Tekst Leo de Rooij
Foto Paul Tolenaar
5 vragen aan… Mirjam Sterk
Mirjam Sterk is sinds april 2013 ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid. Het oud-Tweede Kamerlid tekende vorige week op het Deltion-college in Zwolle met P&O-generaal Peter Ort, wethouder Filip van As van Zwolle en het UWV een convenant voor samenwerking bij de aanpak van jeugdwerkloosheid. Die bedraagt in Nederland inmiddels ongeveer 15 procent. Vijf vragen aan de ambassadeur met een lastige portefeuille.
U heeft net een convenant getekend. Wat wordt daarin afgesproken?
“Samen met Defensie, het UWV en de gemeenten Leeuwarden, Zwolle, Emmen, Groningen en Rotterdam maak ik in het convenant concrete afspraken om in totaal 500 jongeren aan te leveren die gaan solliciteren bij Defensie. Daarnaast gaan 100 jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt stagelopen bij Defensie om ‘werkfit’ te worden. Nog eens 100 jongeren volgen het ‘Train them in’ opleidingstraject van 6 maanden.
Wat kan Defensie specifiek betekenen in de strijd tegen jeugdwerkloosheid?
“Defensie is een werkgever die – al doen de bezuinigingen anders vermoeden - elk jaar toch weer duizenden mensen nodig heeft. Dat biedt kansen voor jongeren. Defensie kan echt een verschil maken in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Met het ondertekenen van het convenant laten alle partijen zien dat het ze ernst is om zich hard te maken voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is fantastisch, want ook deze jongeren verdienen een kans op die arbeidsmarkt.”
Wat zijn de specifieke uitdagingen bij de aanpak van jeugdwerkloosheid?
“We grijpen alles aan om de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten. We kunnen geen banen scheppen, maar wel zorgen dat jongeren ‘arbeidsfit’ worden en blijven, ze laten werken aan hun vaardigheden om zo hun kansen op werk te vergroten. Netwerken, aan je competenties schaven, het zijn allemaal zaken waar ze later baat bij hebben.”
U heeft net een rondleiding gehad op de opleiding Veiligheid en Vakmanschap, waar ROC-leerlingen niet alleen een vak leren, maar ook alvast kennis maken met Defensie. Wat was uw indruk?
“Ik zag een mooi onderwijsconcept in een zeer inspirerende leeromgeving. De leerling maakt hier kennis met heel diverse richtingen, van automonteur tot ICT, van horecamedewerker tot vliegtuigmecanicien. Theorie en praktijk gaan hand in hand, wat zeer motiverend werkt op de leerlingen. Ze zijn enthousiast en willen graag aanpakken. Wij kunnen ze laten nadenken over hun beroepskeuze, de vaardigheden aanleren die ze goed kunnen gebruiken, ze stageplekken bieden zodat ze werkervaring kunnen opdoen. Met daardoor straks betere kansen op de arbeidsmarkt.”
Hoe gaat het nu verder?
“De partijen moeten nu aan de slag. Ik ben blij dat 5 regio’s samen met Defensie en het UWV hebben besloten dit avontuur aan te willen gaan en dat mijn team en ik daar een rol in hebben kunnen spelen. Defensie kan op deze wijze laten zien dat er voor jongeren mogelijkheden zijn. Zowel voor jongeren die al een opleiding hebben, als voor jongeren die nog een opleiding willen proberen. Samen laten we zien dat jongeren met deze opleidingen specifieke ervaring opbouwen, hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt vergroten. En het staat ook nog eens goed op hun CV.”