Tekst Vanessa Strijbosch
Foto SGT Jan Dijkstra en video: SMJRBDAV Robbert Harteveld en SMJRBDAV Jord Verheij

‘Het gaat om passie en gedrevenheid’

De marine heeft er weer 5 nieuwe kikvorsmannen bij. Donderdag 6 februari ontvingen deze maritieme specialisten samen met 2 Belgische collega’s hun felbegeerde ‘kikkerspeld’. Na ruim 23 weken afzien, tijdens een van de zwaarste opleidingen van Defensie, mogen ze zich nu officieel kikvorsman noemen.

‘Kikvorsmannen zijn een krachtig middel voor Defensie’

Een camerateam van het Mediacentrum Defensie volgde de mariniers tijdens de kikvorsmannenopleiding. Nooit eerder werden deze kikkers in opleiding van zo dichtbij en gedurende zo’n lange tijd gevolgd. Bekijk hier een preview van de documentaire. In april beleeft de film zijn première.

De wil om iets te bereiken

Koelbloedig, uithoudingsvermogen, allround, avontuurlijk, stabiel. Een greep uit de criteria waaraan een kikvorsman moet voldoen. Maar hoe zit dat eigenlijk met deze ‘geheime elite-eenheid’ binnen de marine? Hoofd opleidingseenheid Speciale Operaties, kapitein der mariniers Ruud, ligt een tipje van de sluier op.

 

Hoe dring je door tot de kikvorsmannenopleiding?
“Daarvoor moet je eerst de opleiding tot operator bij de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) hebben gedaan. Daar ligt de basis. We stellen geen specifieke eisen. Iedereen die het leuk lijkt om zich verder te specialiseren kan zich aanmelden bij de kikvorsmannenopleiding.”
 

‘Dat ik speciaal werk kan uitvoeren om een belangrijke missie te laten slagen, betekent veel voor mij’

Moet je dan niet beschikken over specifieke talenten om dit te kunnen doen?

“Dat komt van binnenuit. Het gaat hier om passie en gedrevenheid. En de wil om iets te bereiken. Je moet je kunnen aanpassen aan de omgeving, bescheiden zijn en denken en handelen in kameraadschap. Iedereen zou dit moeten kunnen.”
 

Voordat een marinier kan toetreden tot de kikvorsmannenopleiding moet hij eerst de NLMARSOF-opleiding hebben afgerond. (Foto: Hans Roggen)

Gaat het hier om echte waterratten?
“Na de 23 weken-durende opleiding wordt duiken een tweede natuur voor ze. Maar dat hoeft niet per se al vanaf het begin zo te zijn. We leren eerst de basis van het persluchtduiken en bouwen dit op tot zuurstofduiken met een gesloten systeem. Daarna zijn ze klaar voor het gevechtsduiken. Dan gaan we in op allerlei procedures en tactieken. Dit duurt 12 weken en is het zwaarste gedeelte van de opleiding.”
 

De opleiding staat bekend als een van de zwaarste binnen Defensie; is dat ook dit keer gebleken?
“We begonnen met 12 mannen. Er zijn er wel een paar afgevallen. Dat zegt overigens niets over de zwaarte. We zijn er om aan te tonen dat mariniers kikvorsman kunnen worden. Dat mensen afvallen is logisch en kan vanwege allerlei redenen zijn. Dat de opleiding zwaar is…?  Tja, dat is inmiddels wel een gegeven.”

 

‘Het lijkt soms onmenselijk’

Een splinternieuwe kikkerspeld glimt op het uniform van korporaal van de mariniers Arnold (32). Hij is een van de 5 nieuwe kikvorsmannen van de marine. 

“Toen ik in dienst kwam zag ik een promotiefilm over de kikkers. Toen wilde ik dat ook. Ik dacht toen nog dat ik dat nooit zou kunnen, maar nu is het me toch gelukt. Ik ben er trots op. Het was soms afzien. Sommige opdrachten leken bijna onmenselijk. Maar er zijn er zoveel voor mij geweest. Dus ik moest het ook kunnen halen, bedacht ik me telkens. Dat ik speciaal werk kan uitvoeren om een belangrijke missie te laten slagen, betekent veel voor mij. Ik voel me overigens niet specialer dan anderen. Ik blijf mezelf. En: we doen het nog altijd samen.”