02

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 6

Maritiem feest met Brits randje

Tekst André Twigt
Foto boven: SM Cristian Schrik

Marinedagen en Sail Den Helder versterken elkaar

De Marinedagen van 30 juni tot en met 2 juli waren een beetje ‘British’. In de Nieuwe Haven lag een gigantisch Brits marineschip, in de lucht ronkte een dito boordhelikopter en Britse mariniers hielpen mee met de shows en demonstraties. Die overdaad had een reden, want de UK/NL Amphibious Force bestaat namelijk 50 jaar.

Een Britse boordheli en de fraaie ‘White Ensign’ van de ‘Royal Navy’ in één beeld gevangen. (Foto: SM Cristian Schrik)

Wie naar de Kop van Noord-Holland toog, kwam niet voor niets. De Marinedagen 2023 en Sail Den Helder vielen namelijk samen. Een armada aan historische zeilschepen meerde af in de Helderse haven om daar vandaan te beginnen aan The Tall Ships Races. Eindbestemming van deze zeilrace is het Noorse Arendal. Hoe indrukwekkend was de aanblik van de grote schepen, waaronder driemasters. Zoals de Duitse Alexander von Humboldt II (vernoemd naar de Pruisische ontdekkingsreiziger), het Poolse opleidingsschip Dar Mlodziezy en de Bima Suci. Het zeilschip van de Indonesische marine was door de buitenmodel nationale tweekleur in top niet over het hoofd te zien.

De Indonesische Bima Suci reisde voor ‘The Tall Ship Races’ de halve wereld over. (Foto: SM Jan Dijkstra)

Nostalgische Sail Out

De Marinedagen en Sail zijn evenementen van nationale allure, waarop massa’s dagjesmensen afkomen. Wie naar het Helderse toog voor wat de marine in petto had, liep in een moeite door naar de belendende Helderse binnenhaven. Hier lag het gros van de tall ships. Heel mooi was de nostalgische Sail Out op zondag 2 juli. De zeilvloot koos het ruime sop voor de eerste etappe van de The Tall Ships Races naar het Britse Hartlepool. Bij het uitvaren werden de schepen geassisteerd door de machtige marinesleepboten van de Noordzeeklasse.

De indrukwekkende slepers van de Noordzeeklasse begeleidden de ‘Tall Ships’ bij het uitvaren. (Foto: SGTBDAV Gregory Fréni)

Daarmee kreeg Sail een klein beetje een grijs tintje. Niet dat de marine dat qua aanloop nodig had, want bezoekers lieten zich alleen al door het rumoer van het maritieme krijgsbedrijf makkelijk naar de Nieuwe Haven lokken. Tijdens de demonstraties klonken er explosies en schoten. In de lucht domineerde het heerlijke geronk van kustwacht- en boordheli’s.

Een ‘Royal Marine Commando’ vuurt op een imaginaire vijand tijdens de amfibische landing van het Korps Mariniers. (Foto: SM Cristian Schrik)

Nieuwe Brits-Nederlandse schepen

Nederland en het Verenigd Koninkrijk gaan het komende jaar de mogelijkheid onderzoeken om samen te werken bij de aanschaf van nieuwe marineschepen. Daarvoor ondertekenden (inmiddels demissionair) Defensieminister Kajsa Ollongren en haar Britse collega James Cartlidge een verklaring tijdens de Marinedagen. Beide landen willen in het volgende decennium een aantal schepen vervangen door een nieuw type. Het gaat voor Nederland om 1 scheepsklasse, waarvoor de beide Landing Platform Docks en de 4 OceanGoing Patrol Vessels plaatsmaken. De nieuwe schepen moeten rond 2035 klaar zijn. Tevens ondertekenden de bewindslieden een verklaring waarin zij de samenwerking binnen de UK/NL Amphibious Force voor de komende jaren vastlegden. (Foto: SM Cristian Schrik)

HMS Albion is een veelzijdig amfibisch transportschip. (Foto: SM Cristian Schrik)

