01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 04

Een jaar lang 24/7 scherp in Adana

Na een jaar onafgebroken dienst staan de Patriot luchtverdedigingssystemen in de Turkse stad Adana nog steeds op scherp. De Nederlandse krijgsmacht beschermt daarmee de twee miljoen inwoners tegen een mogelijke aanval met ballistische raketten vanuit Syrië.

Mentaal
Samen met twee collega’s tuurt wachtmeester-1 Gerard Draaijer in de verduisterde commandocentrale twaalf uur lang naar de radar. Schouder aan schouder houden de mannen het luchtruim in de gaten om de Turkse stad te behoeden voor de verwoestende effecten van vijandelijke raketten. Alleen voor een wc-bezoek of een kop koffie komen de militairen uit hun metalen doos. “Met diensten van 12 uur op en 24 af gaat je hele ritme eraan”, geeft Draaijer toe. “Ik vind het nu nog wel te doen.”

Neusje van de zalm
Patriot is het neusje van de zalm op het gebied van luchtverdediging. Naast Nederland beschikken binnen de NAVO de Verenigde Staten en Duitsland over dit geavanceerde wapensysteem. Op verzoek van bondgenoot Turkije hebben ook deze landen ieder twee Patriot fire units in het zuiden van Turkije gestationeerd.

GGWTurkije