x

18 | 10

NH90’s oefenen amfibisch tijdens Falcon Autumn

Tijdens de oefening Falcon Autumn traint de krijgsmacht dezer weken samen met andere landen om zich voor te bereiden op grootschalige luchtlandingsoperaties. Meer dan 1.000 militairen en 37 helikopters doen mee, op verschillende locaties in Nederland. Het is wat Nederland betreft vooral een oefening van 11 Luchtmobiele Brigade van de KL en het Defensie Helikoptercommando (DHC) van de KLu. Vanuit het DHC beoefenen NH90-maritieme gevechtshelikopters van 860 Squadron het amfibische optreden. Dit in aanloop naar 2024, als het NH90-squadron Initially Operational Capable (IOC) moet zijn voor amfibische operaties vanaf de schepen, gevolgd door Fully Operational Capable (FOC) in 2026. Falcon Autumn eindigt op 18 november. (Video: AOO Eva Klijn en SMJRBDAV Ruud Mol)

Bekijk hier hoe de maritieme gevechtshelikopters het er vanaf brachten tijdens Falcon Autumn:

x

31|10

Belangrijke contacten verbeterd tijdens Très Kolos 

Amerikaanse, Franse, Nederlandse en Arubaanse militairen kwamen vorige maand volop in actie tijdens de oefening Très Kolos op Aruba. Aan de tweejaarlijkse oefening rond Marinierskazerne Savaneta deden zo’n 200 militairen mee. 8 dagen lang voerden de mannen van Marine Squadron Carib, de Compagnie in de West van de KL, 2nd Recon USMC (VS), 33 RIMA (Frankrijk), Bootgroep Carib, Detachement St. Maarten en Arubaanse miliciens een diversiteit aan sportieve en militaire activiteiten uit. Een en ander stond in het teken van samenwerking, integratie en gezonde competitie.

In het tactisch gedeelte hebben de teams bij elkaar in de keuken kunnen kijken tijdens operationele scenario's. Een opdracht in multinationale teams, met een maximale samenwerking tussen verkenningseenheden en aanvalseenheden, vormde het slotstuk van Très Kolos. Dat was een hele uitdaging, omdat door de 4 verschillende talen een Babylonische spraakverwarring op de loer lag. Integratie en onderlinge relaties tussen de verschillende eenheden zijn nu verder bestendigd en uitgebouwd. Dit is van belang om altijd gereed te zijn voor de uitdagingen die het Caribisch gebied met zich meebrengt, zoals noodhulp bij een orkaanpassage.

x

18 I 11

Reservisten stand-by voor terreurdreiging

Voor het geval er in Nederland een verhoogde terreurdreiging ontstaat, staan er continu eenheden gereed om te worden ingezet voor het uitvoeren van bewakings- en beveiligingstaken. Morgen loopt de periode van 4 weken af waarin voor het eerst ook reservisten van de Koninklijke Marine Reserve Operationele Eenheden Mariniers (KMR OPE MARNS) stand-by zijn voor Bewaken en Beveiligen bij Terreurdreiging in Nederland (BB-TIN). 1 troop reservisten en 2 troops van 1 Marine Combat Group uit Doorn vormden daartoe 1 squadron dat op 6 uur notice to move stond. Voorafgaand aan de BB-TIN-periode zijn de deelnemende reservisten tijdens 2 certificeringsoefeningen grondig voorbereid op de taak. Deze werden georganiseerd door instructeurs van KMR-Training Command.

x

14 | 09

Marineschepen op postzegels

Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied brigadegeneraal der mariniers Frank Boots heeft onlangs een serie postzegels in ontvangst genomen met daarop 8 marineschepen. CEO Thomas Roggendorf van C-Post overhandigde de speciale uitgave aan de generaal in het vernieuwde Maritiem Museum in Willemstad. Boots noemde de emissie van de Curaçaose post een ‘bijzonder eerbetoon’. “De mensen en de middelen zijn dan wel veranderd, het doel waarom we hier zijn is nog steeds hetzelfde. Defensie in het Caribisch gebied levert veiligheid in deze regio.”

