Tekst ELNT Wouter Helders
Foto SM Gerben van ES

Europese militairen trainen Malinese troepen

KOULIKORO - In Frans uitziende uniformen stormen Malinese militairen over de hindernisbaan. Op het naastgelegen terrein is een nep-mijnenveld aangelegd waar troepen in het Frans en Bambara (lokale taal) les krijgen in ‘ammunition awareness’. Weer verderop beoefenen de mannen contactdrills. Tussendoor wordt in de volle zon geëxerceerd.

x
Malinese militairen marcheren zingend door het kleine legerkamp in Koulikoro, een stad zo’n 50 kilometer buiten de Malinese hoofdstad Bamako. Belgen en Spanjaarden verzorgen er de Force Protection en geven trainingen.

Op de Ecole Militaire Inter Armes, de Malinese evenknie van de Koninklijke Militaire Academie, worden Malinese militairen opgeleid en hervormd. Zo’n 700 man krijgen les in bevelvoering, logistiek, internationaal humanitair recht en mensenrechten.

“Het programma duurt tien weken”, vertelt adjudant Gerben Brokken. De enige Nederlander op de legerbasis in Koulikoro. Een klein stadje zo’n 50 kilometer van hoofdstad Bamako. Brokken kent na een kleine twee maanden in Mali het klappen van de zweep. “De militairen hier zijn trots en gemotiveerd. Hun uniform geeft ze aanzien en ze hebben een vast inkomen. Maar er zijn nog al wat verschillen in getraindheid. Om die te elimineren, moet iedere Malinese militair deze training doorlopen.”

x
Na een dag vol fysieke oefeningen en schietles is het tijd voor wapenonderhoud. De AK47’s worden gestript, gepoetst en weer in elkaar gezet.

Malinese slagkracht

De op Franse leest geschoolde trainingen verschillen weinig van de Europese. Brokken: “Het niveau en de omstandigheden verschillen. Maar de methodieken en technieken zijn eender. Eigenlijk doen we alles hetzelfde. Op wat nuanceverschillen na dan.” Volgens de adjudant, die zelf als inlichtingenofficier in het gebied werkt, biedt de missie meerwaarde: “Deze training maakt de militairen professioneler. Dat komt de slagkracht van het Malinese leger ten goede.”

x
Hoe houd je militairen tevreden? Juist: met een gevulde maag. Voedsel voor de circa 700 in Koulikoro gelegerde Malinese militairen wordt bereid in grote metalen ketels op een open vuur. Het dagelijks rantsoen: één koe.