Column Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten

Met het binnenvallen van Oekraïne door de Russen op 24 februari, veranderde Europa en veranderde de wereld. Hebben we te lang weggekeken? Hadden we het vertrouwen dat het allemaal wel goed zou komen?

Vertrouwen. Een alledaags woord en een begrip dat terugkomt in veel van de dingen die we doen en zaken die we bespreken. Maar niet iets dat zomaar komt aanwaaien. Wat betekent het? De Dikke van Dale zegt: ‘Geloof in iemands goede trouw en eerlijkheid’. Klinkt simpel, toch? Maar wat als je niet uit kunt gaan van iemands goede trouw of eerlijkheid? Dan komt wantrouwen om de hoek, wordt de basis gelegd voor achterdocht en beïnvloedt dit de samenwerking negatief.

Samenwerking heb je nodig om verder te komen. In de internationale politiek, tussen bondgenoten, maar ook dichter bij huis, bij de dagelijkse werkzaamheden binnen onze eigen organisatie. Het is hard werken, maar je krijgt er zoveel voor terug. Vertrouwen is de fundering, maar ook het cement voor iedere vorm van samenwerking. Als je verder wilt komen of als je beter of sterker wilt worden, moet je samenwerken.

‘Vertrouwen is de fundering, maar ook het cement voor iedere vorm van samenwerking’

Dus is het zaak dat we werken aan vertrouwen. Vertrouwen in jezelf, in elkaar en in de organisatie waarvoor je werkt. Top down & bottom up. Vertrouwen bestaat bij de gratie van eerlijk zijn. Ook hier geldt weer: naar jezelf, naar elkaar en naar de organisatie toe. Alleen dan kun je elkaars vertrouwen winnen.

In de afgelopen periode zijn de formele overleggen gestart tussen de werkgever en de sociale partners om (hopelijk) snel te komen tot een arbeidsvoorwaardenakkoord dat recht doet aan alle vrouwen en mannen binnen Defensie, militair én burger. Een akkoord waaruit de waardering spreekt die past bij uw loyaliteit aan onze organisatie. Dit kan alleen bereikt worden wanneer er wederzijds vertrouwen is aan de onderhandelingstafel. Wanneer men eerlijk en met respect voor elkaar de dialoog aangaat. En men eerlijk is tegen de ander en niet voor ‘eigen gewin’ gaat, maar een gezamenlijk belang nastreeft om het personeel te geven waarop het recht heeft.

Maar vertrouwen is meer. Vertrouwen in een sociaal- en fysiekveilige werkomgeving is minstens zo belangrijk. Het mooie is dat we hier allemaal iets aan kunnen bijdragen. Dat kost niks. Door elkaar te vertrouwen, door eerlijk te zijn en elkaar in zijn of haar waarde te laten. Daar hoort bij dat we elkaar aanspreken, wanneer het nodig is. Niemand is feilloos, maar we kunnen elkaar altijd helpen en zo samen beter worden.

Dit gaat niet vanzelf. Ofwel: we moeten er iedere dag aan werken. Dagelijks aandacht besteden aan elkaar en aan het winnen van – en onderhouden van – vertrouwen. Als je het niet weet, vraag het. Als je het niet wilt, zeg het. Wees eerlijk tegen jezelf en elkaar. En durf eens een compliment te geven. Kleine moeite, maar groot plezier.

Ik heb er vertrouwen in dat we dit met z’n allen voor elkaar gaan krijgen. Elke dag een stukje beter, elke dag een stukje veiliger. Uiteindelijk komt dit ten goede aan datgene waarvoor we ’s ochtends ons bed uitkomen, waar we voor aan de paal staan: het brengen van vrede en veiligheid, op en vanuit zee. Juist in deze roerige tijden.

Hoeveel vertrouwen ik hierin heb? Net zoveel als in een mooi pakket arbeidsvoorwaarden dat er binnenkort gaan komen.

Adjudant ODOPS Hans Hijman

Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten