03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 15

Respectvol en indrukwekkend

Tekst André Twigt
Foto sergeant-1 Dave de Vaal

Ceremonie op vliegbasis Eindhoven voor slachtoffers en nabestaanden

film

Het zijn er honderden, minimaal. De meesten uit de omgeving van Eindhoven, maar sommigen ook van veel verder. Ze komen allemaal deze woensdagmiddag naar Vliegbasis Eindhoven om hun respect te tonen aan de slachtoffers en nabestaanden van rampvlucht MH17.
Nathalie en Daniëlla bijvoorbeeld, twee spontane meiden uit de buurt die net op een beige scooter komen aanrijden. Ze voegen allebei een witte roos toe aan de groeiende bloemenzee op het grasveldje voor de poort. “Zomaar, een bloemetje, voor de troost”, zegt Daniëlla. Nathalie pinkt een traantje weg. 
Nog 3 uur, dan arriveren de eerste 40 kisten met stoffelijke resten uit het Oekraïense Charkov.

x
De Boeing C-17 Globemaster is inmiddels een bekende verschijning op het platform van Vliegbasis Eindhoven. Uit hoffelijkheid besloot de Australische luchtmacht haar grootste transportvliegtuig af te vaardigen om een deel van de kisten met stoffelijke resten van het Oekraiënse Charkov naar Eindhoven te vervoeren. Een C-130 Hercules (achtergrond) van de Koninklijke Luchtmacht wordt hiervoor eveneens ingezet.

Kwart voor 4

Rond kwart voor 4 drukt de eerste van 2 militaire vrachtvliegtuigen het landingsgestel tegen de baan van 'Eindhoven'. Het is nauwelijks voor te stellen wat er op dat moment in de ongeveer 1000 aanwezige nabestaanden omgaat.  Net als de dagen ervoor is ook 23 juli voor de achterblijvers een inktzwarte dag. Zij zijn er getuige van hoe een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht naar het platform taxiet. Aan boord 16 kisten. Enkele minuten later raken de wielen van de Australische Boeing C-17 Globemaster beheerst het asfalt. Aan boord 24 kisten.

x
Samen met de andere krijgsmachtdelen leverde ook de Koninklijke Marine een aandeel aan de ceremonie op Vliegbasis Eindhoven. Op de foto leden van het Korps Mariniers.

Respect

Hoewel niemand dit moment eigenlijk zou willen meemaken, is de ceremonie ronduit indrukwekkend. Hoe de toestellen met de staarten naar elkaar toe gekeerd op het platform tot stilstand komen, hoe kistdragers van de 4 krijgsmachtdelen respectvol de overledenen op de schouders naar de gereedstaande rouwauto’s dragen. Het spelen van de Last Post, de minuut stilte en aansluitend het signaal Reveille. Maar ook de ere-escorte van de marechaussee, die de rouwstoet naar eindbestemming Hilversum leidt. Het geheel weerspiegelt een diep respect voor de nabestaanden én voor hun geliefden die zo abrupt uit het leven werden weggerukt.

x
Normaliter dragen de objectgrondverdedigers van de Koninklijke Luchtmacht zorg voor het beveiligen en bewaken van de vliegbases in Nederland. Bij de terugkeer van de slachtoffers van rampvlucht MH17 treden de militairen op als kistdrager.

Verbonden

De aanblik van de één voor één uitgeladen, identieke blanke kisten roept gedachten op over welk gezicht, welke naam en welk verhaal hier achter schuilt. Esther de Waal, Klaas Willem van Luik, Angeline Premila Rajandaran. Soldaat der eerste klasse Tallander Niewold. Zomaar een aantal namen van de passagierslijst van vlucht MH17.
De meeste Nederlanders kennen de slachtoffers weliswaar niet persoonlijk. Maar hun eerbetoon vertelt een ander verhaal. Deze zwarte woensdag, maar ook de daaropvolgende dagen. Want de vluchten van Charkov naar Eindhoven gaan door, tot en met zaterdag zeker, tot het laatste slachtoffer in veilige haven is.
De ontvangst blijft hetzelfde, met dezelfde emoties en hetzelfde respect voor de slachtoffers. En iedereen die de rouwstoet volgt, bij de vliegbasis, langs de snelweg of op televisie, voelt zich met hen verbonden.

Bekijk het videoverslag van de ceremonie op Vliegbasis Eindhoven.

x