x

07 | 02

Marine test onderwater-afluistersysteem

Defensie en het Nederlandse bedrijf Optics11 hebben het splinternieuwe geluidssysteem Optical thin-line Array (OptiArray) getest. Dat kan onder water nog beter én op grotere afstanden objecten detecteren, herkennen en volgen. OptiArray is een soort lange glasvezelkabel vol geavanceerde onderwatermicrofoons (hydrofoons) die aan een onderzeeboot kan worden gehangen. De kabel neemt door middel van rek op de glasvezel, real time geluid op met een nauwkeurigheid van een biljardste van een millimeter. Zo kunnen onder meer (on)bemande onderzeeboten of schepen, duikers en torpedo’s gedetecteerd worden.

Luitenant ter zee 2 OC Auke Lankreijer was als oudste officier van onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn betrokken bij de planning en uitvoering van de test, waarvan de resultaten momenteel door TNO worden geanalyseerd. “Onder water is sonar momenteel het enige middel dat we hebben om te kijken wat er om ons heen gebeurt. Daarvoor hebben we al diverse arrays die op en rond de boot zitten, waaronder de gesleepte modellen. Maar deze nieuwe OptiArray kan veel langer gemaakt worden dan de boot zelf, met als voordeel dat je er veel meer hydrofoons op kwijt kunt en op meer frequenties kunt zoeken.”

De sabotage van de Nordstream-pijpleiding en het beschermen van kabels op de bodem van de Noordzee indachtig, lijkt de OptiArray een welkome toevoeging. Wanneer het geheel operationeel wordt? Lankreijer: “De OptiArray werkt eenvoudig met bestaande marinesystemen. Zodra het functioneert kan het vrij snel geïmplementeerd worden.”

x

07 | 02

Zr.Ms. Holland terug van Cyprus

Zr.Ms. Holland is sinds 7 februari weer thuis in Den Helder. Het Ocean-Going Patrol Vessel vertrok medio november naar het oostelijk deel van de Middellandse zee voor Operatie Mistral. De bemanning stond paraat om ondersteuning te bieden, in het geval van evacuaties vanuit Gaza. Hoewel het niet tot officiële inzet kwam, zat de bemanning de afgelopen 2 maanden verre van stil. Los van havenbezoeken aan steden als Dubrovnik, Iraklion, Piraeus en Lissabon, hebben de militairen zich volop voorbereid op eventuele actie.

Kort na vertrek werd in het Engelse Plymouth een zogeheten Non-combatant Evacuation Operation (NEO) beoefend. Vervolgens zette het schip koers richting Cyprus. Daar was het zaak voor de bemanning te werken aan de integratie van een marinierseenheid die mee aan boord was. Dat gold ook voor de geëmbarkeerde NH90-maritieme gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando.

Op Cyprus richtten de mariniers onder meer een evacuatiecentrum in en beoefende het hele team van opvarenden en opstappers de opvang van evacués. Ook zijn op zee oefeningen gehouden met NAVO-partners in de regio. Hierbij werd de basis gelegd voor soepele onderlinge communicatie en coördinatie, mocht het tot inzet komen. Zo ver kwam het dus niet, maar de opgedane ervaringen komen sowieso goed van pas.

x

13 | 02

Nieuwe litho over anti-piraterijmisse

Luitenant-Admiraal Bauer heeft op het Kasteel van Breda de lithogravure ‘Countering Piracy’ onthuld. De voorzitter van het NAVO Militair Comité was de eregast van de Stichting Maritiem Erfgoed, die de opdracht gaf voor het kunstwerk, dat in beperkte oplage is gemaakt. Met de zeer gedetailleerde afbeelding van Zr.Ms. Tromp, RHIB’s en een Westland Lynx-gevechtshelikopter memoreerde schilder Fred Boom de NAVO- en EU antipiraterij-missies Ocean Shield en Atalanta. De meeste gedenkwaardige operatie uit die periode was de bevrijding van de koopvaarder MV Taipan door Nederlandse mariniers, in april 2010. De vlieger van de betrokken Lynx, luitenant ter zee 2OC (V) b.d. Yvonne, was een van de aanwezigen.

Deze litho maakt deel uit van een serie waarmee de stichting een bijdrage levert aan de Nederlandse maritieme geschiedschrijving. Eerdere kunstwerken hebben bijvoorbeeld de verdediging van de Waalbrug bij Rotterdam (1940) en de strijd om Walcheren (1944) als onderwerp.  Verschillende litho’s hangen op uiteenlopende defensielocaties aan de muur. Kenmerkend hieraan zijn de handtekeningen op het passe-partout van (oud-)militairen die betrokken waren bij de afgebeelde operatie.

