09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 22

Defensie herdenkt Slag om de Schelde

Tekst André Twigt
Foto Phil Nijhuis & Rob Gieling

Ook bevrijdingsfeest in Den Bosch

film

Defensie ondersteunde vorig weekeinde de 70-jarige herdenking van de Slag om de Schelde, een 6 weken durend en bloedig gevecht in Noord-België en Zeeland. De slag was van doorslaggevend belang tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer over de Slag om de Schelde in de Landmacht van 11 november (zie kiosk)

De Slag om de Schelde wordt op de stranden van Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren groots aangepakt. Er vinden in West-Kapelle en Sloedam kransleggingen en herdenkingen plaats. Vlissingen staat helemaal in de spotlight. Naast tal van toespraken en het amfibische optreden wordt daarna het landingsstrand van toen officieel omgedoopt tot Uncle Beach. Een verwijzing naar de naam die de geallieerden die locatie gaven.

Tijdens de herdenking overhandigde Ridder Militaire Willems-Orde (MWO) kapitein (inmiddels bevorderd tot majoor) Marco Kroon het eerste exemplaar van een stripboek aan Commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman. Ook landmachtcommandant luitenant-generaal Mart de Kruif kreeg er een. Met de MWO als rode draad gaat de strip in op belangrijke momenten in de Nederlandse krijgsgeschiedenis. Alle basisscholen krijgen een exemplaar met bijbehorend lespakket toegestuurd.

Twee Britse oudgedienden die de slag om de Schelde van dichtbij meemaakten, verrichten de officiële naamgeving van Uncle Beach.

Keep em rolling in volle glorie.

Bij de Slag om de Schelde hadden de Canadezen zware verliezen te betreuren.

Leden van de Commando Stichting gaven acte de présence tijdens de herdenking.

Nostalgisch aandoend plaatje met de stad Vlissingen op de achtergrond.

Een Supermarine Spitfire van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht maakte tijdens de herdenking van de Slag om de Schelde enkele low passes. Het toestel is uitgevoerd in de kleuren van het toenmalige 322 Squadron.

De vaandelwacht van de herdenking voerde onder andere de vlag van de belangrijkste deelnemer aan de Slag om de Schelde: de Engelse 52ste Lowlands Division.

Den Bosch herdenkt bevrijding

Ook Den Bosch vierde 70 jaar bevrijding. De stad pakte groot uit. Dat gebeurde met ondersteuning van Defensie bij herdenkingen, culturele activiteiten en feestelijkheden. Niet alleen de veteranen die destijds de stad bevrijdden, genoten van de evenementen, dat deed ook de bekende Bossche militair en Ridder Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon.
Als eerbetoon droeg Den Bosch een nieuwe brug in de binnenstad op aan de bevrijders van 53rd Welsh Division (tegenwoordig Royal Welsh). 13 veteranen die toen deelnamen aan de gevechten rond de stad, onthulden de ‘Royal Welsh brug’.