02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 08

Nieuwsberichten

Hennis haalt militaire banden met Georgië aan

Voor Georgië groeit het belang van aansluiting bij het Westen. Nederland heeft aangeboden hierbij te helpen. Vorige week sprak minister van Defensie Hennis-Plasschaert hierover in Georgië met haar collega Irakli Alasania.

Onder meer advies bij de overstap naar een beroepsleger en nazorg voor militairen kwamen aan de orde. Verder ging het gesprek over capaciteitenopbouw, de doorontwikkeling van special forces, het opzetten van een militaire politieorganisatie en medische en geestelijke zorg. Georgië is na de VS momenteel de grootste troepenleverancier van ISAF in Afghanistan. Ook levert het land militairen voor missies in Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Om te voldoen aan de standaarden van NAVO en EU werkt Georgie sinds haar onafhankelijkheid hard aan politieke hervormingen en versterking van de democratische rechtsstaat. In 2008 kreeg het land tijdens de NAVO-top in Boekarest uitzicht op toetreding tot het bondgenootschap.

kort

Realityserie over Onderzeedienst gestart

Altijd al willen weten hoe het leven aan boord van een onderzeeboot is? De realityserie Onder Zee geeft een uniek inkijkje in de gesloten wereld van de Onderzeedienst. RTL 7 zendt de 8-delige serie elke zaterdag om 18.00 uur uit.

De 4 onderzeeboten van de Koninklijke Marine zijn het meest geheime wapen van de krijgsmacht. Ze lanceren torpedo's, verzamelen ongezien inlichtingen, voeren kustverkenningen uit en dienen als platform voor de inzet van special forces. Bijzonder dus dat een externe cameraploeg 9 weken lang mee mocht varen met Zr. Ms. Walrus om de belevenissen van de 55-koppige bemanning vast te leggen. De commandant, de schipper en de bakker zijn enkele hoofdrolspelers in de serie. De nieuwe commandant moet een mix van ervaren krachten en nieuwelingen tot een hecht team smeden. Onder water is immers iedereen op elkaar aangewezen.

kort

Landmachtdag: militairen het land in

Nederland kleurt woensdag 23 april groen. Speciaal voor het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Landmacht krijgt de traditionele landmachtdag een andere invulling. In plaats van een open huis op een kazerne laten militairen op zo'n 200 locaties verspreid over Nederland hun gezicht zien. 

Zo'n 6.000 militairen kleuren Nederland die dag groen. zo komen vertellen en laten zien wat zij voor en namens het land doen. De landmacht wil haar jubileum met zoveel mogelijk burgers vieren en tuigt voor hen allerlei demonstraties op. Ook zijn er openbare beëdigingen en worden militaire voertuigen geshowd. Activiteiten voor de jeugd, opknapwerkzaamheden voor goede doelen en een dagje vermaak voor hulpbehoevenden horen er ook bij. Op www.landmacht.nl/kl200 staat over enkele weken waar de publieksactiviteiten plaatsvinden. Op enkele plaatsen vinden verrassingsoptredens plaats.

kort

‘Libanon-DAF’ in nieuw museum

De laatste witte Nederlandse DAF YP-408 is vandaag overgedragen aan het Nationaal Militair Museum. Het pantservoertuig deed van 1979 tot 1983 dienst bij de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).

Het Nederlandse UNIFIL-bataljon bestond uit personeel van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso. In Libanon hebben 58 YP-408 pantservoertuigen gereden. Na terugkeer op Nederlandse bodem zijn deze voertuigen vernietigd, op één na dus. Dankzij 44 Pantserinfanteriebataljon is de KN-85-88 met UNIFIL nummer 4347 bewaard gebleven. Het regiment kreeg dit exemplaar in 1986 om op de kazerne te plaatsen bij het Libanon-monument. Na decennia lang als ornament te hebben gediend, is het voertuig in 2003 gerestaureerd en weer rijdend gemaakt. De witte YP werd onder andere ingezet op Veteranendag, militaire evenementen en bij Unifil reünies. Nu wordt het tentoongesteld in het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM). De collecties van het Militaire Luchtvaart Museum en het Legermuseum zijn hierin verzameld. Het museum op het voormalig vliegbasis in Soesterberg opent de deuren in oktober.

x

Laatste vlucht DC-10 transporttoestel

Het DC-10 transporttoestel van de Koninklijke Luchtmacht is vertrokken voor zijn laatste vlucht. Defensie stoot het vliegtuig af vanwege de grootschalige bezuinigen uit 2011.

Na een laatste lage pass over vliegbasis Eindhoven vloog de T-255 van thuisbasis Eindhoven naar het Engelse Newquay. Daar wordt het ontmanteld. Pogingen van Defensie om het militaire toestel aan een andere luchtmacht te verkopen, liepen op niets uit. Het voormalige United Airlines-toestel onderging tussen 2004 en 2011 ingrijpende verbouwingen om dienst te kunnen doen als militair transportvliegtuig. Uiteindelijk heeft de geheel gereviseerde en gemoderniseerde DC-10 weinig gevlogen. Kort na het laatste modificatieprogramma viel in 2011 het besluit om het toestel af te stoten. De luchtmacht beschikt momenteel nog over 2 KDC-10’s en 4 C-130 Hercules transporttoestellen. Nederland vangt het tekort aan capaciteit op door internationaal nog nauwer samen te werken.

x