Twee muzikanten van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers staan naast de litho, die wordt onthuld door luitenant-admiraal Bauer en Jan Jaap van Weering.
x
Afbeelding van het logo met vredesduif van de Identiteitsgroep Steenrode Baretten.

19 | 04

Reünie Identiteitsgroep Steenrode Baretten

De 22e reünie van de Identiteitsgroep Steenrode Baretten van de Multinational Force & Observers (MFO)-missie vindt plaats op 19 april 2024. De locatie is de Oranjekazerne te Schaarsbergen. De reünie is bedoeld voor iedereen die gediend heeft bij de MFO in de Egyptische Sinaï-woestijn. Aanmelden voor de bijeenkomst kan vanaf 15 februari via de aanmeld-link van de website www.steenrode-baretten.nl.

x
Foto van een Nieuw-Guinea Herinneringskruis.

13 | 02

Recht op Herinneringskruis?

Recent heeft Roel Rijks, met succes, voor circa 50 veteranen van de Koninklijke Marine het Nieuw-Guinea Herinneringskruis kunnen aanvragen. Hierbij kwam hij in contact met veteranen van de landmacht en het Korps Mariniers die het ereteken nog niet ontvingen. Allicht hebben ook anderen deze onderscheiding nog niet gekregen, terwijl ze er wel recht op hebben. Dus: heeft u tussen 28 december 1949 en 23 november 1962 minimaal 3 maanden gediend in het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea of de daaromheen liggende wateren en heeft u geen Nieuw-Guinea Herinneringskruis gekregen? Neem dan contact op met Roel Rijks via: info@ereschuldonderscheidingen.nl. Meer info via: www.ereschuldonderscheidingen.nl.

x

13 | 02

Marine Watersport Vereniging zoekt leden

‘Alle Hens’, dat is waar de Marine Watersport Vereniging (MWV) voor staat. Hoewel dat bij de oprichting, 75 jaar geleden, nog niet zo was. Op 17 september 1949 werd de MWV opgericht voor de ‘schepelingen van de zeemacht’, maar inmiddels is het een vereniging voor alle medewerkers van de KM en hun familie. De MWV heeft een clubschip en onderhoudsloods in Den Helder en een dependance aan het Amstelmeer. Op beide locaties zijn ligplaatsen waar leden hun eigen boot kunnen aanleggen. De vereniging heeft echter ook zelf boten. Kosten voor gebruik zijn laag en hoeven alleen het onderhoud te dekken.

Binnen de vloot zijn 2 motorkruisers, 2 kajuitzeiljachten, 12 open zeilboten en een variëteit aan zeilboten voor de jeugd. Eerstgenoemde boten zijn zeer geschikt voor een vakantie van 4 tot 6 personen. Met de kleinere zeilboten kunnen bijvoorbeeld wedstrijden gevaren worden op het Amstelmeer. Officiële vaarbewijzen zijn niet verplicht, maar gebruikers moeten er wel goed mee om kunnen gaan. De theorie- en praktijklessen die diverse leden jaarlijks geven kunnen hierbij helpen. De MWV heeft een zeer actieve jeugdafdeling. Jongeren kunnen bijvoorbeeld zeilles krijgen van leeftijdsgenoten en er wordt voor hen jaarlijks een zeilweekend gehouden aan het Amstelmeer. Voor meer informatie kunt u mailen naar bestuur@marinewatersport.nl. Meer info via: www.marinewatersport.nl.

Foto van zeilboten op het Amstelmeer en het logo van de Marine Watersport Vereniging.
x

13 | 02

Podcast 'Militaire Geschiedenis van Nederland'

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft een nieuwe podcastserie gelanceerd: ‘Militaire Geschiedenis van Nederland’. Hierin komen de belangrijkste verhalen uit de vaderlandse militaire geschiedenis voorbij. De eerste aflevering over verzetshelden is sinds kort te beluisteren. De podcastserie bestaat uit 6 delen, waarin steeds een andere periode wordt besproken. Elke 2 weken verschijnt een nieuwe aflevering. Aan bod komen onder meer de Belgische opstand, de Spaanse Burgeroorlog en de Nederlandse inzet tijdens de Korea-oorlog. Ook wordt het verhaal over de Engelandvaarders en het Nederlands militair verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgediept. In de podcast zitten veel originele audiofragmenten, bijvoorbeeld uit oude radio-uitzendingen. Ook komen soms ooggetuigen aan het woord, zoals oud-militairen. ‘Militaire Geschiedenis van Nederland’ is te beluisteren in alle populaire podcastapps.