x

03 | 07

Defensie brengt dreiging beter in beeld

Het inmiddels demissionaire kabinet heeft vorige week besloten om de permanente taak potentiële dreigingen in de omgeving van het Nederlandse deel van de Noordzee in beeld te brengen bij Defensie onder te brengen. Het besluit formaliseert het werk dat de Koninklijke Marine in feite al uitvoert.

De overheid onderkent de dreiging van sabotage aan vitale infrastructuur in zee. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen door kwaadwillenden van internetkabels, gasleidingen en windmolenparken, maar ook het voorbereiden op verstoring en sabotage of spionage via datakabels.

Het gaat om het vergroten van de zogeheten Situational Awareness en Situational Understanding. Deze waarnemingen worden verwerkt en kunnen eventueel worden gedeeld met private partners en bondgenoten. Defensie werkt hierbij nauw samen met de Kustwacht Nederland. De kustwacht brengt al een gedetailleerd (verkeers-)beeld in kaart in het kader van haar taken voor bijvoorbeeld handhaving en dienstverlening. Defensie kijkt daarnaast vooral naar statelijke dreigingen.

Met de permanente taak formaliseert het kabinet ook de begeleiding van schepen van niet-bondgenoten of partners door het Nederlandse deel van de Noordzee. Zr.Ms. De Ruyter en Tromp schaduwden bijvoorbeeld onlangs nog het Russische onderzoeksschip Admiraal Vladimirsky. Het Russische schip verwierf internationale bekendheid omdat het herhaaldelijk in verband is gebracht met spionageactiviteiten op zee. Verder heeft de MIVD net als de AIVD al een rol bij onderzoek naar (heimelijke) activiteiten die een risico vormen voor de nationale veiligheid.

x

15 | 03

POTOM ‘in the pocket’ voor eerste Duitser

Kapitän-leutnant Wind van het Seebatalion is de eerste Duitse cursist ooit die de Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers (POTOM) succesvol heeft doorlopen. Samen met 13 mariniers kwam hij na de slijtageslag van de Final Exercise (FINEX) op 6 juli over de streep op de Rotterdamse Van Ghentkazerne.

De POTOM is erop gericht om de deelnemers te bekwamen in de tactische planning en aansturing van operaties en het versterken van militair leiderschap onder verzwaarde omstandigheden. Daarbij dienen zij een hoge mate van fysieke en mentale weerbaarheid en hardheid aan de dag te leggen. De opleiding vond deels in het buitenland plaats. Zo trainden de mannen 3 weken op een oefenterrein en in een oefendorp in Denemarken. Hier vond verder nog een Life Fire-training van een week plaats. Ook in Engeland waren schietoefeningen, net als de zeer stevige commandotesten op het Commando Training Centre Royal Marines en een oefening in de Caerwent Training Area.

Tijdens de FINEX voerden de cursisten allereerst aanvallen uit op de heide van Budel en Weert, bij de Papierfabriek in Nijmegen en in de Biesbosch. Hierna volgde een afsluitende speedmars van 30 mijl van Utrecht naar Rotterdam. Daar wachtte hen een diploma, toejuichingen van familie, vrienden en collega’s en eeuwige roem. Of, in het Duits: ‘ewiger Ruhm’. (Foto’s: SM Cristian Schrik)

x

08 | 08

Reünie marineveteranen en oud-marinepersoneel Oost-Nederland

De Afdeling Salland van de Algemene Vereniging van Oud- en actief-dienend Personeel van de Koninklijke Marine (AVOM) organiseert mede namens het hoofdbestuur van de AVOM op 8 augustus 2023 een reünie met BBQ  voor alle marineveteranen en oud-marinepersoneel in Groningen, Friesland, Drenthe en Gelderland. Om ook niet-AVOM-leden/veteranen kennis te laten maken met de AVOM, roept zij belangstellenden op om erbij te zijn en kennis te maken met (oud-)collega’s in noordoostelijk Nederland. Partners en begeleiders zijn van harte welkom. Plaats van handeling is Camping Si es an, De Haar 7, 7707 PK Balkbrug. Aanvang op 8 augustus is om 16.00 uur. Plaats: Opgave en meer informatie bij Jan Hopster (hopster1@xs4all.nl en 06-14197010).

x

30|09

Reünie Poolster 

Een reünie voor oud-opvarenden van de bevoorrader Hr.Ms. Poolster staat gepland voor 30 september 2023. Deze gaat plaatsvinden in De Witte Raaf, op Marinebasis Den Helder. De kosten voor deelname door oud-opvarenden bedragen € 24,- per persoon. Partners/begeleiders betalen € 26,-. Dit is inclusief koffie met gebak bij aankomst, de middagmaaltijd en het bittergarnituur.   

Uiterlijk 10 september moet aan Bureau Veiligheid zijn doorgegeven wie zich voor de bijeenkomst hebben ingeschreven. Dus bij opgave graag uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en type legitimatie (rijbewijs, paspoort of ID-kaart) met documentnummer doorgeven. Let op: dit geldt ook voor defensiemedewerkers met smartcard. Vanwege AVG-wetgeving moet je ons officieel toestemming geven om foto’s en overzichten van de reünie te publiceren. Klik hier voor het inschrijfformulier of scan de QR-code. Meer info bij Claudia Brosens (06-14570319, alleen in de avonduren of het weekend) of Alain Dooms (06-51199230), via poolster.a835@gmail.com of op www.hrms-poolster.nl. (Foto: NIMH)

x
x

13 I 10

Reünie voor ex-schrijvers en LDA

De Reüniecommissie Ex-schrijvers/Logistieke Dienst Administratie (LDA) der Koninklijke Marine zal – ijs en weder dienende – op 13 oktober 2023 een reünie houden. Deze is toegankelijk voor actief-dienenden en post-actieven uit de doelgroep. Tevens zijn echtgenotes, partners en introducés van harte welkom. Locatie is het Evenementencentrum van Marine Etablissement Amsterdam. Aanvang om 10.30 uur. Aanmelden kan uitsluitend via het aanmeldingsformulier op de website www.schrijverslda.nl/reunie, ook te bereiken via bijgaande QR-code. De toegangsprijs bedraagt € 17,50 per persoon (inclusief ontvangst met thee/koffie en gebak, riant borrelgarnituur/Hollands buffet en een aangeklede rijstmaaltijd). Dit bedrag dient tegelijk met de inschrijving te worden voldaan conform de aanwijzingen op de website. Sluitingsdatum is 17 september. Meer info via info@schrijverslda.nl .

x

11 | 07

Abonnee worden?

Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Aanmelden? Klik hier om je abonnement te activeren.

x