De serie bestaat uit 8 schepen die een bijzondere betekenis voor het eiland hebben of hadden. Het oudste is Hr.Ms. Hertog Hendrik, een pantserschip uit 1902. In 1918 arriveerde het bij Curaçao via het Panamakanaal. Het grootste schip dat de serie eert is het derde en laatste vliegdekschip dat Nederland ooit bezat: Hr.Ms. Karel Doorman (R81). Het schip met daarop de kenmerkende Grumman Trackers bezocht Curaçao 5 keer. Verder gaat het om Hr.Ms. Van Kinsbergen, tijdens de inval van Duitsland in 1940 te Curaçao, de onderzeebootjager Hr.Ms. Overijssel (1957) en het S-fregat Hr.Ms. Bloys van Treslong. Nog dienstdoende schepen die ook een beeltenis kregen, zijn het M-fregat Zr.Ms. Van Amstel, het LCF Zr.Ms. Evertsen en het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen, dat recent nog stationsschip in de West was.

Ontwerper Randy Maurera, zelf verwoed postzegelverzamelaar, lichtte toe dat hij de vlaggen onderaan de postzegels wapperend heeft weergegeven vanwege de altijd straffe wind op Curaçao en de golven van de zee. De vlaggen van Curaçao en Nederland lopen in elkaar over als teken van verbintenis in het Koninkrijk. De postzegels, gedrukt bij Joh. Enschede in Haarlem, zijn wereldwijd online te bestellen via cpostinternational.com.

x

31 | 10

Reservisten oefenen op ruig terrein

Optreden als opposing forces voor de Marine Combat Group op bergtraining in Noorwegen, dat was het perspectief. Toen de 40 reservisten van de Koninklijke Marine Reserve Operationele Eenheden Mariniers (KMR OPE MARNS) daar toch niet voor nodig bleken, besloten zij om de voorbereidende training van een week toch grotendeels door te zetten. Zij waren onlangs te vinden in het ruige terrein rond het Belgische Marche les Dames, de thuisbasis van de Belgische commando’s in de Ardennen. Op het menu stonden klimmen, abseilen, tokkelen, marsen, hindernissen nemen, rivercrossings uitvoeren, peddelen per rubberboot, volledig omgehangen verplaatsen bij duisternis en een oriëntatiecross met kaart en kompas. Een van de hoogtepunten vormde een lange Klettersteig, bestaande uit klim- en klauterwerk, een tokkelbaan, touwladders en -bruggen, een indianenbrug en een evenwichtsbalk.

De KMR OPE MARNS kreeg instructie van 5 Moutain Leaders (ML), van wie er 2 actief-dienend zijn en 3 inmiddels reservist. De oefenende eenheid bleek in staat om verder geheel zelfstandig deze trainingsweek te houden en te voorzien in de eigen logistiek. Dit dankzij een eigen Combat Service Support-element, met bijvoorbeeld boogtenten, een eettent en bevoorradingscontainers. Speciale gast, tussen de bedrijven door, was ML-er Ariën, die vertelde over zijn beklimming van de Kangchenjunga (8.586 meter) te Nepal. Eerder dit jaar tikte hij als eerste Nederlandse klimmer ooit de top aan. De Kangchenjunga is de op 2 na hoogste berg ter wereld, aan de oostkant van de Himalaya.

x

17 I 11

Verzoek om voordrachten Kooy Prijs 2023

Het Prof. Kooy Fonds van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) kent jaarlijks een prijs toe aan de beste afstudeerder in Defensie- of Veiligheidstechnologie aan een technische universiteit of hogeschool. Tot en met 24 december is het mogelijk een student met een relevant verslag aan te melden. De uitreiking van de prijs (2.000 euro) vindt plaats op woensdag 12 april 2023 tijdens het jaarlijkse Kooy Symposium. Ook dit keer in het auditorium van de legerplaats te Stroe. Meer informatie over de prijs en de voordrachts-procedure vindt u op onze website www.kivi.nl/dv, onder Prof. Kooy afstudeerprijs.

x

Abonnee worden?

Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via intranet of internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Aanmelden: Klik  hier om je abonnement te activeren.

x