07

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 01

‘Uitgelezen kans om te kijken hoe het werk is’

Tekst Nico Schinkelshoek
Foto SGTBDAV Sjoerd Hilckmann

Dienjaarmilitairen draaien volop mee bij de marine

De eerste 12 dienjaarmilitairen draaien inmiddels volledig mee bij de Koninklijke Marine. Zo ook op het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman, waar matrozen 2 Hidde (18) en Thijs (27) ongeveer een half jaar na hun opkomst tijdelijk aan de slag gingen. “Sommige collega’s zeggen dat ze dit ook wel hadden willen doen.”

Afgelopen najaar gingen 128 personen met het Dienjaar van start, een initiatief waarmee de krijgsmacht extra mensen aan zich hoopt te binden. Van die eerste lichting militairen werden er 12 in Den Helder geplaatst. Verspreid over verschillende periodes draaien de jongeren mee binnen de uiteenlopende dienstgroepen die de marine rijk is. Zo krijgen ze de kans om de organisatie goed te leren kennen. Hidde draait momenteel mee bij de Technische Dienst (TD), Thijs werkt op de ‘Doorman’ bij de Logistieke Dienst Goederenbeheer (LDGB).

Twee portretfoto's van dienjaarmilitairen Thijs en Hidde, in de technische ruimte van het schip en in het magazijn.
Dienjaarmilitairen MATR 2 Hidde (links) en MATR 2 Thijs (rechts).
Matroos 2 Thijs met een kartonnen doos in zijn handen.]]
MATR 2 Thijs.
Matroos 2 Hidde pakt een metalen kap aan van een collega.
MATR 2 Hidde (linksonder).

Ervaring opdoen

De heren hadden hun eigen redenen om voor het Dienjaar te kiezen, maar er zijn ook gemene delers, blijkt als ze over hun motivatie vertellen. Beiden hebben ze nog geen uitgestippeld toekomstplan. Op deze manier kijken ze of de marine daarin een rol kan spelen. Bovendien ervaren ze het als groot voordeel dat ze niet direct een dienverplichting van 4 tot 6 jaar hoeven aan te gaan én willen ze graag meer van de wereld zien.

‘In m’n omgeving zagen veel mensen de keuze niet aankomen’

Hidde: “Ik heb net mijn International Bacculaureate (vergelijkbaar met VWO, red.) afgerond. Ik wist niet zeker wat ik vervolgens wilde doen. Bijvoorbeeld gelijk naar de universiteit. Toen kwam het Dienjaar voorbij.” Thijs beschikte al over enkele jaren werkervaring. Zijn oude baan in de financiële sector maakte hem echter niet gelukkig. Hij ging na verloop van tijd zelfs met tegenzin naar zijn werk. “Ik heb vervolgens eerst gesolliciteerd bij de politie en mijzelf daarna voor het Dienjaar aangemeld. In m’n omgeving zagen veel mensen die keuze niet aankomen, omdat ze dachten dat het werk in de burgermaatschappij mij wel beviel. En dan ook nog bij de marine, ver weg van mijn woonplaats in Twente. Daar hebben we een kanaal, maar dan houdt het wel op qua water”, lacht hij.

Militaire vorming

Op 21 augustus ging het militaire avontuur voor het tweetal van start met de 8 weken durende Eerste Maritieme Militaire Vorming (EMMV). “Dat was pittig; toen vroeg ik me wel af wat ik hier deed”, blikt Hidde terug op zijn eerste echte kennismaking met de KM. Zowel bij hem als bij Thijs verliep het daarna gelukkig steeds soepeler.

Matroos Thijs controleert een doos in het magazijn.
Thijs (rechts) koos met enkele jaren werkervaring voor het Dienjaar.

Gelijk na die eerste opleidingsperiode voeren beiden 5 weken mee op het M-fregat Zr.Ms. Van Amstel, naar Glasgow en Newcastle. Net als op de Karel Doorman, waar ze nu op geplaatst zijn, waren ze ook op dat fregat de allereerste Dienjaarmilitairen die aan boord kwamen. Hun aanwezigheid wekte zowel toen als nu nieuwsgierigheid, qua traject dat ze volgen. Thijs: “Sommige collega’s zeggen nu dat ze dit ook wel hadden willen doen, in plaats van meteen een contract voor 4 jaar tekenen. ‘Omdat ze dan achteraf misschien een andere dienstgroep hadden gekozen’, krijgen we bijvoorbeeld te horen.”

‘Je doet ervaringen op die anders ondenkbaar zijn’

Inleven in collega’s

Dankzij hun vooropleidingen hadden de heren ook kunnen solliciteren op een officiersfunctie. Toch maakten ze bewust de keuze om eerst een jaar als matroos aan het werk te gaan. Thijs: “Het is de uitgelezen mogelijkheid om te leren wat de werkzaamheden in die rang zoal inhouden en kun je je later bijvoorbeeld beter inleven in collega’s.”

“Als ik straks inderdaad officier wil worden, heb ik nu alvast ervaring als matroos. Dat helpt je dan ook in een leidinggevende functie”, verwacht Hidde. Later dit jaar hopen ze nog met verschillende officieren mee te draaien, om te kijken of die rollen bij hen zouden kunnen passen.

Matroos 2 Hidde krijgt uitleg van een collega in de technische ruimte aan boord.
MATR 2 Hidde krijgt uitleg van een collega.

Uitgelezen kans

Of de 2 na september, als de eerste lichting van het Dienjaar klaar is, daadwerkelijk willen blijven, gaan ze de komende maanden verder ondervinden. Thijs: “Ik wil denk ik wel bij Defensie blijven, maar bij welk krijgsmachtdeel weet ik nog niet zeker. Ook bij de Koninklijke Luchtmacht hebben ze namelijk functies die me aanspreken.” Gebaseerd op zijn ervaringen tot nu toe ziet zijn Dienjaarcollega Hidde een opleiding op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) eigenlijk wel zitten.

Gewoon doen

Voor mensen die twijfelen of ze dezelfde stap naar het Dienjaar willen zetten, heeft het tweetal wel een afsluitende tip: “Als je twijfelt, zou ik het gewoon doen. Probeer te ervaren hoe het is”, adviseert Thijs. “Je doet ervaringen op die ergens anders ondenkbaar zijn”, doelt zijn compagnon onder meer op de opleiding, het werken op zee en de havenbezoeken. “Ik merk inmiddels dat ik een andere mindset heb dan m’n vrienden thuis. Ik heb meer discipline; had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Mijn ouders zijn daar ook wel blij mee”, lacht hij.

Een lachende matroos met een kartonnen doos in zijn handen in het magazijn.