Tekst Ingmar Kooman
Foto Herman Zonderland, John van Helvert, sergeant-majoor Arnoud Schoor (luchtfotografie)

Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Een ding hebben ze gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze rubriek vertelt tweewekelijks een militair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan? 

wie
x

Korporaal Teun van Rensch (24) uit Horst, kwartiermeester aan boord van Karel Doorman.

wanneer
x

Het gloednieuwe logistieke ondersteuningsschip Karel Doorman maakte begin deze maand zijn eerste proefvaart. Voordat het schip de marine wereldwijd kan ondersteunen, test de bemanning de capaciteiten van ‘de Doorman’. Korporaal Van Rensch: “Voor je een auto koopt, maak je ook eerst een proefrit. Zo is dat ook met een schip. Door ermee te varen komen we erachter of alles veilig en handig werkt.” 

wat
x

Van Rensch is als kwartiermeester verantwoordelijk voor de werkzaamheden op en aan het dek. De eerste proefvaartdagen staan in het teken van de bevoorrading op zee, een van de hoofdtaken van de Karel Doorman. Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp ontvangt op volle zee een lading brandstof met lange slangen aan kabels. Van Rensch: “Op de staalkabels tussen beide schepen staat ongeveer 7 ton aan spanning. Belangrijk dus dat alle kabels en lijnen goed hangen. Niemand mag verkeerd staan. Iedereen let extra goed op elkaar. We testen ook de noodprocedures. Het zijn lange dagen, maar je leert dit pas goed door het gewoon te doen.” 

waarom
x

“We zijn logistiek ondersteunend in de breedste zin”, vertelt Van Rensch. “Per uur kunnen we 750 kuub diesel afgeven, maar we voorzien schepen ook van eten en drinkwater, munitie of pallets met reservedelen. Die hoeven daardoor niet meer zo vaak een haven in. Daarmee bevorderen we de inzetbaarheid van onze schepen: die zijn zo netto meer dagen op missie, bijvoorbeeld in de bestrijding van piraterij.”