27|02
‘Deze les niet vergeten’
Onlangs was het 80 jaar geleden dat zo’n 2.000 marinemannen omkwamen tijdens de Slag om de Javazee. Onder hen ook ruim 900 Nederlanders. Zij streden met Amerikanen, Australiërs en Britten tevergeefs tegen de Japanners om de verovering van Java te voorkomen. “De moed en het doorzettingsvermogen van deze mannen vormen een monument in de Nederlandse historie”, zo sprak Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal René Tas tijdens de herdenking in de Haagse Kloosterkerk. Onder zijn toehoorders waren overlevenden en nabestaanden, maar ook prinses Beatrix en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim.
Tas haalde aan hoe de marinemannen, aangevoerd door schout-bij-nacht Karel Doorman, bij voorbaat kansloos waren. De bemanningen van Hr.Ms. Kortenaer, Java en De Ruyter gingen strijdend ten onder. “We herdenken mensen die net als militairen nu bereid zijn door te gaan waar anderen stoppen. Militairen die, net als de militairen nu, weten dat het volbrengen van de missie vóór individuele veiligheid gaat, dat het team belangrijker is dan het individu. Laten we er samen voor zorgen dat deze les niet wordt vergeten.”
Tijdens de herdenking waren ook 4 artefacten te zien, afkomstig uit de wraklocaties van de Nederlandse schepen. Het gaat om een granaathuls en een afsluiter uit de Kortenaer en een granaathuls en wijnfles van de Java. In 2016 werd bij een expeditie van het Karel Doorman Fonds geconstateerd dat de scheepswrakken helaas grotendeels waren verdwenen door toedoen van slopers. (Foto’s: John van Helvert)
naar Instagram: Hoe verliep de Slag in de Javazee?
10|03
Wie kende MATR 2 Andries Dijkstra?
Richard Dijkstra wil graag meer te weten komen over de diensttijd van zijn vader, Andries Dijkstra (23-07-1936) uit Enkhuizen, die diende als dienstplichtig ziekenverpleger.
Zijn marinenummer was 34264, legitimatiebewijs 074645. Hij kwam op 6 februari 1956 op bij Marine Opleidingskamp Hollandsche Rading (MOKH).
Op 7 mei 1956 vertrok hij voor zijn vakopleiding en definitieve plaatsing naar het logementschip Hr.Ms. Neptunus. Uiteindelijk ging hij op 5 november 1957 als matroos 2 met groot verlof.
Ook via deze weg hoopt zoon Andries aan meer informatie te komen over het toenmalige MOKH en zo mogelijk foto’s te bemachtigen Andries’ schip en van hemzelf. Reacties graag naar: allehens@mindef.nl.
08 | 03
Abonnee worden?
Wil je Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Klik hieronder om je abonnement te activeren.