Foto Mediacentrum Defensie | Video: SMJRBDAV Peter van Bastelaar

22 Raiding Squadron in staat om MARSOF te steunen

Van Vlissingen via Zr. Ms. Rotterdam op de Noordzee naar Vlieland. Die route volgden de mariniers van het 22ste Raiding Squadron tijdens hun certificeringsoefening van de laatste weken. Van sociale patrouilles tussen de bevolking tot het opsporen van terreurcellen en een amfibische aanval op Vlieland. Zij bewezen Maritime Special Operations Capable te zijn. Dat maakt hen in staat om ondersteuning te leveren aan de Netherlands Maritime Special Operations Forces op missie.

Daarvoor moesten de mariniers uiteenlopende missies volbrengen, zoals terreurcellen opsporen onder de bevolking van Vlissingen. Hiervoor maakten ze tijdens patrouilles contact met inwoners. Dit leverde informatie op over een bedrijf dat met drugs- en wapensmokkel terreur financierde. Na een heimelijke observatie volgde een nachtelijke inval met behulp van Viking-voertuigen.

Aanval op eiland

Nieuwe inlichtingen leidden naar een trainingskamp voor terroristen op Vlieland. Zr. Ms. Rotterdam bracht de mariniers naar het Noorden. Vanaf het amfibisch transportschip vond ook de amfibische aanval op het eiland plaats. Daarbij bracht een Cougar-transporthelikopter een aantal van de mariniers ter plaatse.

Jaar lang gecertificeerd

De commandant van 22 Raiding Squadron, majoor der mariniers Stefan: “Tijdens deze oefening hebben we laten zien dat we kunnen optreden als lichte amfibische infanterie, maar ook dat we kunnen samenwerken met special operations forces. Hiermee zijn we weer gecertificeerd om het komende jaar op missie te gaan.”