Krijgsgewoel

Rond het Britse amfibisch transportschip HMS Albion werd een aantal interessante demonstraties opgetuigd. Zo kreeg de landing van Nederlandse mariniers in de Nieuwe Haven een Brits tintje. Royal Marine Commandos met Jackal-gevechtswielvoertuigen hielpen mee een denkbeeldige vijand te bestrijden. Daarmee speelden de zeesoldaten mooi in op het thema van dit jaar: internationale samenwerking. Het geratel van de mitrailleurs was voor jong en oud als een lokroep. Zij verdrongen zich aan de waterkant om het krijgsgewoel van dichtbij mee te maken.

Voor veel kleine bezoekers gaat er bij de Marinebrandweer een wens in vervulling. (Foto: SM Cristian Schrik)

Bompak

Voor wie eerder de Marinedagen bezocht, was het evenement ongetwijfeld een feest van herkenning. Op Marinebasis Den Helder waren er de gebruikelijke activiteiten. In het oog sprong bijvoorbeeld de massale aanwezigheid van het Korps Marinebrandweer, die sinds enige tijd over een klein arsenaal nieuwe blus- en hulpvoertuigen beschikt.

Wat ook de nodige aandacht genoot, was de Maritieme Explosieven Opruimingsdienst. Ruimer sergeant-majoor Richard beantwoordde de meest uiteenlopende vragen van het publiek. “De opmerkelijkste was of je met een beschermend bompak ook kan duiken. Met de aanslagen van de laatste tijd zie je ze regelmatig op TV, in het straatbeeld. Logisch toch dat je er dan niet mee onderwater kan?” Dat de vergelijking werd getrokken met het oer-duikpak, met lood in de schoenen en een grote koperen helm, is niet eens zo gek. Maar dan gaat het wel om materiaal dat in het zwart-wit tijdperk, tijdens een verre voorloper van de Marinedagen, mogelijk te zien was.

Een Engelse operator doet een ‘high five’ met een kleine bezoeker. (Foto: SM Cristian Schrik)

De festiviteiten rond 50 jaar ‘UK/NL Amphibious Force’ aan boord van HMS Albion werden opgeluisterd door de ‘Band of His Majesty’s Royal Marines Portsmouth’. (Foto: SM Jan Dijkstra)

De Steelband van het Korps Mariniers speelde haar vertrouwde Caribische repertoire. (Foto: SM Jan Dijkstra)

Minister van Defensie Kajsa Ollongren (nu demissionair) bezocht de Marinedagen vanwege enkele plichtplegingen, maar ook om de binnenkomst van de ‘Tall Ships’ te bekijken. (Foto: SM Cristian Schrik)

Tijdens de demonstratie ‘het onderscheppen van een quasi drugsboot’ ging het er hard aan toe. (Foto: Keesnan Dogger)

De ‘schminkdames’ konden 3 dagen lang aan de bak. (Foto: SM Jan Dijkstra)

Onmiskenbaar was de Indonesische vlag van de driemaster Bima Suci. De zichtbare boegnummers zijn van het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Luymes (A803) en 2 Belgische schepen: de mijnenjager Bellis (M916) en het M-fregat Louise Marie (F931). (Foto: Keesnan Dogger)

De nostalgie vierde hoogtij tijdens Sail Den Helder. (Foto: SM Cristian Schrik)

Het zeil- en opleidingsschip van de Koninklijke Marine Zr.Ms. Urania gaf ook acte de présence. (Foto: SGTBDAV Gregory Fréni)

De boordheli en een landingsvaartuig van HMS Albion deden mee aan de demonstraties. (Foto: Keesnan Dogger)

Nederlandse mariniers in actie tijdens een amfibische landing. (Foto: SM Jan Dijkstra)

Links het Poolse opleidingsschip Dar Mlodziezy, rechts het Belgische M-fregat Louise Marie (F931). (Foto: Keesnan Dogger)

‘Royal Marine Commandos’ in actie. (Foto: SGTBDAV Gregory Fréni)