Defensie is een organisatie met een heel belangrijke en unieke taak: beschermen wat ons dierbaar is. Als je het vaak genoeg zegt, lijkt het niets bijzonders. Maar niets is minder waar. Want hierom spreekt de samenleving haar vertrouwen uit in onze organisatie. En dat is mooi, maar niet onvoorwaardelijk en zeker niet vrijblijvend. Vertrouwen kan worden geschaad, maar het kan ook groeien.

‘Vertrouwen’ kun je het best omschrijven als: geloven dat iemand doet wat van hem of haar verwacht wordt. Je kunt denken dat je jezelf als militair alleen maar hoeft te bewijzen in gevechtssituaties. Op die momenten beschermen wij natuurlijk ook aantoonbaar onze vrijheid en verworvenheden. Maar er komt meer bij kijken.

Want militair ben je 24/7. En er mag van iedere militair worden verwacht dat hij of zij betrouwbaar en integer is en het juiste doet, ook wanneer niemand kijkt! Dus binnenliggend, op de kazerne, maar ook thuis, in de vrije tijd. Als militair heb je altijd een voorbeeldfunctie. 

En wat is dan ‘het juiste’? Dat zal niet altijd voor iedereen meteen duidelijk zijn. Dat begrijp ik. Het is soms ook best complex. Om misvattingen te voorkomen, bestaat er de Gedragscode Defensie. De bijbehorende gedragsregels worden de komende maand aan iedereen uitgereikt. Dit is niet ‘geitenwollen sokken’, dit is (ook) core business

‘Het gebruik en/of in bezit hebben van drugs wordt niet getolereerd’

Ik ben zelf in de 60-er jaren geboren. Zeg maar: het Hippietijdperk. Experimenteren met drugs was toen voor sommigen net zo gewoon als je neus snuiten, wanneer je verkouden bent. Maar soms lijkt het alsof we in 50 jaar tijd niets wijzer zijn geworden; ik maak me daar ernstig zorgen om.

Ik wil hier heel duidelijk over zijn: het gebruik en/of in bezit hebben van drugs, om welke reden dan ook, wordt niet getolereerd! Word je betrapt met harddrugs, dan leidt dat direct tot ontslag. Dit geldt in de meeste situaties ook voor softdrugs. Zo nemen wij jaarlijks afscheid van zo’n 10 collega’s. ‘Oneervol ontslag’ betekent waarschijnlijk nooit meer een baan bij de overheid. Stom mensen; oerstom en onnodig!

Drugsgebruik schaadt niet alleen je gezondheid, het schaadt ook het imago van ons als professionele organisatie. En het schaadt het vertrouwen dat de samenleving in ons stelt. Het vertrouwen wat we verdienen en waar wij allemaal ook zo hard aan werken.

Vice-admiraal Rob Kramer

Commandant Zeestrijdkrachten