Tekst tweede luitenant Johanna van Waardenberg
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann
Staatsburgers evacueren tijdens burgeroorlogen in het buitenland, arrestanten ophalen in onveilige gebieden of hulpgoederen afleveren onder gevaarlijke omstandigheden. Voorbeelden van operaties waarbij de Nederlandse regering een beroep doet op de krijgsmacht.
Om het militaire optreden bij dit soort scenario’s te trainen, is vorige maand op Vliegbasis Leeuwarden een oefening gehouden. Land- en luchtmacht trainden hun gezamenlijke optreden. F-16 jachtvliegtuigen, een C-130 Hercules transportvliegtuig en een groep gespecialiseerde verkenners van de landmacht (pathfinders) waren onderdeel van Joint Warrior. Tijdens de training lag de focus op evacuatie, arrestatie en hulpverlening.
“Het vertrouwen in elkaar is een belangrijk facet van zo'n operatie”, zegt
commandant pathfinderpeloton kapitein Reinoud Nieuwland. “Het optreden van zowel
de land- en luchtmacht gebeurt allemaal op enkele meters van elkaar.”
Volgens Nieuwland zijn dit soort oefeningen noodzakelijk om toekomstige missie
te kunnen doen. “Denk maar aan het afleveren van hulpgoederen of het evacueren
van ambassadepersoneel tijdens burgeroorlogen.”
Een paar minuten
In de voorbereidingen van een daadwerkelijke missie gaat veel tijd zitten. Tijdens de oefening werd in het scenario een arrestant opgehaald uit een gevaarlijk gebied. De pathfinders beginnen 48 uur van te voren met hun verkenning. Zo kan de luchtmacht met de informatie van de verkenners een plan trekken waarbij ze veilig hun missie kunnen voltooien. Namelijk iedereen uit het terrein oppikken.
Nieuwland: “Uiteindelijk duurt de daadwerkelijke actie slechts een paar minuten. Op het moment dat de luchtmacht het terrein in komt vliegen, moeten we snel te werk gaan. Het is dan een kwestie van de vijand uitschakelen, landen, de mensen het vliegtuig laten instappen en veilig uit het gevaarlijke gebied vliegen.”
Klik op de oranje hotspots rechts van de infographic voor meer info.