Column Commandant Zeestrijdkrachten

Vorige week was ik in Roemenië aanwezig bij de kiellegging van ons toekomstige Combat Support Ship Zr.Ms. Den Helder. Een essentiële toevoeging aan onze vloot, omdat zij samen met Zr.Ms. Karel Doorman verantwoordelijk zal zijn voor het voortzettings-vermogen van onze maritieme inzet waar ook ter wereld. Daarmee is de kiel net zo essentieel voor het schip, als dit schip voor de marine is. Want de kiel zorgt er niet alleen voor dat de juiste kant boven blijft, het zorgt er ook voor dat het schip niet verlijert bij een harde zijwind. De kiel maakt een schip koersvast en wendbaar. 

En zo kijk ik ook naar onze eigen organisatie; we zijn koersvast door het Sailplan 2035; we weten waar we heen willen en we weten wat voor organisatie we willen zijn in het jaar 2035. Maar we moeten ook wendbaar zijn om ondieptes te kunnen omzeilen.
 

Wendbaarheid is in de huidige tijd geen overbodige luxe. De wereld om ons heen, en daarmee de omgevingsdreiging, verandert snel. Om bij (of het liefst voor) te blijven moet je vooruit kunnen kijken en je aanpassen. Dat we dit kunnen bleek vorige week toen Zr.Ms. Zeven Provinciën met haar SMART-L radar succesvol een ballistisch doel volgde en met eigen middelen data naar de shooter stuurde. Hiermee is Zr.Ms. De Zeven Provinciën het eerste Europese schip dat hierin geslaagd is. Dat maakt mij oprecht trots!

In tijden van schaarste moeten wij kunnen leunen en vertrouwen op onze wendbaarheid. Met name wanneer het financiële- en personele schaarste betreft. Bij financiële schaarste moet je vaak snel kunnen reageren. Het geld kan maar 1 keer worden uitgegeven. Bij personele schaarste is het vaak veel complexer. Je hebt het dan niet alleen over werving en behoud, maar ook over het hele personeelsbeleid. Oude procedures en vastgeroeste overtuigingen helpen dan niet. Ook dat ons personeelsbeleid, als onderdeel van een groter defensie-personeelsbeleid, over meerdere schijven (waaronder de vakbonden) gaat, komt de wendbaarheid niet ten goede. 
 

Daarom ben ik heel blij met het pilot 'HR-model CZSK’ dat momenteel wordt opgetuigd. Gedurende deze pilot bekijken we of het nieuwe 'HR-model Defensie' voor CZSK werkt. Zo blijven we ook in dit zeer complexe domein enigszins wendbaar. De komende maanden zal hier via diverse kanalen steeds meer over gecommuniceerd worden.

Commandant Zeestrijdkrachten

Vice-admiraal Rob Kramer