Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant-majoor Gerben van Es
Opereren op de grens van zee en land
Schepen, diverse helikopters, landingsvaartuigen en een breed scala aan grondeenheden. Voor de marineoefening Bold Alligator brengen 19 landen hun hardware en mankracht in om te knallen op de grens van zee en land. Nederland levert niet alleen spierkracht, maar ook denkkracht.
Rivierdelta. Landingsstranden. Oefendorpen. Brede zones waar met scherp mag worden geschoten. Camp Lejeune in de Verenigde Staten lijkt het vleesgeworden verlanglijstje van de militair. Het US Marine Corps heeft als militaire Santa Claus heel wat operationele wensen te vervullen.
Tien dagen lang bekwamen de marine-eenheden zich aan de oostkust van de Verenigde Staten in het optreden op de grens van zee en land. Met 18 schepen en zo’n 8.000 militairen verdeeld over 3 internationale amfibische taakgroepen vereist het op elkaar afstemmen van militaire mankracht en materieel aardig wat maritiem multitasken.
Operaties
Nederland speelt daarin een leidende rol. Commandeur Rob Kramer stuurt van 1 van die amfibische taakgroepen aan. Zijn internationale operationele staf coördineert vanaf het amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt een breed spectrum aan militaire operaties op en vanuit zee. Ook het Amerikaanse amfibisch transportschip USS Arlington, het Deense fregat HDMS Niels Juel en de Amerikaanse destroyer USS Laboon vallen onder ‘Nederlandse’ leiding.
Behalve hun ‘klassiek’ amfibisch optreden bekwamen Kramers’ eenheden zich ook in allerlei crisisbeheersingsoperaties. Denk bijvoorbeeld aan rampenbestrijding en de evacuatie van burgers uit een politiek instabiele regio. Allemaal in voorbereiding op het echte werk in 2016. Dan geeft Nederland leiding aan de NATO Response Force, de snel en flexibel in te zetten multinationale eenheid van de NAVO. Het is dan ook klaar om aan elke operationele behoefte van het bondgenootschap invulling te geven.
Bekijk de fotocarrousel voor een impressie van Bold Alligator: