Column Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten

“De mindset moet om!”, hoor ik de laatste tijd vaak en op verschillende niveaus tijdens gesprekken en bezoeken. Maar wat is mindset eigenlijk? Volgens het woordenboek betekent mindset: ‘Een manier van denken of voelen over iets of iemand. Dit is meestal een houding die tot uiting komt in het gedrag van een persoon’. Dus mindset is in feite een mentale attitude; je zou het dus ook ‘mentaliteit’ kunnen noemen. Maar waarom moet de mentaliteit dan om?

Het zal niemand ontgaan zijn dat de wereld aan het veranderen is. De strijd in Oekraïne, het conflict in Gaza, de belemmering van de vrije doorvaart in de Rode Zee, de claims van China aangaande de Zuid-Chinese Zee... Ze maken duidelijk dat de wereld onveiliger geworden is en de spanning toeneemt. Maar ook de dreiging in het cyberdomein is hoogst actueel. Hiernaast zijn er helaas nog talloze andere conflicten en illegale activiteiten die de nodige aandacht vragen. Denk hierbij aan de grootschalige drugssmokkel via het Caribisch gebied.

Bij veel van de conflicten is het Westen inmiddels betrokken geraakt. Enerzijds door het leveren van materieel en anderzijds door personele inzet. Er zitten op dit moment van schrijven veel collega’s ergens in de wereld waar ze bijdragen aan de veiligheid op en vanuit zee. Denk aan Zr.Ms. Tromp die richting het oosten is vertrokken, na een deployment in de Rode Zee. Daar is dan nu juist weer Zr.Ms. Karel Doorman aangekomen, terwijl Zr.Ms. Groningen als stationsschip opereert in het Caribisch gebied. Mariniers zijn Qua Patet Orbis snel inzetbaar met de Marine Spearhead Task Unit of worden al ingezet, zoals bijvoorbeeld in Bosnië en Herzegovina.

De vraag die ik ondanks al onze inspanningen toch nog vaak hoor is: “Ja, maar zijn we klaar voor Hoofdtaak 1? (Het beschermen van het eigen grondgebied en dat van onze bondgenoten.) Deze vraag is niet simpel met een ‘ja’ of een ‘nee’ te beantwoorden. (Varende) eenheden zijn namelijk veel meer dan alleen de mensen die met hun bewapening en ander materieel een taak moeten uitvoeren. Er komt veel meer bij kijken. Dan heb ik het over opleiden en trainen, personeelsbeleid, onderhoud, logistiek en veel andere zaken. Voor en achter de schermen.

‘We moeten beseffen dat de tijd veranderd is en dat wij een bijdrage moeten leveren aan een veilig Nederland’

Wat betekent dit alles nu voor onszelf? Wat staat ons te doen? Wat mij betreft moeten we om te beginnen vooral beseffen dat de tijd veranderd is en dat wij met z’n allen echt een bijdrage kunnen en moeten leveren aan een veilig Nederland. In welke rol dan ook. Iedere schakel is belangrijk en een stapje extra kan ervoor zorgen dat je collega aan de andere kant van de wereld zijn of haar taak goed of zelfs beter kan uitvoeren.

Die mentaliteit, dat we allemaal die stap extra ook willen zetten, omdat we weten dat die extra inspanning hard nodig en superbelangrijk is, daar draait het om! Dan gaat ‘de mindset om’ en zullen we merken dat we gereed zijn – of zo nodig heel snel gereed zullen zijn – voor Hoofdtaak 1. Het gaat om niets minder dan het landsbelang.

Adjudant ODND René Heeringa
Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten