Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Mediacentrum Defensie

Kruis van Verdienste voor oud-marinier

Marinier 1 algemeen Thomas aarzelde op missie in Mali (2015) geen moment en opende het vuur op de aanstormende pick-up. Hiermee voorkwam hij erger, veel erger. Dit leverde de inmiddels oud-marinier afgelopen donderdag het Kruis van Verdienste op. Bij de ceremonie op het Binnenhof stond hij schouder aan schouder met 3 landmachtmilitairen die het Bronzen Kruis kregen opgespeld voor acties in Afghanistan. 

‘Dankbaar voor wat zij hebben betekend toen de nood het hoogst was’

“Vandaag eren wij 4 militairen voor hun uitzonderlijke inzet voor onze krijgsmacht en de internationale vrede”, aldus Ank Bijleveld, minister van Defensie. “Hun daden waren essentieel onder zeer gevaarlijke omstandigheden in het zuiden van Afghanistan en Mali. Al onze militairen leveren waar ook ter wereld het beste van wat zij in zich hebben. Enkelen van hen leveren meer dan je logischerwijs van ze mag verwachten. In de hitte van de strijd stellen zij hun eigen leven in de waagschaal om dat van hun collega’s te beschermen. Zonder de dappere inzet van deze 4 militairen was het zeer waarschijnlijk anders afgelopen met henzelf en hun collega’s. Het heeft Zijne Majesteit de Koning dan ook behaagd om hen een dapperheidsonderscheiding toe te kennen. Ik ben dankbaar voor wat zij hebben betekend toen de nood het hoogst was.”

Wie: oud-marinier der 1e klasse Thomas, Koninklijke Marine

Decoratie: Kruis van Verdienste

Voor inzet: Mali 2015 binnen de SOLTG

Wegens: moedig en beleidvol optreden tijdens een vijandelijke zelfmoordaanval

Toenemende snelheid

Thomas maakt in 2015 deel uit van de Special Operations Land Task Group (SOLTG). Deze eenheid bestaat op dat moment voornamelijk uit special forces van het Korps Mariniers en heeft als taak om inlichtingen te verzamelen voor de Verenigde Naties in het noorden van Mali. Thomas en zijn collega’s zijn op weg naar een gestrand Bushmaster wielvoertuig, dat die week op een explosief is gereden en niet meer zelfstandig kan rijden. Ze hebben de opdracht om het voertuig en de daarbij gestrande collega’s terug te brengen. Onderweg overnachten ze in de woestijn. In de vroege ochtend maakt de eenheid zich klaar voor vertrek en zien de mariniers een pick-up aan komen rijden. De auto verandert van koers en rijdt plots met toenemende snelheid recht op de groep militairen af. 

‘In een split second besluiten ze het vuur te openen op de inkomende auto’

Omver geworpen

Thomas en een collega onderkennen snel de dreiging die van het voertuig uitgaat en ze aarzelen geen moment: in een split second besluiten ze het vuur te openen op de inkomende auto. Terwijl Thomas zonder fysieke dekking achteruit loopt, vuurt hij gericht op de geblindeerde ruiten van de snel naderende auto. Het voertuig komt op slechts 25 tot 30 meter van de mariniers tot ontploffing en Thomas wordt samen met enkele collega’s door de drukgolf omver geworpen. Verschillende onderdelen van de pick-up en het explosief vliegen door de lucht en 1 collega raakt daarbij gewond. Thomas herpakt zich snel en onderneemt actie door de gewonde collega te ondersteunen en daarna meteen plaats te nemen achter het groepswapen voor het geval er een tweede aanval komt. Deze blijft uit en de militairen kunnen later hun weg vervolgen en de opdracht succesvol afronden. De pick-up bleek met circa 100 kilogram springstof te zijn uitgerust om een zelfmoordaanval uit te voeren op de Nederlandse militairen.

Kruis van Verdienste

Het in 1941 ingestelde Kruis van Verdienste wordt verleend aan Nederlanders en buitenlanders, die zich in het belang van de Nederlandse staat in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden. Het versiersel bestaat uit een vierarmig bronzen kruis, bevestigd aan een 37 millimeter breed lint in Nassaus blauw met in het midden een 6 millimeter brede verticale streep oranje.