08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 8

Duik in het diepe met de Dolfijn

Tekst KAP Saminna van den Bulk
Foto Recruitment Onderzeedienst en Communicatie KM

Geraldine Kemper mee voor RTL’s Five Days Inside

Bijzonder bezoek aan boord van de onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn. Presentatrice Geraldine Kemper verbleef vorig jaar 6 dagen aan boord van de boot voor het programma Five Days Inside. Het resultaat was op 12 oktober te zien op RTL5. 

Geraldine Kemper went aan de positie van roerganger op Zr.Ms. Dolfijn.

Voor de documentaireserie Five Days Inside duiken RTL-presentatoren in werelden waar je niet zomaar binnenkomt. Zoals ook de Onderzeedienst is. Stralend stond Kemper in oktober 2021 op de kade in het Zuid-Engelse Plymouth. In werkpak gehuld, met veiligheidsschoenen aan de voeten en eigen naamlint op de borst.

Toegegeven, Kemper schrok wel toen ze hoorde dat ze letterlijk in het diepe ging duiken. “’Dat ga ik niet doen’, was mijn eerste reactie”, lacht ze naderhand. “Het leek me doodeng. Benauwd, claustrofobisch. Ik moest er echt even over nadenken. Ik dacht ook meteen: deze kans komt nooit meer voorbij. Ik wilde weten hoe het voelt. En er was ook al langere tijd geen cameraploeg meer mee geweest in een onderzeeboot.”

Onderscheid tussen mannen en vrouwen was niet merkbaar. Kemper: “Ik voelde me echt ‘one of the people’.”

6 uur op, 6 uur af

In plaats van de gebruikelijke 5, voer Kemper 6 dagen mee met de bemanning. 6 uur op, 6 uur af. Ze belandde midden in een weekly war, een militaire oefening op zee. “Alles aan boord leek een filmset, het leek allemaal van karton. Al snel besefte ik: dit is voor het echie. Heel bijzonder. Ik vond het echt interessant om de hele operatie vanaf het begin mee te maken. Als ik iets wilde vragen aan de commandant was het antwoord soms: ‘Nu even niet’; ik werd op mijn plek gezet”, lacht de presentatrice. Dat laatste gebeurde niet veel, want qua hiërarchie viel het haar enorm mee. Dat heeft alles te maken met de beperkte ruimte, is haar vermoeden: “Je moet goed met elkaar overweg kunnen, want je kunt niet even een ommetje gaan maken”.

Werving

Naast een kijkje achter de schermen bieden, hoopt de Koninklijke Marine met deze uitzending van ‘Five Days Inside’ mensen enthousiast te maken voor een baan bij de Onderzeedienst, die net als veel andere Defensie-eenheden kampt met personeelsgebrek.

Eigen werkpak, veiligheidsschoenen en naamlint: Kemper is klaar voor haar avontuur onderwater.

Respect

Na de oefening was er tijd voor ontspanning. De sfeer zat er goed in, bemerkte Kemper, zeker ook tijdens de terugreis naar Den Helder. “Iedereen was wat losser. Mensen gingen inpakken, schoonmaken. En vergeet de relaxmomentjes niet; Mario Kart-wedstrijden, films kijken. Heel gemoedelijk. Ik heb echt een aantal hele leuke gasten en dames ontmoet. Het was grappig om te merken hoe snel die muur weg was bij iedereen. Vooral de passie die mensen hebben viel me op. Je moet het heel leuk vinden. Je bent lang van huis, zit in een beperkte omgeving, kunt niet vrijelijk praten over alles wat je doet. Dat kan best intens zijn. Vooral dat laatste lijkt me lastig. Eigenlijk, als je niets over hun werk hoort, is het goed gegaan. Dat vond ik ook bijzonder om te zien: deze mensen doen hun werk omdat ze iets goeds willen doen. Ik heb daar veel respect voor.”

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk de teaser van de uitzending van vanavond.

De belangrijke momenten missen

Haar indrukwekkendste herinnering aan haar tijd op de Dolfijn is het moment dat een bemanningslid deelde dat iemand in z’n omgeving was overleden tijdens de reis. “Heel fragiel en ook cru, want diegene zit vast op de boot. Alleen als de operatie het toelaat kunnen ze je wegsturen. Komt bij dat je niet altijd bereikbaar bent. Ontzettend zwaar en heftig. Ik bedacht me: je mist wel vaker belangrijke momenten. Je kind dat slaagt voor het rijexamen, bijvoorbeeld. Dat is pittig.”

Niet geschikt

Hoewel haar nieuwsgierigheid het won: Kemper zag vooraf enigszins op tegen Five Days Dolfijn. De opnames vormden in het begin een uitdaging. “Deksel dicht, geen weg terug. Het is binnen echt wel groter dan verwacht, maar ik besefte toch: ik kan nergens heen.” Een angst die ze de eerste nacht overwon. Tot ze de vraag kreeg een torpedobuis te poetsen. “Ik werd echt ontzettend claustrofobisch. Ik zat al in een onderzeeboot, en dan ook nog in zo’n buis kruipen, waar normaalgesproken een torpedo uit gaat…. ‘Niet geschikt!’”

Binnenvaren in Den Helder werd voor haar dan ook om meerdere redenen een onvergetelijke ervaring. “De frisse lucht, de zon was net op, we gleden over zee…, het was zo ongelofelijk mooi. Alsof je op de rug van een walvis vaart. Een prachtig moment.”

Verkleedfeestje?

De presentatrice vertelt vol enthousiasme over haar onderwateravontuur, maar een carrièreswitch zit er niet in. “Ik vind mijn huidige werk zó leuk, ik zou niets anders willen doen.” De veiligheidsschoenen wacht mogelijk wel een tweede leven, besluit ze luchtig. “Het worden mijn feestschoenen. Als er iemand op je tenen staat, gebeurt er niets.” En het blauwe pak? “Misschien voor een verkleedfeestje? Of mag dat niet...?”