Vorige week ontvingen jullie thuis je kerstgeschenk. In de begeleidende tekst spreek ik de hoop uit dat de decembermaand minder snel voorbij zal gaan dan de afgelopen maanden. De tweede helft van dit jaar lijkt namelijk voorbij gevlogen!

Nog maar net terug van het zomerverlof en gelijk aan de bak, om bij te dragen aan de noodhulpverlening op de Bahama's. Een mooie klus onder trieste omstandigheden voor de bemanning van Zr. Ms. Johan de Witt, de geëmbarkeerde mariniers en de bemanning van Zr. Ms. Snellius. Dat is nu 3 maanden geleden. 

Maar er gebeurde meer, de afgelopen maanden. Meerdere keren staken we de Atlantische Oceaan over. De Snellius deed dit voor haar hydrografische taken, Zr. Ms. De Ruyter maakte deel uit van een Amerikaanse Carrier Strike Group en de Van Speijk als eenheid van de Standing NATO Maritime Group 1. 

Daarnaast ruimden de Makkum, Zr. Ms. Urk (binnen de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1) en Zr. Ms. Zierikzee de afgelopen maanden in totaal 18 explosieven. De Onderzeedienst (Zr. Ms. Dolfijn) schoot voor het eerst zelf met de nieuwe Amerikaanse torpedo’s en Zr. Ms. Mercuur trainde voor het eerst sinds 2014 weer eens de volledige torpedoketen.

Bij de mariniers kwam een detachement van de Netherlands Maritime Special Operations Forces terug uit Afghanistan, na hun inzet voor operatie Resolute Support. De mannen trainden daar speciale Afghaanse eenheden en begeleidden ze bij operaties. Daarnaast vertrok een detachement van mariniers richting de Capacity Buiding Mission Iraq, om eenheden van Peshmerga te trainen. Uiteraard stond de herfst voor een groot aantal mariniers in het teken van de bergtraining in de Schotse Hooglanden. Mooi werk allemaal.

Wat uiteindelijk ook niet onvermeld mag blijven, is de zoekactie van vorige week, waarbij de Makkum met duikers van de Defensie Duikgroep de lichamen van de 2 vermiste Urker vissers heeft geborgen. Hoe triest ook, we hebben er in ieder geval voor gezorgd dat de lichamen snel terug konden naar de nabestaanden op Urk.

Zonder onderhoud geen inzet, dus ik spreek bij deze ook mijn waardering uit voor het harde werk dat de collega’s bij de Directie Materiële Instandhouding leverden. Zij hebben een belangrijke rol in het geheel.

Ook komend jaar staat er veel op het programma, maar worden we (nog meer dan dit jaar) geplaagd met een lage vullingsgraad. Zoals ik aangaf in het interview met Humberto Tan staat de mens nog steeds centraal in onze organisatie. Logisch dat je dit dan ook terug moet zien in het Operationeel Jaarplan. Hier moesten wel wat wijzigingen in worden doorgevoerd om de capaciteit, de taken en verplichtingen in balans te brengen met onze ambitie.

‘Capaciteit, taken en verplichtingen in balans te brengen met onze ambitie’

Het resultaat is een realistisch en uitvoerbaar jaarplan, waarbij rust voor het personeel is ingebouwd en de juiste vaar-wal-verhouding (en de voorspelbaarheid hiervan) geborgd is. Ook in 2020 zijn we weer veel met onze schepen op zee en hebben we mooie vaarprogramma’s in het vooruitzicht! Bij het jaarplan van de mariniers is goed gekeken naar de uitvoerbaarheid en staan er mooie oefeningen geprogrammeerd.

Ongeveer een jaar geleden hebben we een kerstclip opgenomen, waarin de leden van de Admiraliteitsraad de collimatietoren hadden omgetoverd in een 60 meter hoge kerstboom. Heel veel mensen dachten toen: ‘Het zal toch niet!?’. Ze reisden er speciaal voor naar Den Helder. Van de luchtmacht kwam zelfs een tweet met: ‘Fakenews!’. 

Voor u allen, maar voor deze mensen in het bijzonder, een goedmakertje: dit jaar voor u een  prachtige kerstboom van 60 meter hoog.

Prettige feestdagen!

Vice-admiraal Rob Kramer  
Commandant Zeestrijdkrachten