Minister Hennis: ‘Er wordt goed van gedachten gewisseld’

“De eerste voorzichtige stappen op weg naar samenwerking zijn gezet. Dialoog en samenwerking met China over vrede en stabiliteit in de wereld zijn cruciaal.” Dat zei een tevreden minister Jeanine Hennis-Plasschaert vorige week na afloop van haar 3-daagse bezoek aan China. “Het was heel nuttig. Ik ben onder de indruk van de openheid en vriendelijkheid van de Chinezen.”

Bij deze vredesmacht van de Verenigde Naties werken Nederlanders en Chinezen zij aan zij. Zo beveiligen 170 militairen van een gevechtseenheid uit het Aziatische land kamp Castor, dat voor hun Nederlandse collega's als hun thuisbasis dient. Voor Hennis genoeg reden te willen weten met wie ze te maken heeft, maar dat is volgens haar ook wederzijds. Verder levert China voor MINUSMA onder meer een veldhospitaal met 75 man personeel, 155 genisten en zijn ze ook samen met 40 Nederlanders te vinden in het hoofdkwartier in Bamako.

hennis china
Minister Hennis nam een kijkje bij de Chinese krijgsmacht.

Op prijs gesteld

Volgens Hennis was haar bezoek vooral bedoeld om elkaar beter te leren kennen. “Maar”, zo zegt ze, “er wordt ook goed van gedachten gewisseld. Bijvoorbeeld over hoe de krijgsmachtdelen zijn ingericht, hoe ze opereren en welke tradities en gewoonten ze erop nahouden.”

Volgens de minister, vergezeld door haar Chinese collega generaal Chang Wanquan, werd haar bezoek door de Chinezen op prijs gesteld. “Ze zoeken zelf naar samenwerking”, zegt Hennis, die een kijkje bij de Chinese krijgsmacht mocht nemen, onder meer bij de Chinese marine in Shanghai, bij de F-7 en F-10 jachtvliegtuigen van de 24th air division en bij de 196 gemotoriseerde infanteriebrigade in Yangun, Tianjin. Hennis sprak bovendien met de vice-voorzitter van de Centrale Militaire Commissie generaal Xu Qiliang.

Kwaliteit

Hennis: “We zijn op basis van vertrouwen met elkaar in gesprek, dat betekent dat we precies weten wat we aan elkaar hebben en welke informatie we met elkaar delen. We staan aan het begin van een versterkte samenwerking.”

Nederland is weliswaar een klein landje en China een wereldmacht, toch heeft Nederland in China een goede reputatie. China werkt volgens de minister daarom graag met Nederland samen, ook al vallen we in het niet als het gaat om kwantiteit. “We staan heel goed te boek als het gaat om onze kwaliteit. China ziet samenwerking met ons in Mali onder VN-vlag dan ook zeer zeker zitten.”

hennis china
China werkt volgens minister Hennis graag met Nederland samen. “We staan heel goed te boek als het gaat om onze kwaliteit.”