x

25 | 12 Alle goeds

De redactie van Alle Hens wenst u en allen die u dierbaar zijn een heel fijn kerstfeest toe en alvast een goede start van 2020!

x

10 | 12 Wij zijn de marine!

De Koninklijke Marine zit vol prachtige, persoonlijke en soms aangrijpende verhalen. Verhalen van medewerkers die beschermen wat ons dierbaar is. Hun verhalen delen we graag. Ze laten niet alleen zien wat we doen en waarom, maar geven ook aan wie we zijn. Wij zijn de marine! Diverse marinecollega’s zijn ook beschikbaar als spreker voor een presentatie of lezing. Mogelijke onderwerpen zijn leiderschap, crisisbeheersing, kameraadschap en omgaan met tegenslagen. Maar ook missies en werken onder extreme omstandigheden.

Een marinespreker aanvragen kan door een e-mail te sturen naar: marineverhalen@mindef.nl. Werk je bij de marine en wil je ook jouw verhaal delen? Neem dan contact op via het hierboven genoemde mailadres.

In bijgaande video het verhaal van Jan. Jan is voor een uitzending van 5 maanden in Afghanistan, gaat met een konvooi op pad en dan…

x

10 | 12 Meedenken en -doen: Young by CZSK

Het platform Young by CZSK geeft young professionals de mogelijkheid om advies te geven over kwesties als bedrijfsvoering, werkprocessen, werkklimaat en organisatiestructuren. De doelstelling is om het jonge marinepersoneel meer te betrekken en hun denkkracht te benutten. Het platform biedt daarnaast ook een podium voor bottum up initiatieven.

Young by CZSK is bedoeld voor marinepersoneel in de leeftijd tot en met 35 jaar, werkzaam bij CZSK of andere defensieonderdelen, zoals DMO en DOSCO. Manschappen, onderofficieren en officieren zijn welkom, het platform is niet beperkt in rangen. Zowel militairen als burgermedewerkers worden gevraagd om erbij te komen.

Geïnteresseerd? Meld je aan voor de nieuwsbrief via: youngbyczsk@mindef.nl. Je kunt Young by CZSK ook volgen via Instagram: follow youngbyczsk. Het volgende bring your friend event van Young by CZSK is op 11 februari 2020. Opgeven ook via: youngbyczsk@mindef.nl.

x

10 | 12 Ambassadeurs gezocht

Sinds dit schooljaar is LTZE 1 b.d. Paul Joosten betrokken bij het voorlichtingsprogramma ‘Zeebenen in de klas’. Jaarlijks bezoeken (oud-)zeevarenden daartoe op verzoek honderden basisscholen in het land voor een gastles. Ze vertellen daar aan kinderen uit de hoogste groepen hoe leuk het is om op zee te werken en wat je er allemaal kunt gaan doen. Het programma is opgezet vanuit de Redersvereniging.

Maar nu komt het: de organisatie is nog op zoek naar (oud-)marinemensen die te porren zijn voor het geven van gastlessen. Dat geldt voor alle delen van het land, maar vooral in de regio Rotterdam is er grote behoefte aan versterking. Reacties graag naar LTZE 1 b.d. Paul Joosten, via: 06-51867045 of pma.joosten@gmail.com.

x

10 | 12 Wel kras, geen KRAS-vakantie

Wat de mariniers en vloot-collega's van de Whiskey Infanterie Compagnie (W-Coy) nog immer kenmerkt, is een heel sterk gevoel van saamhorigheid. Zij dienden samen tussen 1972 en 1990 binnen de W-Coy, een Nederlandse marinierscompagnie die deel uitmaakte van 45 Royal Marines Commando. De saamhorigheid heeft er inmiddels toe geleid dat de mannen elke 3 jaar naar Schotland afreizen voor een reünie. De 3e editie hiervan vond enkele weken gelden plaats. Voor de 59 nog steeds tanige of al wat krassere oud-leden van de W-Coy werd het een bergtraining met een knipoog. Dus wel de bergen in, maar ook naar een whisky-distilleerderij.

Omdat het lichaam bij deze en gene soms wat haperde, konden deelnemers zelf bepalen welk deel van de tocht ze wel of niet meededen met de bergmarsen in de Highlands. Het vaste einddoel van de reünie was andermaal het bedwingen van de 1.345 meter hoge Ben Nevis, de hoogste top van Schotland. Ditmaal gebeurde dat via 2 routes, een ‘frontale’ en een ‘omvatting’. De frontale route bleek prima aan te sluiten op de capaciteiten van eenieder. De omvatting bleek uitdagender. Uiteindelijk kregen beide groepen loon naar werken, desnoods met een beetje PHPD (= ‘pijntje hier, pijtje daar’).

Tot besluit van de reis bezochten de oud-militairen traditiegetrouw de indrukwekkende ceremoniële activiteiten op Fort William en bij het Commando Memorial in Spean Bridge, ter gelegenheid van Remembrance Day. De intentie is er om in 2022 weer samen op pad te gaan, 50 jaar na het oprichtingsjaar van de W-Coy. Nieuwe aanwas is daarbij zeer welkom. Voorwaarde blijft natuurlijk dat je naam bij een regelnummer van de W-Coy heeft gestaan, tussen 1972 en 1990. (Foto’s: Louis Meulstee, MCD)

x

10 | 12 Selamat Makan!

De vernieuwde uitgave van ‘Selamat makan - 800 ‘blauwe hap' recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine’ is een schitterend en compleet basiskookboek voor liefhebbers van de Indonesische keuken.

Dit kookboek vindt haar oorsprong bij de KM-militairen, die na de soevereiniteitsoverdracht in Indonesië terugkeerden naar Nederland. Zij leerden tijdens hun diensttijd de Indonesische keuken kennen en zo ontstond de wekelijkse 'blauwe hap'.

Wouter Rademakers diende decennia lang bij de KM en bundelde, na jaren van verzamelen en uitproberen, deze smaakvolle recepten.

‘Selamat Makan - 800 'blauwe hap' recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine’, auteur: Wouter Rademakers, paperback, 300 pagina's, ISBN: 978-94-93160-118, prijs: €27,95.

x