x

05 | 06

Defensie bereidt zich voor op orkaanseizoen 

Het orkaanseizoen is officieel begonnen. Dat betekent voor Defensie in het Caribisch gebied dat ze klaar staan voor inzet. Een orkaannoodhulpoefening bracht de eenheden op scherp. 

Tijdens de oefening (van 26 mei tot 5 juni) op de Bovenwindse eilanden stonden vooral logistieke verplaatsingen van personeel en materieel centraal. Defensie traint dit zodat de militairen bij een daadwerkelijke orkaandreiging snel en effectief ingezet kunnen worden. 

De eenheden benutten hun verblijf ook om bekender te raken met alle drie de eilanden en de daarop gevestigde relevante partners, zoals overheidsorganisaties, non-gouvernementele organisaties en bedrijven die een belangrijke rol spelen bij noodhulp. 

Het merendeel van de 250 militairen is reeds aanwezig in het Caribisch gebied en bestaat onder andere uit eenheden van de Koninklijke Landmacht (Compagnie in de West), het Korps Mariniers (Marine Squadron Carib) en marineschip Zr.Ms. Pelikaan. Daarnaast is op Sint Maarten permanent een mariniersdetachement aanwezig. 

x

05 | 06

Marinemuseum weer open voor publiek

Na 5,5 maand gesloten te zijn geweest als gevolg van de lockdown, was het zaterdag 5 juni zover: het Marinemuseum opende weer de deuren voor publiek. Het bekende Helderse museum, dat eerder al eens in de prijzen viel voor leukste uitje in de Noordkop, kan dus weer worden bezocht. Vanwege de geldende coronamaatregelen is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Dit kan via www.marinemuseum.nl. Binnen is het dragen van een mondkapje verplicht (vanaf 13 jaar). Het Marinemuseum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

x
x

17 | 06

Eerste CZSK-integriteitsmiddag 

De marine organiseert voor het eerst een integriteitsmiddag. Medewerkers van CZSK in Nederland en in het Caribisch gebied zijn van harte welkom om online via Teams deel te nemen. Integriteitsadviseurs Johan Ringma en Willem van Dijk zijn de spreekstalmeesters. 

Vice-admiraal Rob Kramer blikt met KPLTD Simon Bard, namens Jong CZSK, terug op de ontwikkelingen op het gebied van integriteit gedurende zijn periode als C-ZSK. Ook praten ze over sociale veiligheid, met name over de verhouding tussen jongeren en ouderen. 

Roland Hurks van Juridische Zaken en Denise Sparreboom van Aansturing en Regie gaan in gesprek over goed werknemerschap, waarbij de aspecten van veiligheid en verantwoordelijkheid uit de Gedragscode tegen het licht gehouden worden. 

Wat doe je nou moeilijk met je diversiteit! Met deze pakkende titel gaat Suzanne van Opstal met de deelnemers in gesprek. Wat is diversiteit en inclusiviteit, wat is het verschil en waarom ‘moeten we hier iets mee’? Wat is de keiharde opdracht vanuit de CDS en wat vinden we bij het CZSK belangrijk? 

De middag eindigt met een pubquiz, waarin op een leuke en speelse manier wordt ingegaan op integriteit. Deelnemen aan de middag kan in teamverband maar ook individueel. 

17 juni om 13:15 – 16:00 uur 

Locatie: Online – MS Teams 

Aanmelden kan via %werkstressenwerkplezierCZSK 

Indien je je per team inschrijft, graag de namen vermelden van alle teamleden (en eventueel teamnaam).

x

12 | 07

Ook de gedrukte zomerversie van Alle Hens ontvangen?

Net als begin 2020 (zie foto) brengt de Koninklijke Marine ook dit jaar eenmalig een gedrukte versie van Alle Hens uit. Naar verwachting ploft dit zomernummer in de tweede week van juli op de mat bij alle marinemensen en andere militairen plus burgermedewerkers die binnen CZSK geplaatst zijn. Behoort u niet tot die categorieën, maar wilt u dit papieren juweeltje ook graag ontvangen, mail dan uw adresgegevens voor 15 juni naar: allehens@mindef.nl. (Uw adresgegevens worden eenmalig gebruikt voor de verzending van Alle Hens. Na verzending zullen uw gegevens worden vernietigd.)