw namens de Defensie Materieel Organisatie (DMO). De Karel Doorman is officieel in beheer van de Defensie Materieel Organisatie, die ervoor zorgt dat de laatste modificaties worden verwerkt voordat het schip in dienst gesteld wordt. “Ik ben blij dat de Karel Doorman dit gaat doen. We gaan deze missie uitvoeren en zo wordt de Doorman tegelijkertijd uitgebreid getest. De ervaringen die het schip en zijn bemanning gaan opdoen, zullen erg waardevol zijn.”
Anderhalve week geleden hoorde de bemanning van de Karel Doorman dat ze hun spullen konden pakken voor deze missie. Matrozen-1 Lisa Silvius en Sissi Vonck wachten onder aan de valreep op hun ouders die afscheid komen nemen. “Het is zo snel gegaan. Onze ouders schrokken eerst wel even, maar daarna vonden ze het prima.” Silvius verheugt zich op de uitzending: “Ik vind het een mooie missie en ben blij dat ik hieraan kan bijdragen. Daar doe je het toch voor?”
De Doorman vaart eerst naar Southampton (Verenigd Koninkrijk) en via Dakar (West-Afrika) door naar Guinee, Sierra Leone en Liberia, waar de goederen van boord gaan. De missie duurt ruim 3 maanden.