04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 14

Scherp tot de laatste minuut

Tekst tweede luitenant Johanna van Waardenberg
Foto sergeant Hille Hillinga

Luchtmachtmissie Afghanistan ten einde

film

De Nederlandse F-16’s van de Air Task Force (ATF) in Mazar-e-Sharif (MeS) hebben op 30 juni hun allerlaatste operationele vlucht boven Afghanistan gevlogen. De jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn 12 jaar lang in het land actief geweest. “Tot aan de laatste minuut hebben we onze taak goed uitgevoerd. Onze internationale coalitiepartners zijn tevreden en ook wij kijken terug op 12 succesvolle jaren”, aldus luitenant-kolonel vlieger Maurice Schonk, commandant van de laatste ATF.  

Met een officiële ceremonie werd op de Noord-Afghaanse basis Camp Marmal 12 jaar luchtmachtinzet beëindigd. Van een bijdrage aan de operatie Enduring Freedom tot het ondersteunen van de grondtroepen van International Security Assistance Force (ISAF): 12 jaar lang ‘was de luchtmacht er van’. In totaal hebben de Nederlandse jachtvliegtuigen 24.480 uur over Afghanistan gevlogen. Vanaf 4 standplaatsen - eerst in het Kirgizische  Manas, daarna de Afghaanse bases in Kabul, Kandahar en MeS - hadden de F-16’s diverse ondersteunings- en later verkenningstaken.

x

‘Belangrijke bijdrage’

Luitenant-generaal Alexander Schnitger, Commandant Luchtstrijdkrachten, was bij de ceremonie in MeS aanwezig. “We hebben met elkaar een belangrijke bijdrage geleverd aan een veiliger Afghanistan en ervoor gezorgd dat de boots on the ground hun taken goed konden uitvoeren”, zei de generaal tijdens zijn toespraak 

‘Afronding missie brengt nieuwe kansen’

x

Nieuwe kansen

Volgens de laatste ATF-detachementcommandant brengt het einde van de missie nieuwe kansen met zich mee. Schonk: “F-16’s kunnen in verschillende scenario’s worden ingezet. In Afghanistan zijn we vooral bezig geweest met verkennen en ondersteunen, maar we kunnen veel meer dan dat. Nu de missie is afgerond, hebben we op het squadron meer uren beschikbaar voor het trainen van optredens in een hoger geweldspectrum.”

x

Laatste kans

Voor de overste was de laatste operationele vlucht zeer bijzonder. Hij mocht die namelijk zelf uitvoeren. Ruim 11 jaar geleden vloog hij voor het eerst over Afghanistan. “Ik ben erg tevreden over de indruk die de ATF achterlaat. Ik heb veel complimenten gehad over onze inzet. Vooral over het feit dat wij tot en met de laatste vlucht alles gegeven hebben. Als commandant ben ik daar zeer trots op.”

x

Overblijvers

Hoewel de ATF nu huiswaarts keert, blijven er nog Nederlandse militairen in Afghanistan. Een redeploymenteenheid gaat ervoor zorgen dat het materieel naar Nederland terugkomt. Het National Support Element blijft ook in het gebied om voor de resterende militairen te zorgen. Op het ISAF-hoofdkwartier in Kabul werken nog een aantal stafofficieren. 

Bekijk de laatste vlucht van overste Schonk in onderstaande video.