Tekst Ingmar Kooman
Foto Rob Gieling

Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Een ding hebben ze gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze rubriek vertelt tweewekelijks een militair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan? 

wie
whjvvng wie

Korporaal-1 Roxanne van der Spek (26) uit Rotterdam en korporaal-1 Nicole Renselaar (23) uit Arnhem, sterilisatiemedewerkers van 470 MOGOS-compagnie (Mobiel Operationeel Geneeskundig Operatiekamer Systeem) van de Koninklijke Landmacht in Ermelo.

wanneer
whjvvng waneer

De sterilisatieapparatuur van het Gemini-ziekenhuis in Den Helder kampte met technische problemen. Geen steriele instrumenten? Geen operaties. Het Gemini klopte aan bij Defensie. 470 MOGOS-compagnie voorzag ze van juni tot begin juli van 2 militaire veldsterilisatoren en 2 sterilisatiemedewerkers. 

Renselaar: “Elk jaar draaien we al een aantal weken lang mee op een sterilisatieafdeling van een civiel ziekenhuis. Voor ons goede werkervaring en voor het ziekenhuis zijn we extra handjes. Nu waren we echte ondersteuning voor het ziekenhuis.” Foto: John van Helvert

wat
whjvvng wat

De Defensieapparatuur functioneerde als noodoplossing voor de sterilisatieafdeling van het ziekenhuis. Renselaar: “Met hete stoom maken we het instrumentarium onder hoge druk weer helemaal steriel: 50 minuten op 121 graden voor tere instrumenten, 134 graden voor de rest.” 

Van der Spek: “We verwerkten in het Gemini 12, 13 ladingen instrumenten per dag. Dat waren de kleine ingreep setjes: dingen als pincetten, scharen of klemmetjes.”

waarom
whjvvng waarom

“De instrumenten voor de operatiekamers gingen naar een extern sterilisatiebedrijf”, vertelt Van der Spek. “Je bent die dan gewoon een dag kwijt. Doordat wij bijsprongen voor de poliklinische instrumenten konden de poli’s gewoon doorwerken. Het ziekenhuis hoefde daardoor geen patiënten af te zeggen.” 

Renselaar: “Normaal gebruiken we onze sterilisatieapparatuur in veldhospitalen op bijvoorbeeld oefeningen of in uitzendingen. Voor ons was het leuk om onze eigen apparatuur eens in te zetten voor een gewoon ziekenhuis.”