23| 06

Marinedagen en Sail Den Helder in aantocht!

x

16| 06

Gezocht: maritieme innovator (herhaalde oproep)

x

14 | 04

Herdruk boek over strijd Koninklijke Marine tegen Japan

De eerste druk van het herinneringsboek De Javazee-campagne na 75 jaar. Sporen van de strijd van de Koninklijke Marine tegen Japan, december 1941 - maart 1942 was binnen een maand uitverkocht. Begin april komt dan ook een tweede druk beschikbaar. Het boek, een initiatief van het Karel Doorman Fonds, wil de inzet van de Koninklijke Marine en haar bondgenoten in deze periode – ter zee, te land en in de lucht – opnieuw tastbaar maken. 12 auteurs, onder wie verschillende (oud-)marinemensen, werkten aan de bundel mee. De bundel begint met een kroniek van de strijd van de Koninklijke Marine tussen december 1941 en maart 1942, en eindigt met een analyse van de 'lessons learned'. In de bijdragen daartussen beschrijven de auteurs vanuit verschillende invalshoeken de dramatische gebeurtenissen van toen en de latere verwerking ervan. Vertrekpunt daarbij is steeds een herinnering of  herinneringsplek. De actualiteit is in deze bundel nooit ver weg, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het hoofdstuk over de duikexpeditie naar de Nederlandse oorlogsgraven in de Javazee in november 2016. De Javazee-campagne na 75 jaar is niet in de boekhandel te koop. Het boek kost € 19,50 (plus € 3,95 verzendkosten binnen Nederland). Bestellingen zijn te plaatsen op www.marktenmissie.nl. C. Dullemond (red.), De Javazee-campagne na 75 jaar. Sporen van de strijd van de Koninklijke Marine tegen Japan, december 1941 - maart 1942. Zwolle: Markt en Missie, 2017, 172 pp., € 19,50, ISBN: 978-90-826365-0-5.

x

12| 04

SAR-oefening op zee groot aangepakt

Luchtmacht en marine waren onlangs betrokken bij een Search and Rescue-oefening (SAR). Die vond plaats net voorbij het havenhoofd van Den Helder. Insteek was het redden van een vlieger die zogenaamd boven zee uit zijn toestel moest springen. Om de drenkeling te lokaliseren, werd onder meer een KDC-10 tanker gescrambled, die als relaisstation tussen onder meer de drenkeling en de militaire verkeersleiding dienst deed. Nadat deze giant in the sky de ‘onvrijwillig uitgestapte’ collega had gevonden, bleef de bemanning in de buurt cirkelen tot een NH-90 Maritieme Gevechtshelikopter van 860 Squadron op Maritiem Vliegkamp (MVK) De Kooy in de buurt was. Aan de reddingsactie werkten vanuit de marine mee: de bemanning van duikvaartuig Argus en de torenbemanning van MVK De Kooy. De SAR-oefening geldt als proef om efficiënter SAR-operaties uit te voeren. Daarbij zullen burger- en militaire autoriteiten in de toekomst nauwer gaan samenwerken.

Links: Bij een seastate 7 was het voor de drenkeling lastig in zijn rode dinghy te blijven zitten. Rechts: De quasi-vlieger wordt aan boord van het gereedliggende duikvaartuig Argus gehesen.
W.C. Smit

12| 04

'Wie heeft mijn grootvader gekend?'

“Mijn grootvader, W.C. Smit (30 juli 1908 –27 februari 1942), is tijdens de slag in de Javazee als opvarende van Hr. Ms. Kortenaer omgekomen. Graag zou ik mensen spreken, die hem hebben gekend. Alle informatie die ik nog over hem zou kunnen krijgen – en vooral over de mens achter de marineman – zou meer dan welkom zijn. Eventuele foto’s natuurlijk ook.” Aldus Martin Smit. Reacties graag naar: zmit@ziggo.nl.

x

02 | 09

Reünie Whiskey Compagnie

De volgende reünie voor de Whiskey Compagnie staat gepland voor 2 september 2017, van 10.00 tot 15.00 uur op de Van Braam Houckgeestkazerne, te Doorn. Er is koffie met cake bij entree, blauwe hap als lunch en een afsluitende borrel (dit laatste op eigen kosten). Verder komt er een gastspreker en is er een static display. Prijsopgave voor deelname volgt nog, omdat de kosten voor het aandenken (T-shirt, polo of fleece) nog niet helemaal duidelijk zijn. Meer info bij Daniel Brender a Brandis, via: 06-25321367 of wcoyreunie2017@gmail.com.

x

23 | 06

Golftoernooi voor GMB-houders

De 24ste editie van het Groot Militair Brevet-toernooi vindt plaats op 23 juni aanstaande. Plaats van handeling is golfbaan Het Rijk van Nunspeet. Inschrijving staat open voor dragers van het Groot Militair Brevet (GMB) of het Marine Vliegbrevet, in het bezit van tenminste een Golf Vaardigheids Bewijs. Inschrijven kan tot 1 juni, via www.gmbtrophy.nl. staan ook alle details over de baan, de deelnemers en de geschiedenis van dit toernooi .

x

05| 03

NMK Basketbal: CZSK geeft CLSK vliegles

Het sportseizoen van de Nationale Militaire Kampioenschappen (NMK) ging op 5 maart van start met het NMK Basketbal. De 4 herenteams van de Operationele Commando’s streden in Den Helder om de titel. Dit jaar was het de eer aan ons als CZSK het seizoen te starten. Als snel werd duidelijk dat CZSK een sterk team had staan; het won de eerste partij van het CLAS met een grote voorsprong. Het CLSK bleek een maatje te groot voor de KMAR. Uiteindelijk kwamen het CZSK en CLSK in de finale tegenover elkaar te staan. Er ontwikkelde zich een enorme spannende partij, waarin het leek of CZSK vleugels kreeg. Het team van de marine scoorde veel punten met schoonheden van dunken. Vlak voor het einde werd zelfs een bal gepast vanaf de middellijn, in de lucht gevangen en direct gedunkt: een zogenoemde alley-oop. Het publiek explodeerde en sprak gekscherend dat ‘het CZSK het CLSK vliegles gaf’. Met deze mooie, afsluitende partij, wist het CZSK-team dan ook haar titel te prolongeren.

x

14 | 04

Gewichthef-seminars voor sportinstructeurs

In de maand mei van dit jaar start de Staf Fysieke Training & Sport (FT&S) met het aanbieden van seminars gewichtheffen voor sportinstructeurs van de Koninklijke Marine. Dit heeft te maken met de steeds groter wordende behoefte van sporters om technisch beter en veiliger om te gaan met halterstangen. Opgave is mogelijk bij de Staf FT&S, middels een reactie op de onlangs verstuurde mail aan de sportinstructeurs.

x

Komende sportevenementen

Datum

Evenement

Locatie

18-21 april

90ste editie OMK Sloepzeilen

Den Helder

19 april

Ron van Ham-memorial (badminton)

Den Helder

19 april

NMK Speedmars

Breda

20 april

Mariniersloop 2017

Rotterdam

22 april

Mud Masters

Haarlemmermeer

26 april

NMK Volleyball

Zutphen

Inschrijving op intranet via: http://sportevenementen.mindef.nl/#/