Tekst Patrick Regan
Foto Mediacentrum Defensie
Cyberexpert KM helpt Legerkorps met NAVO-taak
Het 1ste Duits-Nederlands Legerkorps (1GNC) uit Münster certificeerde zich de afgelopen weken bij het Joint Warfare Centre in het Noorse Stavanger voor de aankomende taak als Joint Task Force Headquarters (Land). Zo’n 400 militairen bewezen in de oefening Trident Jaguar dat ze er klaar voor zijn om wereldwijd joint operaties te leiden. Maar om troepen op land en zee en in de lucht aan te sturen, versterken subject matter experts uit alle hoeken van de krijgsmacht het hoofdkwartier. Zoals kapitein-luitenant ter zee (TD) Joachim van der Weijden.
‘Hoe kunnen cybercapaciteiten bijdragen aan de benodigde effecten?’
Cybercel binnen hoofdkwartier
“Het Duits-Nederlands Legerkorps expertimenteert al een aantal jaren met de integratie van cyber in operaties. De militairen hier zijn heel open minded; welwillend om vooruit te kijken en ze proberen graag nieuwe dingen op dat gebied.”
Trident Jaguar is dan ook de eerste oefening waarbij een cybercel daadwerkelijk in de structuur van het hoofdkwartier wordt opgenomen. De vraag hoe dat tot nog toe verloopt, beantwoordt de cyberexpert met een veelzeggende lach. “Goed! De oefenoorlog is nog maar net begonnen, maar we hebben nu al aardig wat bij kunnen dragen.”
Aanvallen van buitenaf
1GNC heeft permanent 1 functie gericht op cyber. De persoon op deze stoel leidt tijdens een oefening of joint operatie de cybercel. Van buitenaf vullen subject matter experts dit team aan. “Wij kijken constant mee met alle planningsprocessen en adviseren hoe cyber in de operatie valt te implementeren. Hoe kunnen we bijvoorbeeld met cybercapaciteiten bijdragen aan de benodigde effecten binnen de operatie? En hoe kunnen we onze eigen systemen beschermen tegen aanvallen van buitenaf? Misschien moeten we wel onze eigen militairen adviseren hun mobiele telefoons thuis te laten, omdat die te kraken zijn.”
Wapen, middel en doel
Cyber wordt, zo zegt de overste, steeds belangrijker in moderne, hybride oorlogsvoering. Het neemt een belangrijke plek in binnen het informatiedomein en biedt eindeloze mogelijkheden. “Cyber kan wapen, middel en doel zijn. Hoewel de NAVO zich nog uitsluitend bezighoudt met defensieve cybercapaciteiten, ontwikkelen verschillende lidstaten al wel offensieve middelen. De vraag blijft natuurlijk hoe die nationale capaciteiten in NAVO- of ander internationaal verband ingezet kunnen worden. Dat proberen we in deze oefening voor het eerst voorzichtig uit.”
‘Hoewel de NAVO zich nog uitsluitend bezighoudt met defensieve cybercapaciteiten, ontwikkelen verschillende lidstaten al wel offensieve middelen’
Waar ook ter wereld
In de nieuwe rol van Joint Task Force Headquarters (Land) kunnen de 400 militairen van 1GNC joint operaties leiden. Met andere woorden: terwijl het meerdere brigades op land tactisch aanstuurt, coördineert het hoofdkwartier (op operationeel niveau) ook eenheden van luchtmacht, marine en Special Operations Forces. Van 1 juli 2017 tot 1 juli 2018 staat het legerkorps in deze nieuwe hoedanigheid paraat voor de NAVO. Is er waar dan ook ter wereld inzet nodig, dan is 1GNC daarop voorbereid.