05

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 07

Nostalgie en noviteiten

Tekst TLNT Bianca Brasser
Foto MCD

Marinedagen: vragen vuren en posters pakken

“Zijn jullie wel eens gezonken?” Met een ernstig gezicht kijkt de 8-jarige Ramon naar matroos 1 Evert Schilder. Op de brug van Zr. Ms. Karel Doorman schudt de matroos lachend zijn hoofd. “Ben je achter smokkelaars aangegaan?”, vervolgt de jongen. “En waar zijn al deze knopjes voor?” Vragen genoeg tijdens Marinedagen/Sail Den Helder 2017. Het laatste weekend van juni bezochten zo’n 350.000 mensen de Nieuwe Haven in Den Helder voor dit meerdaagse evenement. 

De klanken van ‘Als de klok van Arnemuiden’ klinken over het haventerrein. Uit volle borst zingen de mannen van het zeemanskoor hun tekst. Blauw-wit gestreepte shirts aan. Matrozenpet op. Accordeon prominent vooraan op het podium. De zingende zeemannen staan op de steiger waarlangs ook de trekpleisters van de Marinedagen aangemeerd liggen: Zr. Ms. Karel Doorman, Zr. Ms. Tromp en Zr. Ms. Rotterdam. Ernaast de mijnenvegers. Allen rijkelijk gepavoiseerd en met de historische, zeilende Tallships als sfeervolle achtergrond.

“De jonkies houden zich wel vast. Ouderen laten sneller los.”

Indrukwekkend uitzicht

Voor de één is het nostalgie, een ander stapt tijdens de Marinedagen voor het eerst aan boord van een marineschip. De zusjes Megan, Kayleigh, Caithlyn en Skyler vallen in die laatste categorie. Op de brug van de Karel Doorman zitten de peuter, kleuter en de 2 oudsten aan het raam gekluisterd. “Heel indrukwekkend dit uitzicht”, zegt moeder Charlene Luik. “We dachten: leuk een dagje uit. Ik heb dan wel 4 dochters, maar ze houden juist heel erg van helikopters, vliegtuigen en boten.”

De Karel Doorman is populair. Voor het joint support ship staat een lange rij. “Een uur wachten? Vind ik niet zo erg hoor”, zegt de 17-jarige Roy. Met zijn middelbareschooldiploma vers op zak overweegt hij een baan bij de marine. Dat plan zint opa naast hem wel. Zelf zat hij in de jaren '70 bij de Mijnendienst. “Ik raad het iedereen aan, werken bij de marine.”

Deze zusjes, fan van helikopters, vliegtuigen en schepen, genieten van het uitzicht op de Karel Doorman.

Piraten uitschakelen

“Kijk pap, een echte helikopter!”, de 5-jarige Wim wijst vanaf de Rotterdam naar de lucht. Uit de NH90 maritieme gevechtshelikopter bungelt een touw. Een marinier laat zich zakken en springt aan boord van het schip onder hem. Een zwarte vlag met wit doodshoofd wappert aan de mast. Piraten uitschakelen, dat is een van de scenario’s tijdens de demonstraties van onder meer het Korps Mariniers. Zij showen ook hun amfibisch optreden. Met landingsvaartuigen en in een waas van groene rook betreden zij het ‘vijandelijke gebied’, de Nieuwe Haven.

'Sommigen springen zelf in het water, met de balk droog boven hun hoofd'

Nat pak

Kijkmomenten te over, maar wie liever zelf actief bezig is, gaat naar het compound van de mariniers. Lang niet iedereen verlaat dit kamp droog. De hindernisbaan, inclusief grote bak water, waar bezoekers zich met een touw overheen moeten slingeren, is de boosdoener. “Vooral voor de volwassenen”, lacht korporaal van de mariniers Niels van Doorn. De afgelopen dagen heeft hij er toch zeker al een man of 30 in zien vallen. “De jonkies houden zich wel vast. Ouderen laten sneller los.”

Laatstgenoemden krijgen ook een andere opdracht mee van de mariniers. “Bijvoorbeeld een balk droog meenemen naar de overkant. Sommigen nemen dit zo serieus dat ze zelf in het water springen met de balk droog boven hun hoofd.”

'We hadden lang niet alles gezien, dus hebben we er een extra dagje aan vastgeplakt'

Nieuwe fan

Op Zr. Ms. Rotterdam is een drogere activiteit gaande. Het helidek is omgetoverd tot knalrood basketbalveld. “Zo groot had ik het hier niet verwacht”, zegt de 11-jarige Sjoerd, rondkijkend over het dek van het amfibische transportschip. Samen met zijn ouders, broer en zusje was hij een dag eerder ook al bij de Marinedagen. “We hadden lang niet alles gezien, dus hebben we er een dag aan vastgeplakt”, zegt zijn moeder. “We waren alleen op de Karel Doorman al een paar uur bezig.”

Het dek van Zr. Ms. Rotterdam deed dienst als basketbalveld.

'Die voetbalposters moeten weg. Nu ben ik fan van de marine'

Inmiddels is Sjoerd trotse eigenaar van 3 marineposters. Maar dat deze náást de voetbalplaten in zijn slaapkamer worden gehangen, is een verkeerde aanname. “Nee, in plaats van”, zegt de jongen resoluut. “Die voetbalposters moeten weg; nú ben ik fan van de marine.”