Tekst kapitein Marlous de Ridder
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

Nieuw pantservoertuig voor de landmacht

film

Een brok testosteron op wielen. Zo laat het Boxer-pantserwielvoertuig zich het beste typeren. De nieuwste krachtpatser van de landmacht is inzetbaar onder alle omstandigheden waaronder militairen werken. De eerste Boxer is in ambulance-versie bij de landmacht ingestroomd. De komende jaren volgen 200 Boxers in 5 verschillende uitvoeringen.

Door zijn hoge terreinvaardigheid kan de Boxer goed worden ingezet in gebieden waar de infrastructuur slecht is. De Boxer Ambulance rijdt in missies direct achter de gevechtstroepen, vandaar dat er hoge eisen zijn gesteld aan mobiliteit en ballistische bescherming. Het voertuig is door z’n vloerconstructie extra beschermd tegen inslagen van bermbommen.

x

‘Verademing’

Sergeant-majoor Ineke Willemse is in haar nopjes met het voertuig. Willemse: “Als Algemeen Militair Verpleegkundige hebben we veel meer ruimte en middelen om de patiënt te behandelen. En de uitrusting is zo geplaatst dat we zittend alles binnen handbereik hebben. En de airconditioning is echt een verademing.”
Naast bovengenoemde voordelen heeft de Boxer ook nog eens een elektrisch stretchersysteem dat aan hoofd- en voeteneinde te bedienen is. En beschikt het over zeer goede geluidsisolatie, wat de communicatie tussen patiënt en verpleegkundige weer ten goede komt. In totaal komen er 52 medische Boxers.

x

Meer types: Het Boxer-pantserwielvoertuig is een modulair systeem. Het onderstel (‘driver-module’) is voor alle voertuigtypes hetzelfde, daarop zit een missiespecifieke opbouw. Naast de Ambulance volgen tot 2017 de types Cargo, Driver Training Vehicle, de Boxer Commando Post en de Boxer Geniegroep. Het veranderende landoptreden is 1 van de redenen om de YPR uit de jaren ’80 uit te faseren. De aanschaf van de Boxer lopen Nederland en Duitsland samen op.

x

Wil je meer zien? De Boxer stelt zich voor in deze gave 3D-animatie. Maker: Jorn Koekoek, Mediacentrum Defensie.