02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 14

Nieuwsberichten

Ridder Militaire Willems-Orde Hoeben overleden

Ridder Militaire Willems-Orde Albert Hoeben (1920) is donderdag 10 juli op 94-jarige leeftijd in Stramproy overleden. De oud-marinier ontving de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor zijn heldendaden tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië.

Hoeben trad buitengewoon doortastend op toen hij als korporaal van de mariniers in 1945 diende bij de Mariniersbrigade op Oost-Java. Voor zijn heldendaden benoemde Koningin Wilhelmina hem in 1947 tot Ridder Militaire Willems-Orde vierde klasse.
Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert reageert: “Met het overlijden van Albert Hoeben verliezen wij een gewaardeerd en gerespecteerd marinier. Onze gevoelens van medeleven gaan uit naar zijn dochter, andere familieleden en vrienden. We wensen hen veel kracht bij het dragen van dit grote verlies.”
Er zijn nu nog 4 levende Ridders Militaire Willems-Orde. De Engelsman Ken Mayhew (1917), Edward Fulmer uit de Verenigde Staten (1919), Cornelis van den Hoek (1921) en de enige actief dienende militair kapitein der infanterie Marco Kroon (1970). De Militaire Willems-Orde (MWO) is de oudste en hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden.

Albert Hoeben

Marine zichtbaar tijdens nautisch weekeinde

Schepen en personeel van de marine hebben afgelopen weekeinde meegedaan aan 3 nautische evenementen in de Friese havenstad Harlingen. Het ging om Harlingen Sail, de Tall Ships Races en Dong Energy Solar Challenge.

Bezoekers van Harlingen Sail konden een kijkje nemen aan boord van patrouilleschip Zr. Ms. Friesland. Dit aangemeerde marineschip gaf het startschot voor de Tall Ships Races, een wedstrijd tussen 65 grote zeilschepen uit meer dan 15 landen. Het zeilend marineopleidingsschip Zr. Ms. Urania vaart mee in de race. Verder gaf de Marinierskapel in Harlingen een concert met Ellen ten Damme en presenteerde de Koninklijke Marine Roadshow zijn nieuwe duikcontainer. Leerlingen van de Koninklijke Marine Technische School (KMTO) gingen de strijd aan tijdens de Dong Energy Solar Challenge. Deze wedstrijd voor boten die op zonne-energie varen, deed onder meer Harlingen aan.

Harlingen

Nieuwe Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

Defensie heeft met luitenant-generaal Bart Hoitink een nieuwe Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK). De luchtmachtgeneraal nam de functie over van luitenant-generaal der mariniers Ton van Ede. Hoitink krijgt er bovendien een taak bij: Inspecteur der Reservisten.

De IGK is sinds 1945 onafhankelijk adviseur van de minister, bemiddelaar van het Defensiepersoneel én Inspecteur der Veteranen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert maakte bekend dat ook de taak van Inspecteur der Reservisten bij de IGK wordt ondergebracht. In alle gevallen staat de (ex) Defensiemedewerker centraal, ongeacht of hij of zij militair of burger is. Jaarlijks bezoekt de IGK ongeveer een derde van de Defensie-eenheden. Na elk bezoek maakt hij een verslag, waarop de commandant van het betreffende Defensieonderdeel direct kan reageren. De IGK heeft toegang tot alle delen van de organisatie, is bevoegd alle documenten in te zien en elke vergadering bij te wonen.

IGK

Meer ruimte voor testen alternatief zandzak

Genisten van de landmacht hebben vorige week in een polder langs de A13 bij Delft een vernieuwd en vergroot terrein van het project Flood Proof Holland (FPH) geopend met een demonstratie. Daar testen ondernemers samen met de TU Delft innovatieve alternatieven voor de jutten zak met zand. De landmacht is een van de nieuwe partners.


Bij hoogwater wordt van oudsher de zandzak ingezet als tijdelijke waterkering. Maar die heeft zo zijn nadelen: de traditionele zandzak werkt, maar is fysiek zwaar, slechts 1 keer bruikbaar en het zand in de zak raakt vaak vervuild. Het terrein van FPH is uitgebreid en verbeterd, zodat nog meer partijen kunnen deelnemen, zoals 101 Geniebataljon. De militaire bouwers graven de bassins en zijn nauw betrokken bij test- en oefensessies. Luitenant-kolonel Ed Caelen, commandant van de eenheid: “We raakten hierbij betrokken door onze hulp bij de hoogwaterbestrijding langs de Elbe vorig jaar. Het is een mooi samenwerkingsverband. De TU is een van de wereldleiders op dit gebied. Wij vormen een welkome praktische aanvulling op dit kennisinstituut.” 

Zandzak

AIVD en MIVD samen tegen cyberdreigingen

De AIVD en MIVD hebben een belangrijke stap gezet om de nationale veiligheid, inzet van militairen in missiegebieden te ondersteunen en digitale netwerken beter te beschermen tegen bedreigingen. Dat gebeurt via samenwerking in de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU).

De ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie hebben daarvoor vorige week een convenant ondertekend. De gezamenlijke eenheid is gespecialiseerd in Signals Intelligence (Sigint) en Cyber. Sigint omvat inlichtingen, verzameld uit (tele)communicatie. Cyber is een verzamelnaam voor verschillende activiteiten die te maken hebben met computernetwerken en datastromen. Denk hierbij aan het in kaart brengen van het internetlandschap in een (nieuw) missiegebied, het informeren van partners over een gevaarlijk computervirus of het hacken van een website van terroristen die de nationale veiligheid in gevaar brengen.

Cyber