x

16 | 03

Veelzijdig muziekfestival in het Nationaal Militair Museum

Wie aan Militaire Muziek denkt, denkt wellicht niet aan jazzmuziek, Latin of Funky Disco. Toch kleuren ook deze muziekstijlen de ‘Nacht van de Militaire Muziek’. Laat je aanstaande zaterdagavond 16 maart in het imposante Nationaal Militair Museum meevoeren in verfijnde klassieke optredens, opzwepende Russische polka’s en swingende jazzoptredens.

De ‘Nacht van de Militaire Muziek’ is met 36 optredens op 7 podia een festival waar het publiek op een vernieuwende wijze kennis maakt met militaire muziek. De thema’s waar zij dit jaar mee gewerkt hebben zijn, ‘200 jaar Militaire Muziek in het Koninkrijk’ en ‘De Koude Oorlog’. Wat deze avond speciaal maakt, zijn de bijzondere samenwerkingen met onder meer de Antilliaanse zangeres Izaline Calister, de Nederlandse schrijver Ronald Giphart, jazz-trompettist Bert Joris en het vocaal ensemble ‘The Gents’. Meer informatie en kaartverkoop via: www.nmm.nl/muziek. Plaats van handeling: Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1, Soesterberg.

x

03 | 02

Eerste ‘rejoin’ mariniers nu korporaal

33 mariniers zijn onlangs op de Rotterdamse Van Ghentkazerne bevorderd tot korporaal van de mariniers, nadat ze de Voortgezette Vakopleiding (VVO) hadden afgerond. Onder hen voor het eerst ook 2 reservisten. Marvin Bouman en Allan Uiterwijk verlieten ooit na afloop van hun fase 1-contract het Korps Mariniers. Bouman ging de horeca in, Uiterwijk belandde in de Rotterdamse haven en de bouw. “Ik had het op zich prima naar mijn zin”, aldus Bouman. “Totdat ik op social media door oud-collega’s werd getagd over het Rejoin het marines-traject.”

Rejoin the marines biedt oud-mariniers de mogelijkheid terug te keren in actieve dienst. Gedurende hun opwerktraject zijn zij aangesteld als reservist. Daarna krijgen ze een beroepsaanstelling (fase-2). “Dit is de beste keus die ik ooit heb gemaakt, zelfs mijn vriendin is blij”, zegt Uiterwijk met een glimlach. “Ik was voorafgaand aan de VVO als reservist ingedeeld bij het 21 Raiding Squadron in Doorn. Daar ben ik weer lekker ingeslingerd.” En Bouman: “Ik was er 5 jaar uit geweest; dan is er veel veranderd. Ik heb een jaar bij het 24e, de Anti Armour Troop, gezeten als fulltime-reservist. Oud-collega’s keken er wel even vanop dat ik weer terug was.”

Commandant Marine Training Command kolonel der mariniers Jarst de Jong hoopt dat Rejoin the marines oud-mariniers blijft aantrekken. “We hebben ze hard nodig en ze zijn van harte welkom om terug te keren bij het Korps”, aldus De Jong, die de 400 vacatures bij het Korps Mariniers niet onbenoemd kon laten. Rejoin The Marines-projectleidier majoor der mariniers Armand van Velzen wist ten slotte te melden dat er alweer een nieuwe rejoiner in de VVO zit. “Ik geloof in deze mannen; het is mooi dat de eerste 2 het ook hebben waargemaakt.”

x

12 | 03

Welkom bij de AVOM!

De Algemene Vereniging van Oud- en actiefdienend Personeel van de Koninklijke Marine (AVOM) biedt onderdak aan iedereen die ooit bij de KM gediend heeft of sympathiseert met dit krijgsmachtonderdeel. Ook actiefdienende militairen en burgers zijn welkom. De doelstelling van de vereniging is het bevorderen van onderlinge kameraadschap. Daartoe worden met medewerking van de KM jaarlijks landelijke contactdagen gehouden en maandelijks oploopavonden of -middagen, zoals in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Den Helder, Alkmaar, Vlissingen, Breda, Nijmegen, Zwolle, Groningen, Leeuwarden, Twente en Noord-Limburg. Ook worden activiteiten georganiseerd, zoals bingo’s, BBQ’s, kerstdiners, filmavonden, museumbezoek en reizen. Partners zijn ook van harte welkom. Het 30-jarig jubileum werd bijvoorbeeld onlangs gevierd met een vaardag met Zr. Ms. Johan de Wit, met 600 gasten, zowel leden als partners. Voor veteranen is het van wezenlijk belang om zowel positieve als negatieve ervaringen te delen. Ook aan militairen die nadelige effecten ondervinden van hun diensttijd wordt aandacht geschonken. Er is nuldelijnszorg die zowel psychische als materiële hulp kan bieden. De AVOM brengt het magazine ‘VastWerken’ uit, met daarin verenigingsinformatie en nieuws over de KM. Lidmaatschap van de AVOM kost € 30,- per jaar. Meer info via www.avom.nl. Abonneren op ‘VastWerken’ kan via secretaris@avom.nl of telefonisch bij Peter Beaujean (070-3207845).

x

12 | 04

Baksmaten (bak 208) gezocht

In december 2018 was het 45 jaar geleden dat opkomstbak 208 de Van Ghentkazerne in Rotterdam betrad. In december 1973 stonden SGTMARNS Uit Den Willigen, KPLMARNS Loor en vice-baks MARN 1 ALG Valk de jongens op te wachten. Zij brachten hun de beginselen van het marinier-zijn bij. Herinneringen die de klasgenoten nog helder op het netvlies staan. Nu is het tijd om eens terug te blikken. Van een aantal toen opgekomen mariniers zijn de gegevens bekend, maar van anderen ontbreekt ieder spoor. Met deze oproep hopen we hun gegevens te achterhalen. De namen waarvan de contactgegevens ontbreken zijn: Willems; Valk; Joosten; Sander Horn; Swierstra; Van ’t Sant; Van Oosten; Los; Sluiter; Derksen; Christianen; en Kain. Graag reacties naar: Theo Vonk (06-10125635, theomalasan@gmail.com).

Achter, van links naar rechts: LT Willems, Joosten, Ebbinge, Dekker, Roebroeks, Horn, Kuijpers, Houniet, Swierstra, Van der Meer, Van ’t Sant, Van Oosten, Los, Sluiter, M1 Valk, Derksen, KPL Loor en SGT Uit den Williggen. Voor, van links naar rechts: Polak, Van Dort, Christianen, Oost, Vonk, Kain, Binkhuijzen en Schwarz.
x