01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 22

Defensie in beeld

Nat pak

Een bergtraining in het eeuwig natte Schotland is een uitgelezen moment om nieuwe militaire regenkleding te testen. Dat vond het kledingbedrijf van de Defensie Materieel Organisatie ook. De afgelopen weken liepen de mariniers met nieuwe waterdichte pakken door de hooglanden rondom Garelochhead. Het Schotse klimaat liet ze gelukkig niet in de steek.
Foto: sergeant Hille Hillinga

Alles uit de kast

In 5 veiligheidsregio’s vond deze week de grootschalige calamiteitenoefening ALERT 2014 plaats. Het scenario: door zware regenval is de waterstand in de rivieren hoog en bij diverse incidenten vallen slachtoffers. Getrainde acteurs zorgen er voor dat hulpverleners alles uit de kast moeten halen om de juiste zorg te bieden. Eenheden van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine deden mee aan de oefening. Zij werkten nauw samen met brandweer, politie, ziekenhuizen, waterschappen en Rijkswaterstaat.
Foto: korporaal-1 Zadrach Salampessy

Schietbaan

Het is niet altijd even zichtbaar, maar de antipiraterijmissie ATALANTA blijft gewoon doorgaan. Zr. Ms. Van Speijk is momenteel voor de kust van Somalië op jacht naar zeerovers die de internationale handelsroutes door de Golf van Aden onveilig maken. Op het Nederlandse multipurposefregat blijft de bemanning intussen graag optimaal inzetbaar. Bij gebrek aan een schietbaan is het dek van de Van Speijk een geschikte plek om de schietvaardigheid te trainen. Altijd in een veilige richting, uiteraard.
Foto: korporaal-1 Zadrach Salampessy

Avontuurlijk

Tijdens een actieve praktijkweek in Harskamp kregen jongeren van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) afgelopen maand een realistisch beroepsbeeld van hun toekomstige baan. De 1500 aspirant-militairen bootsten onder andere een patrouille na, kregen een kijkje op de schietbaan en reden in een Bushmaster. Een avontuurlijk weekje Bedrijfsoriëntatie Grondoptreden als actieve afwisseling na het theoriewerk in de schoolbanken. “Zien en zelf proberen werkt beter dan een presentatie”, wist oefenleider majoor Henk van de Werf.
Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Tsjechische klei

De metersdikke vette klei van het military training area Hradiste in Tsjechië blijkt geen enkel probleem voor dit CV90 pantservoertuig van 44 Pantserinfanteriebataljon. Naast fanatiek trainen met de Belgische oefenvijand voerde het landmachtbataljon ook acceptatietesten uit van ELIAS, het nieuwe ondersteuningssysteem voor de commandovoering. Daarover meer in het komende nummer van het magazine Landmacht.
Foto: sergeant Eva Klijn