Het is eigenlijk best wel fijn, die weken zo vlak voor het zomerverlof. Aan de ene kant hectisch, iedereen wil zijn of haar werk afronden, maar je merkt ook dat je inbox wat minder snel volloopt. Een mooi moment om in vogelvlucht het afgelopen half jaar de revue te laten passeren. Want wat vliegt de tijd!

In operationeel opzicht is er een hoop gebeurd. Zr. Ms. Zierikzee, net terug, heeft een robuuste bijdrage geleverd aan SNMCMG-1 en Zr. Ms Evertsen is ook pas terug gekeerd na een half jaar varen als vlaggenschip voor SNMG-2; een interessante periode waarin veel aandacht was voor de Russische houding in met name de Zwarte en Middellandse Zee. Zr. Ms. Zeeland heeft een uitermate succesvolle patrouille in de West gehad en de Groningen lijkt deze trend door te zetten. Daarmee zetten we onszelf nog steeds goed op de kaart!

Ook mooi om te zien is hoe de samenwerkingen tussen onze mariniers en het Duitse Seabataillon steeds concreter wordt. En dan zijn er nog de klinkende prestaties van Zr. Ms. De Ruyter tijdens de oefening Formidable Shield. Een hightech coördinerende rol in de verdediging tegen ballistische- en antischeepsraketten.

Ook wordt er veel geoefend en getraind. Zonder nu alles en iedereen te willen benoemen, zie ik dat we goede stappen aan het nemen zijn voor onze NATO Response Force-taak volgend jaar; onze amfibische gereedheid voor de Amphibious Task Group 2020. 

We hebben de afgelopen maanden meerdere mijlpalen behaald en mooie momenten beleefd. Zo is in maart de eerste vernieuwde Smart-L-radar aan boord van Zr. Ms. De Zeven Provinciën geplaatst. Daarnaast werd vorige week in Brussel de bouw van 12 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor België (6) en Nederland (6) op hoog niveau bekrachtigd. Een unieke stap in de Belgisch-Nederlandse Samenwerking (BENESAM). 

In dezelfde week kreeg oud-marinier Thomas, nu burgermedewerker, het Kruis van Verdienste. Deze dapperheidsonderscheiding kreeg hij voor zijn heldhaftige optreden in Mali, 4 jaar geleden. Heel indrukwekkend, proficiat Thomas!

En wat te zeggen over onze eerste vrouwelijke commandeur: Jeanette Morang. Meer dan terecht en ik ben oprecht trots op deze professionele en zeer kundige collega. Net zoals ik trots ben op de mensen die vaak achter de schermen het verschil maken: Arjen Elling; adjudant van de mariniers Rob van Dijk en luitenant-kolonel der mariniers Emanuel Thomeer hebben hier zelfs een koninklijke onderscheiding voor gekregen. Last but not least onze korporaal LDV Anna Yilmaz, van ‘Heel Holland Bakt’, die zich de laatste maanden tot een ware ambassadeur van onze organisatie heeft ontpopt.

‘Voor iedereen die met verlof gaat: geniet; voor wie op post is of blijft: stay safe!’

Iets anders, waar ik ook echt blij mee ben, is het vorige week behaalde onderhandelingsresultaat tussen Defensie en de bonden; een enorme verbetering ten opzichte van het voorstel van vorige najaar. Aan jullie nogmaals de oproep: laat je goed informeren door je bond of door onze personeelsorganisatie. En laat dan van je horen, ga stemmen om te laten weten wat je van dit resultaat vindt. Dat is echt belangrijk, vooral nú moeten jullie, jonge en oudere medewerkers, van je laten horen.

Ik wens alle veteranen die komende donderdag aanwezig kunnen zijn bij onze jaarlijkse CZSK Veteranendag een prachtig feest toe. Voor iedereen die met welverdiend verlof gaat: geniet met volle teugen en laat die inbox los! Voor diegene die op post is of blijft: stay safe!

Vice-admiraal Rob Kramer

Commandant Zeestrijdkrachten