Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto sergeant-majoor Gerben van Es, Louis Meulstee, DSK
Nederlandse rode baretten integreren in Division Schnelle Kräfte
11 Luchtmobiele Brigade (11LMB) is in juni opgenomen in de Duitse Division Schnelle Kräfte (DSK). De coöperatie levert voordelen op voor gezamenlijke opleiding, training en inzet. In 2018 moet 11LMB volledig zijn geïntegreerd.
Blijft de Nederlandse soevereiniteit overeind?
De verregaande samenwerking leidt niet tot een inbreuk op de soevereiniteit. Nederland en Duitsland behouden allebei het laatste woord over de inzet van hun eenheden. 11LMB blijft gehuisvest in Schaarsbergen en Assen. Wel maken meerdere Nederlandse officieren en onderofficieren deel uit van de staf van de DSK. Aan de andere kant werken enkele Duitse militairen bij 11LMB in Schaarsbergen. Samen zorgen de Nederlanders en de Duitsers ervoor dat de brigade uiterlijk in 2018 volledig is geïntegreerd.
Waarom is de samenwerking uniek?
Militaire coöperatie met Duitsland is voor Defensie geen onontgonnen terrein. Het Duits-Nederlandse Legerkorps bestaat bijvoorbeeld al sinds 1995. De bundeling van krachten tussen de rode baretten van 11LMB en DSK is niettemin uniek. Voor het eerst staat een Nederlandse brigade permanent onder bevel van een Duitser. Volgens de majoor Holger Eichhorn (DEU), Chief Exercise/Operations Research G3 bij de DSK is de bundeling van krachten noodzakelijk: “Onze middelen worden door de bezuinigingen steeds beperkter. Daarom is het goed ze samen te voegen om efficiënter en effectiever te opereren.”
Wat is de specialiteit van de DSK?
De eenheid is snel inzetbaar en kan in het gehele geweldspectrum opereren. Een belangrijke opdracht van de DSK is de uitvoering van zogenoemde initial entry operations, waaronder de evacuatie van burgers. Luitenant-kolonel René van Dorp (NLD), Chief Current Operations G3 en Senior National Representative binnen de staf van de DSK: “De DSK beheerst militaire evacuatieoperaties tot in de finesses. Er staan altijd crisisteams klaar om dergelijke operaties te plannen, of dat nu in Libië of op de zuidflank van de voormalige Sovjet-Unie is.”
Wat leert 11LMB de militairen van het DSK?
De integratie is een win-winsituatie. Duitsland heeft bepaalde capaciteiten die in Nederland nog in de kinderschoenen staan en omgekeerd. Neem nu het bijzonder complexe air assault. Geïntegreerde planning en uitvoering, tot het moment dat de laatste man terug is op de home base. Grondtroepen, alles wat vliegt én ondersteuning. 11LMB kan dat als geen ander.
Hoe lastig is het om te integreren?
Beide eenheden moeten natuurlijk eerst alle procedures op elkaar afstemmen. Luitenant-kolonel Van Dorp: “Dat is een enorme uitdaging. Hoe ver ga je bijvoorbeeld mixen? Wij integreren niet verder naar beneden dan compagniesniveau. Stel je voor dat een Nederlandse commandant tijdens een aanval roept: ‘Als ik met groen ga schieten, verleg jij het vuur van links naar rechts’, en zijn Duitse partner begrijpt hem niet goed waardoor hij de halve compagnie overhoop schiet. Dat wil je dus niet hebben.”