12| 07

P&O maakt informatie toegankelijker

Informatie nodig op personeelsgebied? Dat is vanaf nu eenvoudiger. De intranetomgeving van P&O is compleet vernieuwd. De Startpagina P&O heet voortaan ‘Mijn informatie’ en is in Selfservice te vinden als tabblad naast ‘Mijn apps’ en ‘Alle apps’. Op alfabet zoeken naar thema of onderwerp was een wens van veel gebruikers. Ook dat kan nu via een tabblad A tot en met Z. Er is verder een nieuw tabblad ‘Zoeken’. De resultaten van een opdracht worden met een icoon overzichtelijk getoond. Het laat zien of het om een informatiepagina, nieuwsbericht of document gaat. Informatie in Selfservice is eveneens te vinden op de intranet-homepage via ‘Uitgebreid zoeken’. Leidinggevenden en P&O’ers krijgen bij sommige onderwerpen aanvullende gegevens. Die is te vinden onder het kopje ‘Meer informatie’. Iedereen kan daar overigens bij. De koppeling naar een eventueel bijbehorende app is echter alleen beschikbaar voor de doelgroep. De gebruikershandleiding Selfservice helpt je op weg in de vernieuwde omgeving. Vragen of opmerkingen? Mail naar: Verbeteren.PenOinformatie@mindef.nl.

x

12 | 07

Curaçaoënaar 35 jaar bij Defensie

Op Marinebasis Parera in Willemstad is gevierd dat Iwan Francisca 35 jaar werkzaam is voor Defensie in het Caribisch Gebied. Tijdens een bijeenkomst met de Commandant Zeemacht Caribisch Gebied, BRIGGENMARNS Peter-Jan de Vin, werd stil gestaan bij dit heuglijke feit. Francisca is als monteur lichte vaartuigen in dienst van de overheid van Curaçao en werkzaam bij de hoofdafdeling Materiële Instandhouding van Defensie. Op de foto: de heer en mevrouw Francisca samen met BRIGGENMARNS De Vin.

x

12 | 07

'In het diepste geheim' openbaart spionagemissies

In de periode 1968 tot 1991 verzamelden de 6 operationele Nederlandse onderzeeboten in het geheim inlichtingen over de marine van de Sovjet-Unie. Slechts een handjevol mensen buiten de KM was van deze operaties op de hoogte. Ook binnen de Nederlandse politiek waren de operaties, die niet onder de NAVO vielen, slechts in kleine kring bekend. Dat blijkt uit het boek 'In het diepste geheim' dat onlangs verscheen. Auteur Jaime Karremann onthult hierin hoe de Nederlandse onderzeeboten onopgemerkt Sovjetschepen achtervolgden, fotografeerden, afluisterden en soms tot op een meter naderden. Karremann baseerde zich onder meer op openbare scheepsjournalen uit het Nationaal Archief in Den Haag en 30 persoonlijke interviews met oudgedienden van de Onderzeedienst. Nooit eerder werd zo gedetailleerd over de Nederlandse patrouilles geschreven als in dit boek. ‘In het diepste geheim’, een uitgave van Marineschepen.nl/BWV Media, telt 256 pagina’s. Prijs: € 17,95 (ISBN: 978-90-826995-0-0).

x

27 | 10

HoBoKo-reünie 2017

Deze zal plaatsvinden op vrijdag 27 oktober 2017 op het Marine Etablissement Amsterdam, Evenementengebouw nr. 30. Ontvangst om 10:00 uur, met koffie of thee en gebak. 11 uur gaat de bar open. Om 13.00 uur zal de middagmaaltijd (blauwe hap) worden geserveerd in het bedrijfsrestaurant. Om 16.00 uur eindigt de reünie. Om deel te kunnen nemen aan deze reünie dient u zich in te schrijven, vóór vrijdag 21 oktober 2017, door € 18,50 per persoon over te maken op rekeningnummer: NL62INGB0003220274 (buitenland BIC: INGBNL2A) t.n.v.  C. de Boon, onder vermelding van uw naam en adres. (Foto: collectie Fred van der Horst)

x

12 | 07

Zoeken naar topje van ijsberg

Achter bootjes aan die met 50 kilometer per uur over de bijna 3 miljoen vierkante kilometer grote Caribische Zee razen. Het lijkt op zoeken naar een speld in een hooiberg. Voor een deel is het dat ook, “maar als we weten dat ze uit Colombia of Venezuela vertrokken zijn, dan vinden we ze”. Zo omschrijft ‘tacco' Friso het werk van de NH90-bemanningen. Lees in De Vliegende Hollander van deze maand hoe hun dagelijkse werk vanaf Zr. Ms. Van Amstel er uitziet als ze jacht maken op drugstransporten. https://magazines.defensie.nl/vliegendehollander/2017/06/06_carib_zoeken-naar-topje-van-ijsberg

x