Column Commandant Zeestrijdkrachten

Onlangs hebben we het eerste half jaar van 2023 op een bijzondere manier afgesloten. Ik denk hierbij aan de Marinedagen, het personeelsfeest, de relatievaardag, de taptoe en Sail Den Helder. Maar ook het tekenen van het contract voor de bouw van de Anti Submarine Warfare-fregatten, een bestuursovereenkomst voor de regio Den Helder, een intentieverklaring om een volgend type amfibische schepen samen met de Royal Navy te bouwen en de (her)ondertekening van het Memorandum of Understanding voor de UKNL Amphibious Force. Allemaal in een week tijd.

Kort hiervoor ondersteunden we onder andere ook nog het staatsbezoek van onze Koning aan België. Ik heb gezien hoe professioneel en vooral ook gastvrij wij al deze activiteiten hebben uitgevoerd. Ik heb veel complimenten mogen ontvangen voor wat u heeft gepresteerd. Ik heb ook zelf mogen zien met hoeveel enthousiasme en passie u over uw werk vertelt. We kunnen samen ongelofelijk trots zijn op onze Koninklijke Marine. Aan alle militairen (voor alle duidelijkheid: dat is inclusief reservisten) en burgers van alle defensieonderdelen en de vele vrijwilligers die hieraan hebben bijgedragen: BRAVO ZULU.

We sluiten een druk eerste half jaar af, waarin sprake was van een hoog operationeel tempo

We sluiten een druk eerste half jaar af; vooral ook een periode waarin sprake was van een hoog operationeel tempo. De trots die ik eerder noemde wordt versterkt door de wijze waarop we 24/7 bezig zijn geweest met het leveren van veiligheid op en vanuit zee, wereldwijd. Denk aan het opleiden van Oekraïense militairen, de snel uitgevoerde evacuatiemissie in Soedan, speciale operaties, de aanwezigheid in alle vaste NAVO-vlootverbanden, deelname aan grote oefeningen zoals Formidable Shield 23, Joint Warrior/Joint Viking en BALTOPS, de enorme drugsvangsten in het Caribisch gebied, de intensieve samenwerking met de Kustwacht op de Noordzee, de activiteiten van de hydrografen en Mijnendienst op de Noordzee en elders, van de Onderzeedienst, het varen in verband met een Frans vliegkampschip, de vele NH90-vlieguren die zijn gemaakt; allemaal gecoördineerd door het Maritiem Operatie Centrum. Ik kan zo nog lang doorgaan. In Den Helder, Doorn, Rotterdam en Willemstad was het eveneens topdrukte bij de DMI, DP&O, DIB&B en DOPS, gesteund door collega’s van andere defensieonderdelen. Ook hier is een dikke BRAVO ZULU op zijn plaats.

Naast het operationele werk is vorige maand het SAILPLAN gelanceerd. Mocht u het nog niet gelezen hebben: het is te vinden op het intra- en internet. Met dit plan schetsen we de weg vooruit voor zowel de vloot als marinierseenheden, om niet alleen het gevecht van nu, maar ook dat van de toekomst te kunnen blijven winnen.

Ik wil u vragen deze dagorder vooral ook te delen met uw thuisfront, want mede door hun inzet kunnen wij opereren op de manier zoals we dat het afgelopen halfjaar hebben gedaan. Inmiddels staat het zomerverlof (bijna) voor de deur. Gebruik het verlof om uit te rusten en vooral om met uw thuisfront leuke dingen te doen. U en uw thuisfront verdienen dit dubbel en dwars. Mede namens de Chef der Equipage wens ik u allen een mooie zomer toe en nogmaals dank voor wat u doet voor de Koninklijke Marine, voor Defensie, om samen te zorgen voor veiligheid op en vanuit zee, wereldwijd.

Vice-admiraal René Tas

Commandant Zeestrijdkrachten


Mede namens:

Adjudant ODOPS Hans Hijman

Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten