02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 15

Nieuwsberichten

Marechaussees op weg naar rampplek in Oost-Oekraïne

40 militairen van de Koninklijke Marechaussee gaan per direct meehelpen zoeken naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de MH17-ramp.

De marechaussees worden ingezet op de locatie waar de brokstukken van het toestel van Malaysia Airlines 17 juli neerkwamen. Ze werken samen met experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing, die al enkele dagen zoeken. Ook is de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de locatie actief.  De marechaussees zijn “extra handen, ogen en hersens”' voor de onderzoekers die daar moeten werken, aldus premier Mark Rutte. Volgens hem is de kans groot dat er op het rampterrein nog slachtoffers aanwezig zijn. 

De veiligheidssituatie wordt volgens Rutte continu gemonitord door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Rond de rampplek in Oost-Oekraïne geldt volgens de premier momenteel een staakt-het-vuren. De regering van Oekraïne houdt een gevechtsafstand van 40 kilometer aan, de separatisten 10 kilometer.

Vandaag vertrokken uit Charkov 7 onderzoekers naar het rampgebied, morgen gaan er weer 7 en zondag nog eens 7. Daarmee komt het totaal aantal onderzoekers uit op 23. Zij werken samen met de medewerkers van de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid en forensische onderzoekers van verschillende landen op de rampplek.

In Hilversum is inmiddels een team van meer dan 200 internationale experts bezig met identificatie van de slachtoffers.  

x

Defensie verliest collega door vliegtuigramp

Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines is landmachtsoldaat 1 Tallander Niewold (22) om het leven gekomen. Niewold was minimi-schutter bij 45 Pantserinfanteriebataljon in Ermelo. Luitenant-generaal Mart de Kruif, Commandant Landstrijdkrachten, herdacht hem donderdag in zijn column op de nationale dag van rouw.

“Na de ramp in de Oekraïne is Nederland geschokt”, zegt De Kruif. “Bij de Koninklijke Landmacht herdenken we alle slachtoffers en nabestaanden, maar specifiek denken we ook aan soldaat der eerste klasse Tallander Niewold, zijn familie, vrienden, bekenden en collega’s. Wij kennen de risico’s van ons beroep en zijn bereid die te dragen, maar weerloos worden gedood in een vliegtuig tijdens je verlof is toch van een iets andere dimensie.”

Op kamp Castor in Gao in Mali herdachten gisteren de Nederlandse militairen van de VN-missie Minusma de slachtoffers van vlucht MH17 in een bezinningsdienst. Hierbij werd ook Niewold herdacht. De Nederlandse eenheid opende een condoleanceregister waarin alle militairen een bericht achterlieten. De blijken van medeleven worden later toegevoegd aan het condoleanceregister van de Nederlandse ambassade in Bamako.

x

Sobere intocht Vierdaagse

De 98ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse is vorige week uiterst sober afgesloten door de vliegramp in Oekraïne. Het gebruikelijke vlagvertoon en de muziek bleven geheel achterwege en festiviteiten na afloop tot een minimum beperkt. De Nederlandse vlag hing bij de start- en finishlocatie halfstok en de vlaggen van andere landen waren neergehaald.

Vrijdagochtend begonnen ongeveer 5.400 militairen uit 31 landen aan de laatste wandeltocht. Dit maal zonder de bepakking van 10 kilo (vanwege de hoge temperaturen) en zonder versierselen. Bij de start betuigden organisatie en deelnemers medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers. De Duitse militairen droegen een rouwband ter nagedachtenis aan hun landgenoten die bij de ramp omkwamen en uit solidariteit met de overige slachtoffers. Bij de Defensiebrug in Cuyk ontvingen de meest representatieve detachementen van elk krijgsmachtdeel het Vierdaagsevaantje. Er werd ook een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers. Alle militairen, ook de buitenlandse, brachten daarna de eregroet.

x

Geen zorg over fijnstof in Mali

Defensie heeft onderzoek verricht naar de aanwezigheid van fijnstof in het inzetgebied in Mali. Uit dit onderzoek blijkt dat zich in Mali soms verhoogde stofconcentraties voordoen, maar dat er geen reden tot zorg hoeft te zijn.

Soms komen in het werkgebied van de Nederlanders verhoogde concentraties fijnstof voor, wat kan leiden tot geïrriteerde ogen of luchtwegen. In hun opwerktraject krijgen militairen informatie over de risico’s. Ook horen ze welke voorzorgsmaatregelen ze zelf kunnen nemen tegen het stof. Eenmaal in Mali brengt de medische staf dit nogmaals onder de aandacht. Personeel dat vanwege hun werkzaamheden veel met stof in contact komt, krijgt standaard stofmaskers verstrekt. Stofmaskers zijn in het gebied in ruime mate voorhanden. Indien nodig kan de medische staf besluiten aanvullende maatregelen te nemen.

x

Luchtruimbescherming vanaf Vliegbasis Volkel

Het Nederlandse luchtruim wordt sinds vorige week bewaakt vanaf Vliegbasis Volkel. Voor de zogenoemde quick reaction alert (QRA) staan 24 uur per dag 2 bewapende F-16’s gereed.

Bij een schending van het luchtruim hangen de F-16-gevechtsvliegtuigen binnen enkele minuten in de lucht. De luchtbewakingstaak wisselt regelmatig tussen de bases Volkel en Leeuwarden. De taak geldt voor het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied: het Nederlandse luchtruim en een door de NAVO toegewezen deel boven de Noordzee. De laatste inzet van de QRA was vanaf vliegbasis Volkel op 23 april. Russische Bear T-95 bommenwerpers vlogen toen richting het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied zonder hun identiteit bekend te maken. De ‘beren’ bereikten het Nederlandse gebied uiteindelijk niet. De Britse en Deense luchtmacht begeleidden de toestellen verder.

x

Ridder Militaire Willems-Orde Hoeben begraven

Ridder Militaire Willems-Orde Albert Hoeben is vorige week vrijdag met militaire eer begraven in het Limburgse Stramproy. Hoeben overleed 11 juli op 94-jarige leeftijd.

Een militaire draagploeg droeg de kist van de korporaal der mariniers buiten dienst door een erehaag van meer dan 300 actief dienende en oud-mariniers naar de begraafplaats. Daar brachten mariniers een eresaluut, waarna familie, militaire en burgerautoriteiten, vrienden en collega’s afscheid namen. De uitvaart werd onder andere bijgewoond door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Hij overhandigde als eerbetoon aan Hoeben de opgevouwen Nederlandse vlag aan diens kleinzoon. Oud-marinier Hoeben ontving de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor zijn daden tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië. Met gevaar voor eigen leven wist hij in augustus 1946 een door extremisten verdedigde stelling te veroveren, terwijl zijn manschappen onder vuur lagen. 

x