02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 04

Nieuws in beeld

Nachtelijk navigeren

Verkenners van de landmacht streden onlangs in Oirschot om de 1e plaats van de Recce Obstacle Night Run. De wedstrijd ging over een parcours van ruim 15 kilometer vol hindernissen en obstakels. De militairen beoefenden onder meer het navigeren bij nacht in diverse vormen.

Laatste reis Zuiderkruis

Het bevoorrader Zuiderkruis is bezig aan zijn laatste reis. Bestemming is het Turkse Izmir, waar de grijze reus wordt gesloopt. Het 38 jaar oude schip stond al 2 jaar in de verkoop. Maar ondanks de goede conditie waarin ze verkeert, diende zich geen koper aan. Op 10 februari 2012 werd de Zuiderkruis als gevolg van bezuinigingen uit dienst gesteld.

Evertsen mensenredder

Zr. Ms. Evertsen heeft deze week acht Jemenitische drenkelingen gered. De mannen waren op weg van Jemen naar Somalië toen hun schip in de Golf van Aden zonk. Het luchtverdedigings- en commandofregat stoomde direct na het noodsignaal op naar de plek des onheils. De NH90 boordhelikopter trof de 8 aan op de wrakstukken van hun boot. De opvarenden lagen vermoedelijk al zo’n 6 uur in het water. 

Operaties bij nacht

Bemanningen van de vloot C-130 Hercules transportvliegtuigen oefenden deze week het vliegen bij nacht met zogenaamde night vision goggles. Deze apparatuur versterkt het bestaande licht zo’n 50.000 keer, zodat de nacht lijkt op schemering. Dat stelt de bemanning in staat om op onverlichte banen te landen als dat tactisch vereist is.

Vliegen met night vision goggles is een vermoeiende bezigheid. Vanwege het beperkte gezichtsveld (40 graden i.p.v. 120) moet je continu de omgeving scannen en de zware helm-met-goggles is sowieso een belasting voor de nekspieren. Daarnaast geeft het verkregen groene beeld weinig tot geen diepte en is vrij onrustig aan de ogen. Neemt niet weg dat dit hulpmiddel onmisbaar is bij tactische operaties.

Zelf eens ervaren hoe het is om door night vision goggles te kijken? In de film Silence of the Lambs achtervolgt FBI-agent Clarice Starling (een glansrol van Jodie Foster) een seriemoordenaar in een pikdonkere kelder. De killer draagt goggles.

Zie www.youtube.com/watch?v=Sl5fM24mfRk

Weer stoffelijke resten Duitse soldaat geborgen

De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht heeft in de bossen bij Ede de stoffelijke resten geborgen van een Duitse soldaat. Het is de vierde militair uit de Tweede Wereldoorlog die in korte tijd in Nederland werd gevonden. 

Het veldgraf werd anoniem gemeld bij de Begraafplaats voor Duitse Gesneuvelden in het Limburgse Ysselsteyn. De militair is zeer waarschijnlijk gedood bij gevechten met Britse luchtlandingstroepen op de Ginkelse Heide in september 1944. 

Rode baret op!

Na weken van training zijn onder luid applaus zo'n 100 nieuwe collega’s bij 11 Luchtmobiele Brigade ingelijfd. De mannen rondden met succes de opleiding tot luchtmobiel militair af en mogen vanaf nu de rode baret dragen. De vervolgopleiding krijgen de militairen bij de bataljons van de brigade.  

Eendrachtig opwerken voor EU-Battlegroup

Op het Duitse oefenterrein Grafenwöhr trainen Nederlanders en Belgen momenteel twee weken samen voor de EU-Battlegroup. De infanterie-eenheden vormen de slagkracht van de snel inzetbare Europese reactiemacht. De Belgische Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Hubert de Vos toonde zich zeer tevreden na de eerste trainingen: “Samen spelen we een prima match. Ik zie vandaag de resultaten tot op groepsniveau. Deze oefenmomenten zijn echt goud waard.”