Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto sergeant-majoor Gerben van Es en privécollectie Rik van Trigt

x

Voormalig toptriatleet eerste luitenant Rik van Trigt is sinds kort bondscoach Lange Afstand bij de Nederlandse Triathlon Bond (NTB). En met ruim dertig jaar ervaring als militair sportinstructeur bij Defensie lijkt deze rol hem op het lijf geschreven.

Het leven van Van Trigt stond vele jaren in het teken van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en ruim 42 kilometer lopen. Hij trainde tien tot dertig uur per week. En had daarnaast een fulltime baan als sportinstructeur  bij Defensie. “Op de koelkast hing mijn trainingsschema”, blikt van Trigt terug. “Daar planden mijn vrouw en ik ons hele leven omheen. Vakanties combineerden we met mijn trainingskampen.” Zijn Karin stond altijd honderd procent achter hem. Ze was jarenlang zijn manager naast haar baan bij de bank. “Zonder haar steun had ik mijn leven als topsporter niet kunnen waarmaken.” Toen zijn echtgenote ernstig ziek werd (haar ziekte is inmiddels onder controle, red.) zei hij de topsport vaarwel om voor zijn vrouw en toen zestien maanden oude dochter  te zorgen.

Combineren

Met zijn frisse blik en afgetrainde lichaam maakt de 51-jarige landmachter zestien jaar na zijn laatste triatlon nog steeds een topfitte indruk. Hij sport veel en combineert daarbij het nuttige met het aangename. Zo fietst hij twee keer per week tachtig kilometer woon-werkverkeer. Weer of geen weer. Van Trigt: “Ik ben liever sportief bezig dan dat ik ga klaverjassen en bierdrinken.” 

Trainingsdeskundige

Nu zijn gloriejaren als topper voorbij zijn, richt hij zich op het trainen van de jongere garde. Naast dat hij trainer is van de nationale militaire triathlon equipe werkt hij als trainingsdeskundige bij Defensie. Militairen met fysieke problemen helpt hij weer inzet gereed te worden. “Door de vijf jaar werkervaring als infanterist eind jaren tachtig weet ik wat het werk in het veld inhoudt. Ook mijn uitzending naar Libanon draagt daaraan bij. Ik weet dus heel goed met wat voor mensen ik te maken heb en hoe ik ze kan trainen.”

finish

Toptriatleten

De nieuwe bondscoach wil in vijf jaar tien toptriatleten aan de start hebben bij de Iron Man wereldkampioenschappen in Hawaii. Van Trigt, die zelf zes jaar tot de nationale top behoorde: “Ik hoop in oktober met de beste drie atleten van de huidige selectie te starten.” Ondanks dat hij geen eindtermijn heeft voor zijn functie als bondscoach, liet hij zijn oog al vallen op een vervolgfunctie: leercoach bij NOC*NSF. Van Trigt: “Maar dan wel ná mijn diensttijd.”