x

10 | 05

Zeemijn verrassing in haven Vlissingen

De Maritieme EOD Compagnie heeft op 10 mei een Duitse zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De 1.000 kilo zware invloedsmijn was eerder gevonden in de binnenhaven van Vlissingen en is met het duikvaartuig Argus naar zee verplaatst en tot ontploffing gebracht. Een aannemer trof de zeemijn van het type BM1000 aan tijdens werkzaamheden in de binnenhaven. De scheepvaart in het gebied werd daarop direct tijdelijk stilgelegd. Het gebeurt nog geregeld dat er explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden. Een explosief van deze omvang wordt echter niet vaak aangetroffen, zeker niet op zo’n locatie.

Een mijn is op zee tot ontploffing gebracht.
x

28 | 04

Marine onderschept 1.072 kilo cocaïne in Caribisch gebied

Het stationsschip Zr.Ms. Groningen heeft op 24 en 28 april 2 drugstransporten onderschept in het Caribisch gebied. Er zijn op 2 go-fasts 4 verdachten aangehouden en er is in totaal 1.072 kilo cocaïne gevonden. In beide acties is samengewerkt met de Amerikaanse kustwacht. De go-fasts werden ontdekt door een Amerikaans patrouillevliegtuig waarna Zr.Ms. Groningen in actie kwam. Bij de eerste actie gaven de verdachten zich pas over na waarschuwingsschoten. Bij de tweede actie was dat niet nodig. De drugs zijn inmiddels vernietigd en de verdachten zullen in Amerika worden vervolgd. Zr.Ms Groningen is sinds begin april 2024 weer actief in het Caribisch gebied. Het Nederlandse marineschip wordt onder meer ingezet voor counterdrugs-operaties samen met de Amerikaanse kustwacht en de Kustwacht Caribisch Gebied.

Zr.Ms. Groningen
x

30 | 04

Dolfijn als leerschool voor Attack Coordinators

Onlangs is de Sea Phase van de Attack Coördinator (AC) Course uitgevoerd aan boord van Zr.Ms. Dolfijn. Deze opleiding, opgebouwd uit 3 weken in de Guardion Submarine Trainer in Den Helder en 2 weken op zee, bereidt Oudste Officieren van onderzeeboten voor op hun centrale rol in operaties. De klas had een internationaal karakter met een Zweedse, Canadese en Nederlandse student. Zij kregen onder begeleiding van KLTZ Wiebe van Beek in Den Helder en van KLTZ Erwin Ruijsink op zee een zeer uitdagend programma voor de kiezen. Onder de paraplu van de Nederlandse onderzeebootbestrijdingsoefening Riptide 24 moesten ze om beurten in de rol van Duty Captain en AC de bemanning van de Dolfijn leiden in de voorbereiding en uitvoering van complexe oefeningen en special operations in de wateren bij Noorwegen. Zowel de studenten als de bemanning hebben een goeie operationele periode doorgemaakt met veel waardevolle lessons learned.

Een onderzeeboot komt boven water plus een groepsfoto van cursisten op het dek van een onderzeeboot.
x

30 | 04

Zierikzee terug uit Noord-Europa

Na een oefenperiode van 3 maanden in de Noord-Europese wateren is mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee eind april teruggekeerd in de haven van Den Helder. Samen met vaartuigen van het snel inzetbare NAVO-vlootverband Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG 1), maakte het schip in onder meer de wateren bij Estland explosieven onschadelijk. De 35-koppige bemanning deed ook mee aan internationale oefeningen, zoals Steadfast Defender bij Noorwegen. Daarbij deed de Zierikzee onder meer de haven van Hammerfest in het uiterste noorden van Noorwegen aan. Voor de terugtocht naar Nederland deed het schip in de Oostzee mee aan de door Estland georganiseerde oefening Open Spirit. Daarbij ondernam het samen met vaartuigen uit andere landen een zoektocht naar mijnen en explosieven. In de oefenzone liggen nog circa 50.000 mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. In een week tijd ruimden de mijnenjagers er 23, waarvan 3 door de Zierikzee.

Personeel van de Zierikzee met een onderwaterrobot én een oude mijn op de zeebodem.
x

30 | 04

Nieuw house of practice voor genezeriken

Genezeriken trainen in een realistische context. Dat wilde het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) bereiken met een nieuw oefengebouw, dat in april in gebruik werd genomen. Het resultaat is een multifunctioneel complex op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hollandsche Rading, waar in iedere ruimte een andere oorlog woedt. Geneeskundig personeel situationeel opleiden in een authentieke context werd het doel. Afhankelijk van de fase in een curriculum kan de complexiteit vergroot worden door bijvoorbeeld het toevoegen van rook en geluid. De soms zelfs griezelig realistische omgeving draagt bij aan de motivatie van de militair en de relevantie van de taak. Je wordt direct bewust gemaakt dat je in een gevechtssituatie zit. Het oefengebouw is helemaal geschikt voor paars optreden, want ook de marine krijgt de ruimte. De achterzijde van het gebouw is als het achterdek van een marineschip, inclusief bolders en scheepsbel. Binnen zijn ook een navigatiebrug, een kombuis en een machinekamer ingericht. Het oefengebouw is tot stand gekomen met behulp van het Ontwikkelfonds van DOSCO. Primair is het voor alle genezeriken binnen Defensie bedoeld, maar ook partners als de politie kunnen er trainen.

Het terrein voor het house of practise lijkt op oorlogsgebied.
x

14 | 05

Giftige stoffen in water Camp Lejeune

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat er tussen 1953 en 1988 giftige stoffen zaten in het water op de Amerikaanse mariniersbasis Camp Lejeune. De Amerikaanse regering heeft een schadevergoedingsregeling in het leven geroepen voor iedereen die langer dan 30 dagen op het kamp verbleef en als gevolg hiervan ziek is geworden. In de betreffende periode waren ook enkele Nederlandse mariniers op het kamp geplaatst. De Amerikaanse schadevergoedingsregeling is ook voor hen en hun gezinsleden toegankelijk. In 3 van de 8 waterzuiveringsinstallaties op de basis zijn giftige stoffen terechtgekomen in het (drink)water. Volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek kan deze situatie ernstige gezondheidsproblemen hebben opgeleverd. Het gaat om verschillende soorten kanker, vruchtbaarheidsproblematiek en andere aandoeningen. Volgens een inventarisatie van Defensie bevonden zich in de periode 1953 – 1988 op Camp Lejeune 13 Nederlandse militairen, mogelijk met gezinsleden. Het is nog niet duidelijk of zij ook daadwerkelijk gezondheidsproblemen hebben. Betrokkenen kunnen tot 10 augustus 2024 een claim indienen bij het Amerikaanse Department of Navy voor een mogelijke schadevergoeding. (Oud-)militairen die door Defensie zijn achterhaald, zijn per brief geïnformeerd. Daarnaast worden ze gebeld om eventuele vragen te beantwoorden en om ze te ondersteunen, als ze dit willen. Mensen die geen brief hebben ontvangen, maar wel langer dan 30 dagen op Camp Lejeune zijn geweest, kunnen contact opnemen met Defensie: Bureau.Case.Coordinatie@mindef.nl.

Mariniers trainen lang geleden op Camp Lejeune.